napja 
 

George Harrison: Living in the Material World (Sztárok - Interjúk)
Minden, amit a filmről tudni érdemes
George Harrison: Living in the Material World

George Harrison minden idők leghíresebb és legnépszerűbb együttese, a Beatles tagjaként vált ismertté világszerte. Mindenhol járt és mindenkivel találkozott, aki számított. Olyan hírnevet és vagyont szerzett magának, amiről a legtöbben csak álmodnak, de huszonkét éves korában ráébredt, hogy az anyagi siker nem elégíti ki – valami hiányzott. Ravi Shankarral ápolt barátsága által és indiai utazásai során elmerült a szubkontinens zenéjében és filozófiájában, a meditáció és a spiritualitás vált élete mozgatórugójává.
Ritka és soha nem látott felvételeket felhasználva gyerekkoráról, a Beatlesben töltött évekről, szólókarrierjének fény- és mélypontjait érintve, magánéletének örömteli és fájdalmas pillanatait is megmutatva az Oscar-díjas Martin Scorsese filmje végigköveti George Harrison életének ívét 1943-tól 2001-ig.
„Minél közelebbről láttam életét és karrierjét, annál jobban megfogott, ahogyan megbírkózott a hullámhegyekkel és –völgyekkel és ahogyan tanult belőlük. Úgy vélem, idővel megértette a siker és a kudarc tiszavirág természetét” - mondja Scorsese.
Eposzi jellege ellenére a film mélyen személyes. Ringo Starr, Eric Clapton, Paul McCartney, Yoko Ono, Olivia és Dhani Harrison és sokan mások nyíltan beszélnek George tehetségéről, az ellentmondásokról, és az együtt töltött időről. Ahogy Olivia Harrison fogalmaz: „Megvolt a saját karmája, tudta, min kell dolgoznia. Nem tért le erről az útról, nem romlott el, egyszerre volt jó és rossz és szerető és dühös.”
„George újító szellem volt. Kiemelt bizonyos elemeket az R&B-ból, a rockból és a rockabillyből, és valami egészen egyedit hozott létre” – állítja Eric Clapton. Elmélyült zenei kísérletezéseinek sorából a Beatles szólógitárosaként töltött időszak kitűnik. A „Within You, Without You”, a „While My Guitar Gently Weeps”, a „Something”, a „Here Comes the Sun” és további nagy sikerű dalok által bevezette a spiritualitást és az indiai ritmusokat a popzenébe.
George bátor volt, valódi lázadó. Szóló platinalemeze, a „My Sweet Lord” című dalt is tartalmazó „All Things Must Pass” triplaalbumként jelent meg. Megszervezte az első szuperkoncertet Bangladesh megsegítésére. Megalapította a Handmade Films céget, mely kulcsszerepet játszott a brit filmipar nyolcvanas évekbeli feltámasztásában. Harminc évet töltött Anglia egyik legszebb kastélya, a Friar Park helyreállításával, melyet nem habozott fedezetként felajánlani barátai, a Monty Python csoport Brian élete című filmjéhez. Szakmai, személyes és spirituális életének minden aspektusában a saját útját járta, egészen az utolsó órákig.
Ahogy barátja, John Lennon mondta róla: „George maga nem egy titokzatos figura. A benne levő rejtély viszont hatalmas. Nézni, ahogy feltárulkozik, lépésről lépésre – ez az, ami olyan átkozottul érdekes.”

A film magyarországi bemutatójáról lásd külön cikkünket: http://www.dolcsevita.hu/cikkek.php?id=313

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat