napja 
 

Egy jobb világ (Programajánlók - Színház)
Kortárs amerikai dráma a Thália Télikertben
Egy jobb világ

David Mamet megtörtént eseményeken alapuló kortárs drámája – az egyetemi tanár és diákja közti hatalmi harcról – október 29-től látható a Thália Télikertben.

Chicago, 1992.

A szobában a pályája csúcsára ért tanár, John, és Carol, az egyetemi hallgató, aki szenvedélyesen szeretne többet tudni. A szemináriumi dolgozat rosszul sikerült, de talán még meg lehet egyezni a félévi jelesben. Mi kell hozzá? Nyitottság egymás felé? Kölcsönös bizalom? 

John gyűlölte saját tanárait, emiatt lett ő maga is egyetemi oktató. Hogy jóvá tegye mindazt, amit ellene elkövettek, az oktatás szerepét és a fiatalok iránti felelősséget kutatja. Elmélet és gyakorlat azonban két külön világ: vállaltan provokatív stílusa feldühíti a hallgatóit, akik ellene fordulnak.

Carol John diákja. A félévi jegyet feljavítani érkezik John tanárijába. Nem hatnak rá jól a mindent megkérdőjelező oktatói módszerek. Amikor John lazítani akar a hagyományos tanár-diák viszonyon, Carol is megérzi a kezében lévő hatalmat. 

Mi történik, ha ennyire nem találkoznak a szándékok? Egyetlen kéretlen érintés lavinát indít el. Ki a felelős? Kinek van igaza? Hol húzódik a szeszélyesség és a zaklatás közti határ? A percről percre feszültebbé váló dráma megtörtént eseményeken alapul. A műből a szerző által készített filmadaptációt 1994-ben Oleanna címen mutatták be.

Az előadás szereplői Mentes Júlia Virginia és Zayzon Zsolt.

Fordította:Tóth Benedek, jelmeztervező: Benedek Mari. Rendező: Valló Péter.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat