napja 
 

Magyarország kenyerei és tortái 2020. (Gasztronómia - Konyhatrend)
Magyarország kenyerei és tortái 2020.

Augusztus 20-a Magyarország születésnapja, egyben az aratás és az új kenyér ünnepe is. Ebből az alkalomból több mint egy évtizede a Magyar Pékszövetség és a  Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete megrendezi a Magyarország Kenyere,  a Magyarország Tortája, illetve Cukormentes Tortája versenyt. A győzte alkotásokat hagyományosan a Duna-parton felállított Ízek utcájában lehet megkóstolni. Idén az állami ünnepség és a rendezvények a járványhelyzet miatt elmaradnak, ezért a kenyereket és a tortákat augusztus 19-től a kijelölt pékségekben és cukrászdákban árulják.

Magyarország kenyerei

A Szent István napi kenyér rangos címért minden évben több tucat pékség száll versenybe, idén közel ötvenen indultak - mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Idén meghirdették a Magyarország innovatív Kenyere versenyt is, "fűben-fában orvosság" tematikával. A kiírás szerint a hozzávalók között semmilyen adalékanyag nem szerepelhet. A kétfordulós versenyben végül a hagyományos kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütő kft. Hajdúsági házi kenyér  elnevezésű kovászos kenyere vittel el a pálmát. Az innovatív kenyerek versenyét a solymári Hell pékség Rozmaringos-burgonyás kenyere nyerte.

Magyarország tortái

A Magyarország Tortája versenyt hagyományosan nagy érdeklődés kíséri. A háromfordulós versenyből idén a Curiositas (Kíváncsiság) fantázianevű torta került ki győztesen, Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A fiatal cukrászmester a Gundel torta ihlette fő összetevők (mandula, mogyoró, csokoládé)  mellé csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. A birs zselét birs kompóttal egészítette ki, és birs pálinkával tette teljessé. Mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birs zselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó harmóniája teszi tökéletessé Magyarország idei ünnepi tortáját.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hirdetett meg, az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. Az idei győztes a Szentivánéji Álom lett, melyet a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata készített Dienes Andrea cukrászmester vezetésével. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém teszi teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul. A Szentivánéji Álom a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, ezért a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindazoknak ajánlják, akik ügyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.  

A két győztes édességet augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában árusítják, a listát augusztus 14-től lehet megtekinteni a https://cukraszat.net oldalon.

Elindult a hobbicukrászok versenye

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt is, melyre nem szakképzett cukrászok nevezhetnek házisütésű tortáikkal. A fődíj egy Beurer Health Manager csomag a Beurer Medical Hungary Kft. felajánlásából. A Dcont® okos vércukormérők hazai fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. különdíját a legkreatívabb recept megalkotója kapja. Az a tortakészítő, aki valamely gyógyhatású alapanyag felhasználásával süti meg színvonalas édességét, a Diabess Kft. ajándékcsomagját viheti haza. Nevezés szeptember 13-ig!   

További információk: www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat