napja 
 

Pünkösdkor ismét indul Erdélybe a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz (Utazás - Hírek)
Pünkösdkor ismét indul Erdélybe a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz

A csaknem fél kilométer hosszú „össznemzeti zarándokvonat”, a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz utasai, idén 2019. június 7-10. között tizenkettedik alkalommal keresik fel Erdélyt, a csíksomlyói búcsút és a történelmi Magyarország 1000 éves határát.

A négy napos nemzeti program csúcspontja pünkösd szombatján az 500 ezer zarándokot vonzó csíksomlyói búcsú, a Mária-ünnep. Másnap a történelmi Magyarország ezeréves határát keresik fel – 50 ezer székely társaságában – a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz zarándokai.

 A mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött. A Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetői felismerték az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Az elsődleges vallási töltet mellett az ünnep nemzeti jellege is évről évre markánsabbá vált.

 A székelyföldi, csíksomlyói Mária-ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek egykoron a hívők. A vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása lett volna a legnagyobb. Ráadásul jóval kényelmesebb a többinél, és többet nyújt egyszerű utazásnál: programokat lehet szervezni az étkezőkocsikban.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda ezért egyedülálló vállalkozásba kezdett. A cég képviselői 2007 őszén felkeresték a MÁV-ot, amelynek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezést. Több száz elkötelezett, lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkájának köszönhetően 2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített – már akkor ikonikusnak tartott 017-es számú NOHAB-mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely gyors. A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt – Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek áldásával – a csíksomlyói búcsúba. 1944 óta ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az ezeréves határra. Ezért mondták a székelyek a szerelvény utasainak: „Késtetek, késtetek 64 évet!

Azóta a MÁV-START minden év pünkösdjén elindítja a Székely gyorsot és a Csíksomlyó expresszt; idén már 12. alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok. Utóbbi a Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó expresszt összekapcsolják a Székely gyorssal, majd „össznemzeti zarándokvonatként" halad – Szolnok és Püspökladány érintésével – Erdély felé. Idén a Szent István grafikával díszített modern 480 sorozatú Bombardier Traxx mozdony biztosítja a zarándokvonat vontatását a hazai és külföldi villamosított szakaszokon egyaránt. A nagyváradi és kolozsvári ünnepségeket követően, Kalotaszegen át érkezik a Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait. A zarándokok és a vonatok erdélyi fogadtatása felejthetetlen emlék.

 A 2019. évi program két újdonsága: a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó expressz zarándokai részt vesznek a Csíkrákoson szervezett „Pünkösdi Forgatag” nevű magyar-székely találkozón. Itt Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas és érdemes művész ad koncertet. 

 A kettéváló zarándokvonat másik fele, a Székely gyors az 1000 éves határtól Alcsíkba, Csíkszentsimonba zakatol, ahol Böjte Csaba ferences testvérnek, a vonatok fővédnökének átadják az árvái javára a zarándokvonaton gyűjtött adományokat. A program kora este lovasbemutatóval, az Igazi Csíki sör kóstolásával és Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas és érdemes művész koncertjével zárul.


 
<<< visszalépés
Jelenleg 9 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat