napja 
 

Történetekkel teli borospalackok (Gasztronómia - Konyhatrend)
Történetekkel teli borospalackok

A szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett új címkék, arculat és portfólió egy következő fejezetet nyitnak meg a Vida Borbirtoknál.

For English please scroll down

2011-ben a magyar borvilág Vida Péterre figyelt, hiszen abban az évben nyerte el az Év Bortermelője címet. Utána egy csendesebb időszak következett, ami alatt azonban a család nem pihent. A háttérben fontos döntéseket hoztak, és dűlőiket már ennek szellemében telepítették újra. Így közel három évtized után végre olyan szőlőültetvények állnak rendelkezésükre, melyek segítségével megmutathatják az igazi szekszárdi terroirt. Ez és az idén befejeződő technológiai fejlesztések lehetővé teszik, hogy kompromisszumok nélkül tudjanak borokat készíteni, amiket a boltok polcaira, a magyar csúcsgasztronómiába, illetve az egyre növekvő nemzetközi piacra szánnak.

 Címkeváltás

 Xavier Bas a legismertebb és nemzetközileg is jelentős dizájner Spanyolországban, aki több, mára ikonikussá vált márka létrehozását segítette.  „Munkáinak egytől-egyig lelke van, pont, mint a mi borainknak. Személyes találkozásunk alkalmával dőlt el, hogy Xavier-nek kell megterveznie az új címkéinket. Úgy éreztem, ő az, aki a legjobb partner a boraink történetének elmeséléséhez” – indokolja ifj. Vida Péter, hogy miért esett a választás a spanyol tervezőre. „Azt szeretnénk elérni, hogy mindenki megértse, hogy az elegáns, kedves borok az igazi szekszárdi borok. Ehhez Xavier személyében olyan embert találtunk, aki a saját területén épp olyan elhivatott, mint mi vagyunk.”

Szinte napra pontosan egy évig, januártól januárig tartott a közös munka, ezalatt a grafikus ellátogatott Szekszárdra, hogy személyesen megismerje a Vida családot, bejárja a dűlőket, helyben kóstolja meg a borokat, és megértse a szekszárdiságot.

Minden új

Új ruhát kaptak a borok, de emellett a teljes Vida-arculat és a logó is megváltozott, valamint felfrissítették a portfóliót. A mennyiség helyett mindig is a minőségre törekedtek, és ez most egy még letisztultabb termékskálában is megnyilvánul. Az alap, üzletekbe szánt, úgynevezett „tündér-borok” jó ivású, légiesen könnyed, populáris kategóriát képviselnek, amit egyből bárki könnyedén megszeret. A termőhelyen alapuló, Szekszárd palackba töltött sorozatot tartják az igazi borvidéki üzenetnek, amelyben egy kadarka, egy kékfrankos és egy bikavér kapott helyet, hiszen ezek tükrözik leginkább az eleganciát és a szekszárdi terroirt. A pincészet csúcsborát pedig természetesen továbbra is a kizárólag a legjobb évjáratokban készülő La Vida házasítás jelenti.

Bonsai Szekszárdon

A borok közül a kadarka kapta a legmeglepőbb címkét. Ennek a bornak érdekes története van, és aztán ezt Xavier továbbfűzte a tervezés során. Évekkel ezelőtt a család japán kereskedője látogatott el a birtokra, és a bor kóstolása után az ültetvényt is látni szerette volna; ő nevezte egyből bonsainak a közel 100 éves, göcsörtös törzsű kadarkatőkéket.  „Egy 1920-as kadarkaültetvény ritka dolog, és önmagában is érték. Szinte le kell térdelni előttük a művelésükhöz, akár szó szerint is, hiszen régi, bakművelésű tőkékről van szó. Az illusztráció – amin egy bonsai fa és egy szőlőtőke keveredik – alapja is az az érzés, hogy a szőlő bölcsessége még akkor is nagyobb, mint az emberé, ha ténylegesen nem is magasodik fölé” – meséli az alapító, idősebb Vida Péter, hogy mi ihlette a kadarka címkéjét.

Az új címkékkel már január közepétől találkozhatnak a borkedvelők, itthon és külföldön is.

Xavier Bas

Az 1998-ban alapított, barcelonai székhelyű Xavier Bas Design Stúdió egy márkaépítésre és tervezésre specializálódott vállalkozás, főképp étel- és italszektorból jövő ügyfelekkel, borászatokkal, borokat és söröket forgalmazó cégekkel dolgozik együtt. “Amellett, hogy egy címke beazonosítja a bort, mozgassa meg a képzeletünket, és hasson ránk. Akkor működik, ha a bor értékeit közvetítve szól hozzánk, elvarázsol, és eléri, hogy meg akarjuk kóstolni. A címke és a címkesorozat egy erőteljes kommunikációs platform a márkák bevezetéséhez, megismertetéséhez. El kell érnie, hogy az adott márka a saját piacain versenyképes legyen.” - véli Xavier Bass.

Wine Bottles With Stories To Tell

Following a year long collaboration between Vida Winery and a Spanish designer the launching of new labels, new image and a revised portfolio heralds a new chapter in the history of the Szekszárd family winery. In 2011 the Hungarian wine community was focusing on Péter Vida who had received the prestiguous „Winemaker of the Year” award. The following years were relatively quiet in terms of publicity but behind the scenes the family was rather busy. Important long-term decisions were made and the vineyards were replanted in accordance with the new strategy. After a three decade wait they are at last in the possession of vineyards which can express the true Szekszárd terroir. The final jigsaw piece is to be put in place this year with the completion of the technology overhaul. The stage is finally set to produce exquisite wines to supply wine stores, Hungarian fine dining restaurants and the expanding international markets.

New labels

Xavier Bas is the best known Spanish graphic designer whose work has won him international acclaim. He has assisted in the development of several iconic brands over the years. „Each of his works has a soul of its own and that is what we are trying to achieve with our wines as well. It was our personal meeting that made me realize that it could only be Xavier who was to design our new labels. I had a feeling that he is just the right person to tell the stories of our wines”, says Péter Vida Jr. when asked about the reasons for the decision. „Our goal is to promote the idea that the genuine Szekszárd wines are the ones which are elegant and welcoming. Xavier has the same commitment to his job as we have to ours.”

We have worked together almost exactly for a whole year starting last January. During this period the designer visited us in Szekszárd to get to know the Vida family, the vineyards, the wines and to find out what the Szekszárdian spirit is about. It’s not just the bottles that have received new labels but the complete Vida image has changed, there is a new logo and even the product line has been revised. The winery has always put quality ahead of quantity and this is now even more obvious to see with the introduction of the pared-down range. 

The basic supermarket line, the so-called „Fairy-wines” are light and refreshing made in a popular style with an instant appeal. It is the terroir line whose members come in the special Szekszárd bottle that conveys the real message of the wine region. The line is made up of a kadarka, a kékfrankos and a bikavér as these are the wines which best express the elegance and the unique character of the Szekszárd terroir. There is no change at the top of the range, the flagship wine of the winery remains the La Vida blend made only in exceptional vintages.

 Bonsai in Szekszárd

 The wine that received the most striking label is Kadarka. There is an interesting story to this wine which Xavier has relied on as a stepping stone when working on the design. Some years ago the Japanese distributor of Vida wines came to visit the estate and having tasted the wines he also wanted to see the vineyards. It was him who said that the gnarly centenarian kadarka vines reminded him of bonsais. „A kadarka plantation from 1920 is extremely rare and is of special value in itself. Quite often you literally have to kneel in front of the rootstocks to prune them as these are ancient bush-trained vines. The image on the label – a mix of a bonsai tree and an old vine – aims to convey the sense that the wisdom of the plant is bigger than that of humans even if it is diminutive in size”, says the founder of the winery Péter Vida Sr. about the inspiration for the image.

Background information: Xavier Bas

Xavier Bas Disseny is a Barcelona-based branding and packaging design agency founded in 1998. The agency specialises in projects in the food and drinks sector and counts wineries and distributors in the world of wine and beer among its clients. „As well as identifying a wine, a label needs to stir our imagination and our emotions. The label must appeal to us, speak to us on behalf of the wine, showcase it, make us keen to try it and ultimately seduce us. A label or range of labels is a powerful communications medium for launching and introducing brands into their market, enabling them to compete effectively”, says Xavier Bass.


 
<<< visszalépés
Jelenleg 7 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat