napja 
 

Elkészült a Cápasuli, épül a Pannon Park (Programajánlók - Kultúra)
Elkészült a Cápasuli, épül a Pannon Park

Lendületesen halad a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése. A májusban megnyílt Holnemvolt Vár péntektől újabb látnivalóval, a Cápasulival gazdagodik. Közben a leendő Pannon Park, és központi építménye, az úgynevezett biodóm kivitelezése is zajlik: hamarosan elkészül az a vázszerkezet, amely a majdani fedett park fölé boruló fényáteresztő teflon membránt fogja hordozni.

A Cápasuli az Állatkert májusban megnyílt új játszóparkja, a Holnemvolt Vár legújabb látványossága, amelyet a nagyközönség most péntektől vehet birtokba. Az izgalmas bemutatóhely egy olyan világba enged bepillantást, amely a legtöbb állatkertben – már ahol egyáltalán foglalkoznak cápákkal, cápaneveléssel – rendszerint a közönség szeme elől elrejtve, a kulisszák mögött található. Az új Cápasuliban azonban az ifjú cápák a nagyközönség szeme láttára fognak felnőni, sőt, a látogatók azt is láthatják, hogyan foglalkoznak velük a gondozók, hogyan tanítják meg őket arra, hogy az akváriumi medencék többi lakójával együtt éljenek, illetve, hogy együttműködjenek az állatkerti munkatársakkal például vizsgálat, kezelés esetén. A Cápasuliból kikerült „nebulók” később a leendő Pannon Park Pannon-tengeri akváriumának óriási cápamedencéjébe kerülnek.

A Cápasuli benépesítése „felmenő rendszerben” történik. A tervek szerint 7-8 cápafaj egyedeinek nevelésével fognak majd itt foglalkozni, ezek közül 4 faj már most is látható. A cápák mellett a velük közeli rokonságban álló ráják több faja, illetve többféle csontos hal is helyet kapott a bemutatóban. A Cápasuli három medencéjében összesen csaknem egymillió liter tengervíz hullámzik, a medencék közül a legnagyobb – a benne lévő vízmennyiség alapján – a második legnagyobb tengervizes medence az országban, kevéssel lemaradva az elsőtől. A majdani Pannon Park óriási cápamedencéje, ahová a Cápasuliból kikerült állatokat szánják, még sokkal hatalmasabb lesz. A Cápasuliban nemcsak az állatok, illetve a velük foglalkozó, őket nevelő állatkerti munkatársak részei a bemutatónak, hanem a háttér, a tengervíz előállításáért és megfelelő minőségéért felelős vízgépészet is. Ennek jegyében még a nézőteret is a „steampunk” stílusra emlékeztető módon dekorálták, mintha a látogató Nemo kapitány hajóján járna éppen.

 A helyszíni bejárás során a résztvevők felkeresték a jelenleg még építés alatt álló Pannon Park, illetve annak központi építménye, a biodóm építkezését is. A nagyszabású, 44 milliárd forintból megvalósuló bemutató komplexum terveit a Paulinyi-Reith & Partners Zrt. készítette (a tervezett biodómot az International Properity Awards szakmai zsűrije nemrégiben Európa legjobb szabadidős létesítményének választotta), a kivitelezés fővállalkozója a Market Építő Zrt. A kivitelezés jelenleg igen látványos szakasznál tart, hiszen már csaknem elkészült az az acél tetőszerkezet, amely a biodóm fedett parkja fölé boruló fényáteresztő membránt fogja tartani. A tetőszerkezet négy kupolájából három már áll, és a negyedik szerelése is a végéhez közeledik. Közben az egyik kupolában már elkezdték a fényáteresztő héjazatot is felszerelni. Ez ETFE fóliából készül: a szerkezet mind a 964 mezőjéhez egy-egy háromrétegű, nyomás alatt tartott fóliapárna tartozik majd.

MIT KELL TUDNI A CÁPASULIRÓL?


Ifjú cápák nevelőhelye

A Cápasuli az Állatkerten belül a kert idén májusban megnyílt új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban található, a legújabb látványosságként veheti birtokba a nagyközönség. Állattartási szempontból azonban a jövőbeni, jelenleg még építés alatt álló Pannon Parkhoz, illetve a kialakítandó tengeri akváriumhoz is kapcsolódik majd. A Cápasuli ugyanis elsősorban az Állatkertbe érkező fiatal cápák nevelőhelyeként szolgál, ahol az állatok addig cseperednek, amíg el nem érik a megfelelő méretet ahhoz, hogy a Pannon Park tervezett óriási cápamedencéjébe átkerüljenek. A megfelelő méret fajonként eltérő, de nagyjából két méter hosszú állatok kerülnek majd ki a Cápasuliból.


Nemcsak nőnek, tanulnak is

A Cápasuliban nemcsak az állatok növekedését, gyarapodásukat követheti nyomon a közönség, hanem azt is, hogyan foglalkoznak velük a gondozók. A Cápasuli ugyanis valóban „iskola” a cápák számára, ahol a „nebulók” megtanulnak együtt élni más halakkal, a medencék többi lakójával, megszokják a közéjük könnyűbúvár felszerelésben lemerülő állatkerti dolgozók jelenlétét, valamint a gondozókkal, állatorvosokkal való együttműködéshez is hozzászoktatják őket. Ennek érdekében rendszeresen foglalkoznak az állatokkal, és különböző tréningeket végeznek velük, hasonlóan például az állatkertekben tartott fókákhoz, elefántokhoz és más állatokhoz. Ez az állatorvosi vizsgálatokat is nagymértékben megkönnyíti, illetve a tréningek a gondozók narrációjával kísért ismeretterjesztő közönségprogramok is lesznek egyúttal.


A Cápasuli medencéinek lakói

A Cápasuli benépesítése folyamatosan, „felmenő” rendszerben történik. Az első állatok már a medencékben vannak, ám az elkövetkező hónapokban – több lépésben – további állatok érkezése is várható. Az összes állat megérkezése után 7-8 cápafaj cseperedő egyedeit láthatja majd a közönség, rajtuk kívül pedig négyféle rája, és nagyjából egy tucat különféle csontos hal is lesz majd a Cápasuliban.

Természetesen már most sincs hiány a látnivalókban, hiszen négy cápafaj egyedei máris birtokba vették a Cápasuli legnagyobb medencéjét. Közülük – mostani méretüket és aktivitásukat tekintve – a feketeúszójú szirtcápák (Carcharhinus melanopterus) a leglátványosabbak. Rajtuk kívül rozsdás dajkacápát (Ginglymostoma cirratum), homokszínű dajkacápát (Nebrius ferrugineus), és zebracápát (Stegostoma fasciatum) is lehet már látni Cápasuliban. Van továbbá leopárd ostorfarkú rája (Himantura uarnak), tehénorrú rája (Rhinoptera bonasus), a csontoshalak közül pedig denevérhal (Platax sp.), vitorlás csattogóhal (Symphorichthys spilurus sp..), aranymakréla (Gnathanodon speciosus), francia morgóhal (Haemulon flavolineatum), zöld barátsügér (Chromis viridis) és óriás fűrészessügér (Epinephelus lanceolatus) is. Az állatok többsége a legnagyobb medencében található, de például az óriás fűrészessügér külön medencében kapott helyet. Egy harmadik medencét pedig főként az újonnan érkezett állatok fogadására, karanténozására használnak.


Egymillió liter tengervíz

A Cápasuliban összesen három tengervizes medencét alakítottak ki: a két kisebb medence 30 ezer, illetve 90 ezer, a legnagyobb pedig 660 ezer literes. Az egy-egy medencére számítható bruttó vízmennyiség persze még ennél is több, mert ha a vízgépészeti rendszerekben található vizet is beleszámoljuk, akkor a legnagyobb medencéhez például 750 ezer liter tengervízre van szükség. A Cápasuli legnagyobb medencéje egyébként Magyarország második legnagyobb tengervizes medencéje is egyben, amely nem is sokkal marad el a jelenlegi legnagyobbtól. A Pannon Park leendő óriásmedencéje viszont még ennél is lényegesen nagyobb lesz.

A Cápasuliban hullámzó összes tengervíz mennyisége csaknem egymillió liter. A tengervizet nem a tengerből hozzák, hanem helyben keverik ki oly módon, hogy a tengeri só koncentrátumhoz megfelelően kezelt édesvizet adagolnak. A koncentrátum természetesen nemcsak konyhasót (NaCl), hanem más anyagokat is tartalmaz, amelyek oldott formában ugyancsak jelen vannak a természetes tengervízben. A megfelelő mennyiségű tengervíz kikeveréséhez kezdésként csaknem 30 tonna tengeri só koncentrátumra volt szükség.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat