napja 
 

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi Seress-estjével nyit újra a Kispipa (Programajánlók - Muzsika)
Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi Seress-estjével nyit újra a Kispipa

Október 25-én, csütörtökön 20 órakor egy rendkívül izgalmas produkcióval nyílik újra a legendás Kispipa, mely 1958 és 1968 között Seress Rezső, a világhírű Szomorú vasárnap című dal szerzőjének törzshelye volt. A tervek szerint sorozattá váló estek nyitó alkalmán Seress Rezső szellemét és dalait elsőként Szakcsi Lakatos Bélával,
a zongora koronázatlan királyával éleszti újra Müller Péter Sziámi, az éneklő költő.

A Kispipa az 1950-es években nyílt meg. 1958 és 1968 között itt zongorázott a tragikus sorsú Seress Rezső, akinek legismertebb szerzeményét, a „magyar öngyilkos dalként” elhíresült Szomorú vasárnapot többek között Billy Holiday, Serge Gainsbourg, Elvis Costello, Björk és a Portishead is feldolgozta. Az éttermet 1979-ben Aubel Ervin neves vendéglátós vette át, akihez 1980-ban csatlakozott Rosenstein Tibor mesterszakács. Erőfeszítéseik révén a Kispipa hamarosan nemzetközi hírűvé vált és a legenda szerint a walesi herceg, Arturo Toscanini, Spencer Tracy, John Steinbeck, Arthur Rubinstein, Benjamino Gigli, Otto Klemperer és Ray Charles is megfordult az étteremben. Az ezredforduló környékére megfakult e hírnév és bezárt a hely.

Több sikertelen újjáélesztési kísérlet után most újra kinyit Erzsébetváros szívében, az Akácfa utca 38-ban a Kispipa. Céljuk, hogy meghatározó része legyenek a negyed éjszakai kulturális életének. OKTÓBER 25-ÉN, csütörtökön 20 órakor egy rendhagyó és egyszeri produkcióval indítanak. A tervek szerint sorozattá váló Seress-est nyitó alkalmán Müller Péter Sziámi költő, énekes, dalszövegíró és a hazai jazz élet ékköve, Szakcsi Lakatos Béla, azaz a Pianissimo! duó adja majd elő Seress Rezső ismert szerzeményeit. A PIANISSIMO! DUÓ 6 éve alakult, Szakcsi és Sziámi számos sikeres közös fellépést tudhat maga mögött itthon és külföldön egyaránt.

Seress Rezső, a rendkívüli tehetségű dalszerző, akiről Otto Klemperer azt mondta: Nem muzsikus – csak zseni –, aki nem tudott zongorázni, nem volt hangja, nem ismerte a kottát, és akinek dalait mégis egy ország, sőt egyik dalát az egész világ énekelte – rendkívüli egyéniség volt. Élete elejétől végig tele volt szerencsétlenséggel, szegénységgel és bánattal, miközben egyik dala olyan karriert futott be, mely mai napig szinte megfoghatatlan.

Az est kapcsán Müller Péter Sziámi elmondta: ”Seresst mindig a dalszerző zseni etalonjának tartottam. Írt egy dalt, ami 135 lemezen jelent meg. Ezzel megszületett az énekelt világsláger kategóriája. Akkora boom soha nem volt, mint a Gloomy Sunday. Amikor azt mondom, hogy Seress Rezső szeretnék lenni, akkor a világháborút és a teljes globalizációs történetet megemésztve mondom, hogy keresem a helyet, ahol tudom, az a dolgom a világban, hogy egy-két hetente szülessen egy új dal, és azt meg lehessen mutatni az embereknek. Remélem, hogy a most újra nyílt Kispipában lehetőségem lesz csütörtökönként megmutatni valamit magamból és Seress művészetéből egyaránt. Mostantól az új dalok is itt születnek majd.”

https://www.facebook.com/events/709732762758756/

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat