napja 
 

Szent István napi kenyér, Országtorta, Magyarország Cukormentes Tortája (Gasztronómia - Konyhatrend)
Szent István napi kenyér, Országtorta, Magyarország Cukormentes Tortája

Augusztus 20: Szent István napi kenyér, Országtorta, Magyarország Cukormentes Tortája

Az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt a Parlamentben kihirdették az idei Magyarország Tortája, Magyarország Cukormentes Tortája és a Pékszövetség versenyének győzteseit. Az idei év Szent István napi kenyere a „Várhegyi Deres” lett. A Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése friss kovásszal készül, 12 órás érlelelési folyamat eredménye, cipó formájú, ropogós búzakenyér, egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel. 

Magyarország Tortája a „Komáromi kisleány” lett, melyet a komáromi Jánoska Cukrászda készített mézes-diós tésztából, körtekompóttal, étcsokoládéval és vaníliás-fehércsokoládés mascarpone habbal.

A budapesti Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége, a „Három kívánság” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Érdekessége a chia magos-diós mandulapiskóta, töltelékben pedig olyan, Magyarországra jellemző hozzávalók szerepelnek, mint a meggy és a darabos túró.

A két győztes tortát és a Szent István napi kenyeret a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

A részletekről a "bővebben" szóra kattintva olvashat.

Idén hetedik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. Az idei győztes a „Három kívánság” torta lett, mely a budapesti Nándori Cukrászda alkotása. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet. Házias jellegű alkotás, a családok kedvenc habos tortája lehet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, és a darabos túró, ami igazi magyar különlegességnek számít. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes “habfelhő” borítja.

A „Három kívánság” alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel évek óta az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.

A Magyarország Tortája idén a „Komáromi kisleány” lett, melyet a Jánoska Cukrászda alkotott meg. Sztaracsek Ádám műve mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte-likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone hab. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével.

A két győztes édességet augusztus 18-tól az ország számos cukrászdájában árusítják majd.

A Magyar Pékszövetség idei, augusztus 20-a alkalmából szervezett termékversenyét a hagyományokhoz híven 3 kategóriában hirdették meg. A fehérkenyér, rozskenyér és innovatív termékekre kiírt megmérettetésre idén is több tucat pályamunka érkezett. A fehérkenyér csoport győztese, amely egyben 2018. Szent István napi kenyere is a Várhegyi Deres”, a Kurdi Family Pék Kft. terméke. Ezt a kenyeret a másik két kategória nyerteseivel együtt a nagyközönség először augusztus 18-án kóstolhatja először, a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes cukrásza egy Kenwood professzionális robotgépet nyert. A magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft., mely a programot kezdetektől támogatja, különdíjat ajánlott fel az Édességlabor számára a „Csipkerózsa” elnevezésű kreációjáért. A torta az innovatív technológia és a különlegeses alapanyagok  felhasználásának köszönhetően, mint a hársfavirág és a sáfrányos szeklice, nyerte el a zsűri tetszését.

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány meghirdette a hobbicukrászok versenyét, a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt is, melyre nem szakképzett cukrászok nevezhetnek minden évben. A fődíj egy Kenwood robotgép, a Dcont® okos vércukormérők hazai fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. különdíját a legkreatívabb recept megalkotója kapja. Idén első alkalommal a Diabess-Györgytea ajándékcsomagját viheti haza annak a tortának a megalkotója, aki valamely gyógynövény felhasználásával készített színvonalas édességet. Nevezés szeptember 16-ig!

 
<<< visszalépés
Jelenleg 6 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat