napja 
 

Az Év Sommelierje: duplázott a tavalyi győztes (Gasztronómia - Konyhatrend)
Az Év Sommelierje: duplázott a tavalyi győztes

A harmadik Év Sommelierje verseny 2018. március 24-én volt a Continental Budapest Hotelben, ahol a tavalyi első helyezett megismételte győzelmét, így újra Horváth Máté (Mák Bistro) „Az Év Sommelierje” Magyarországon és ő fogja képviselni hazánkat a 2019. évi Sommelier Világbajnokságon Belgiumban a "Contest of the Best Sommelier of The World 2019" világversenyen márciusban, Antwerpenben. A második helyen Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl, Zeltweg, Ausztria), míg a harmadik helyen Ferenczi Zsolt (Weingut Scheiblhofer, Andau, Ausztria) végzett.

A hazai sommelier versenyek történetében először kapnak lehetőséget a második és harmadik helyezettek, hogy ők is nemzetközi versenyen képviseljék a hazai sommelier-eket. Kovács Norbert és Ferenczi Zsolt ez év novemberében Belgrádban vehet részt a „Balkan Sommelier’s Challange” nemzetközi versenyen.

A sommelier az a szakember, aki az étteremben a bor-étel társításokat végzi, meghatározva az ideális párosításokat, ami a gasztronómiai élményt teljessé és felejthetetlenné teszi. A sommeliernek nemcsak a borok és a konyha világát kell ismernie, hanem járatosnak kell lennie a pezsgők, párlatok, likőrök az ásványvizek, sörök, sajtok, kakaók, teák és kávék sőt, néha még a szivarok világában is. Személyes kapcsolatot tart a pincészetekkel, értenie kell a szőlőhöz, a fűszerekhez, az ételekhez, a borlap és itallap szerkesztéséhez, illetve a készletgazdálkodáshoz. A honi gasztronómiában már egy évtizede zajló, rendkívül progresszív folyamatok felértékelték a sommelier szerepét is a hazai éttermekben.

A megmérettetésen induló versenyzőknek komoly, nemzetközi szintű, a Nemzetközi Sommelier Szövetség (A.S.I.), követelményeknek kellett megfelelniük.

Az „Első fejtés” elődöntőben 80 perc alatt előbb egy 60 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, majd három bor felismerése, részletes borleírása, illetve étel társítása és öt ital azonosítása volt a feladat. Ezt követte a borok és ételek gyakorlati párosítása: a felszolgált öt ételt és öt bort kellet tökéletes ízharmóniába összekóstolni úgy, hogy az egyik étel sehogy sem passzolt egyik borral sem!

 A „Második fejtés” döntő feladatai már több részből álltak. Az első asztalnál a versenyzőnek, mint az étterem sommelierje, fogadnia kellett a vendégeket, majd az elvárható értékesítési szempontok figyelembe vétele mellett, aperitif ajánlatot tett részükre, a vendégek által beszélt idegen nyelven. A megrendelt pezsgő felszolgálása közben a vendégekhez csatlakozott negyedik társuk, akinek kérésére megváltoztatták a rendelést, így pezsgő helyett pohár borokat kellett szervírozni az erre vonatkozó szabályok szerint.

A második feladat egy hibás borlap kijavítása volt, majd ezt követően egy hétfogásos menüsorhoz kellett komplett italsort javasolni. A borajánlatokban legalább három külföldi bort kellet szerepeltetni. A negyedik részben a megrendelt vörösbor dekantálását kérték a vendégek, akikhez szintén érkezett egy késői vendég.  Ezután két vakkóstolás következett, három bor felismerése, rövid ismertetése, bemutatása ételajánlattal, majd öt ital azonosítása volt a feladat.

A hetedik részben fotókról kellett felismerni nemzetközileg ismert sommelier-ket, illetve híres borászatokat, eszközöket. Az utolsó feladatot közösen kellet végrehajtani a három döntősnek: egy magnum palack (1,5 l) vörösbor széttöltése 14 palackba úgy, hogy minden pohárba egyenlő mennyiség legyen, ne maradjon a palackban bor és ne cseppenjen le semmi az asztalra.

Ezekre a feladatokra összesen 41 perce volt egy versenyzőnek.

 „Az Év Sommelierje 2018” versenyzői:

Angerman László Onyx Étterem

Evans Victoria Bull&Caviar Étterem

Fecske Viktor Onyx Étterem

Ferenczi Zsolt Weingut Scheiblhofer

Fogarasi-Frank János St. Andrea Borbár

Főző Tamás La Maison dans le Parc

Haui Bálint Araz Étterem

Horváth Máté Mák Bistro

Kiss Márk Restaurant Pfefferschiff zu Söllheim

Kovács Norbert Hotel Steirerschlössl

Pampetrics Milán Pampetrics Borkereskedés és Borbár

Rácz Imre Mák Bistro

 

 

 

 

 

 

 

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat