napja 
 

Az Év Sommelier-je 2018 (Gasztronómia - Ivás)
Az Év Sommelier-je 2018

„Az Év Sommelier-je” versenyt ebben az évben már harmadik alkalommal rendezik meg. A verseny szervezője a Magyar Sommelier Club, szakmai támogatói a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

Az A.S.I. (Nemzetközi Sommelier Szövetség) verseny lebonyolítási rendszere értelmében a bajnokság több fordulóból áll. A résztvevők száma nincs korlátozva. Minden jelentkező, aki betöltötte a tizennyolcadik évét és a vendéglátásban a munkaideje legalább kétharmadát az italokkal történő feladatok (itallap, borlap, érlap szerkesztése, italok beszerzése, tárolása, felszolgálása, illetve étel-ital ajánlás, menü összeállítás, borvacsorák) ellátásával tölti, jelentkezhet a versenyre. A versenyen minden indulónak munkaruhájában kell megjelennie.

A versenyre a nevezési díj 10 000 Ft, melyet előzetesen március 7-ig kell átutalni, vagy postai csekken befizetni a Magyar Sommelier Club OTP Bank 11703006-20475510-00000000 számú számlájára. Kérjük a megjegyzés rovatba beírni: „Az Év Sommelierje”.

Első erjedés 2018. március 24-én, szombaton 9.00 órakor a Continental Hotel Budapestben

A feladatokat írásban kell megoldani, melyek a következők: Az első részben egy 60 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, amelyben a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra, illetve a hazai és külföldi borászatokra és boraikra vonatkozó kérdések szerepelnek. A második részben megadott 3 bor felismerése, és jellemzése. (szőlőfajta, borvidék, évjárat, termelő). A harmadik részben öt ital felismerés és jellemzése és ajánlása menühöz. A negyedik részben ételek és a hozzá illő borok párosítása. A feladatok végeztével minden versenyző számára két óra pihenő, illetve felkészülési idő áll rendelkezésére.

A verseny napján délelőtt 11.00 órától a verseny végéig kóstolási alkalmat biztosítunk borbarátoknak, borrajongóknak, lelkes borkóstolóknak és mindenkinek, akik szívesen kóstolnak egy nem mindennapi borokat felvonultató sommelier kóstolón. Neves borászatok friss, zamatos, lendületes borai és meglepetései kerülnek a kóstolók poharaiba! Nem érdemes kihagyni, mert ezt az élményt csak itt és csak most lehet átélni! Mindezt kóstoló jegyek nélkül! Az „Első erjedés” teszt feladata zártkörű, azon csak a versenyzők, a zsűri és a sajtó vehet részt. A vakkóstolásra és az étel-borok társításra korlátozott létszámban már lehet a nézőknek, szurkolóknak és barátoknak a teremben tartózkodni.

Második erjedés a döntő 2018. március 24-én, szombaton 14:00 órakor a Continental Hotel Budapestben.

A döntő feladatai eltérőek az előző fordulók feladataival. Az első részben a versenyzőnek fogadnia kell a vendégeket, majd asztalhoz kísérni és felvenni a rendelést idegen nyelven. Ezt követően pezsgőt kell felszolgálni, valamint kezelni a váratlan vendéget! További feladatok, angol nyelven:

• Hibás borlap kijavítása.

• A megadott étel sor mellé borokat és italokat ajánlani.

• Dekantálás a vendég asztalánál.

• Borok és párlatok vakkóstolása, azonosítása

• Képek, fotók alapján tájak, borászatok, borászok felismerése.

• Meglepetés feladat.

A három versenyző egymást követően szerepel. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 41 perc, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódik össze. A még rendelkezésre álló időről a szakaszosan tájékoztatjuk a versenyzőket. Mindhárom versenyző munkájáról videofelvétel készül.

Zsűri A legalább öttagú zsűri tagjait a Magyar Sommelier Club delegálja a borászat, borkereskedelem, az éttermi és szállodai szakma, a szakoktatás, a gasztronómiai média képviselőiből és az előző évek magyar sommelier bajnokaiból. A zsűri tiszteletbeli elnöke a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke, Kovács László úr. A verseny győztese jogot nyer Magyarország képviselőjeként Belgiumban a „Contest of the Best Sommelier of the World 2019.” világversenyen részt venni. A verseny második helyezettje nevezési jogot kap, hogy versenyzőként hivatalosan képviselje Magyarországot Belgrádban a „Balkan Sommelier’s Challange 2018.” nemzetközi versenyen.

Kötelezettségvállalás A verseny minden indulója, mint a verseny lehetséges későbbi győztese a verseny megkezdése előtt aláírásával vállalja, hogy győzelme esetén 2018. december 31-ig a Magyar Sommelier Club rendelkezésére áll, a szervezők felkérésére rendezvényeken, versenyeken, kiállításokon, valamint a Sommelier Iskola előadásain, mint „Az Év Sommelier”-je képviseli és népszerűsíti a sommelier szakmát. A verseny első három helyezettje egyben vállalja, hogy a Magyar Sommelier Club rendes jogú tagjává válik, amennyiben még nem tagja a Clubnak.

Versenyre jelentkezés: Magyar Sommelier Club 1061 Jókai tér 7., Tel.: +36 1 426 4553 E-mail: [email protected] [email protected] Weboldal: www.sommelier.hu

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat