napja 
 

V4 menük hete - 10 étteremben kóstolhatók a különleges fogások (Gasztronómia - Konyhatrend)
V4 menük hete - 10 étteremben kóstolhatók a  különleges fogások

A V4 országok - Csehország, Lengyelország, Szlovákia és persze Magyarország - különleges gasztrokultúráját ismerhetik meg az érdeklődők a Sirha Budapest 2018 Nemzetközi Élelmiszeripar és Horeca szakkiállításon a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia jóvoltából.

Magyarország 2017-2018. évi elnöksége és a Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírásának tiszteletére rendezi meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Visegrádi Napok eseménysorozatot, amelynek célja a tagországok közti kapcsolatok erősítése, közös értékeink ismertetése, így a V4 országok gasztronómiai kultúrájának bemutatása is. Ennek részeként az MTÜ felkérésére a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4 Menüt.” Ez a speciális menü a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket vonultat fel.

A fogásokhoz Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánl magyar borokat.

A „V4 menü” fogásai:

Szlovákia hideg étele: Szarvasborjú terrine juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópestoval, salátával. A szlovák mesterszakácsok ezt az ízletes, húsos hideg ételt mutatják be az eseményen.

Magyarország levese: Gulyásleves újragondolva, gremolata fűszerkeverékkel. A magyar konyhaművészet egyik alap ételét alkották újra hazánk vezető séfjei ezzel az izgalmas citrusos ízvilágú recepttel.

Csehország főétele: Omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel. A cseh konyha jellegzetes klasszikusait vonultatja fel ez az igazán laktató menü, amelyet Csehország vezető séfjei állítottak össze.

Lengyelország főétele: Kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal. A lengyel séfek által készített receptből izgalmas ízekkel teli fogás készül az eseményre.

Magyarország desszertje: Somlói galuska – egy kicsit másképp.

Az egyik legnépszerűbb desszertünket gondolták újra a magyar séfek, innovatív tálalással téve még különlegesebbé ezt az édességet.

Az eseményen a Magyar Turisztikai Ügynökség meghirdeti a V4 Menük Hetét, amelynek keretében a Sirha szakkiállításon bemutatott fogásokat február 12. és 18. között, az MTÜ felhívására csatlakozó éttermekben bárki megkóstolhatja. A kezdeményezéshez csatlakozott vendéglátóegységek listája az alábbi oldalon tekinthető meg: https://v4kozosen.hu/programok/sirhav4-11

Az MTÜ és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) közös Gasztrohubjánál minden nap a bor és gasztronómia kapcsolatára fókuszáló kísérőprogramok várják a résztvevőket.

11:00-12:00 óra között: Bor és étel párosítása:

A SVÉT-séfek által elkészített falatkákat lehet megkóstolni melyek a hazai termelőktől beszerzett, kiváló minőségű alapanyagokból készültek. Az ételekhez illó borokat is kínálunk az érdeklődőknek. 13:00-14:00 óra között termelői piacok és a Vidéki SVÉT asztal bemutatkozása:

  • Február 7-én: 1 órás beszélgetés Vajas Balázs (Pancs Gasztroplacc piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom), valamint Blázsovics Attila (Palkonyai Termelői Piac) közreműködésével, illetve az általuk ajánlott és meghívott, minőségi alapanyagokat előállító termelőkkel. A beszélgetést moderálja: Pauli Zoltán
  • Február 8-án: 1 órás beszélgetés Vajas Balázs (Pancs Gasztroplacc piac), Debreczeny Balázs (azénpiacom), valamint Blázsovics Attila (Palkonyai Termelői Piac) közreműködésével, illetve az általuk ajánlott és meghívott, minőségi alapanyagokat előállító termelőkkel. A beszélgetést moderálja: Pauli Zoltán
  • Február 9-én: Felelős Gasztrohős, Vighné Boóc Judit előadása a helyi termelők fontosságáról a fenntartható vendéglátásban, gasztronómiában

15:00-16:00 óra között: bor- étel párosítások, ízpárok

  • Tokaji édes borok, illetve desszertek párosítása
  • Tájjellegű édes borok és sajtok
  • Vörös borok, valamint csokoládék kapcsolata
 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat