napja 
 

2017 A szekszárdi borvidéken (Gasztronómia - Ivás)
2017 A szekszárdi borvidéken

A tavalyi év is igen mozgalmas volt a szekszárdi borvidék számára, az itteni borászok közössége 2017-ben is számos kóstolót és programot tartott helyben és Budapesten is, és persze a legfontosabb megmérettetéseken is jól szerepeltek a szekszárdi borok. Ezek voltak a legfontosabb történések a szekszárdi borvidéken.

Az új arculat kialakítása

A 2016-os, sikeres arculatpályázat után elindult a közös munka az alkotókkal. A grafikusok kidolgozták minden felhasználási felület pontos megjelenését, kialakult a borvidék egyedi színskálája, tipográfiai rendszere, a plakátok, szó- rólapok és boros tasakok pontos megjelenése, így a szekszárdi borhoz méltó, modern végeredmény született. A nyertes csapattal pedig már a következő lé- pésen, az új borvidéki honlap megalkotásán dolgoznak.

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj

Március elején már ötödik alkalommal rendezték meg az Egri borvidékkel kö- zösen az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt a Corinthia Hotel elegáns báltermé- ben. A kóstolót megelőzően a két borvidék borászai tartottak sajtótájékoztatót a bikavérről, illetve számos sommelier, kereskedő, szakíró és újságíró tudott érdemben megismerkedni a borokkal. A nagyközönség részére tartott esti rendezvény telt házas lett. A rendezvényt mindkét borvidéken szigorú válogatás előzte meg, a 31 kiállító pince borait a szakma és a nagyközönség is szerette.

VinCE Budapest

A VinCE Budapesten idén is Elizabeth Gabay Master of Wine tartott mesterkurzust Sebestyén Csilla Dip WSET társaságában, a „Szekszárdi bikavér blending – hogyan házasítsunk Szekszárdi Bikavért?” témában. A jelenlevők rengeteg információt kaptak erről a bortípusról, a mesterkurzus második felében pedig a gyakorlatban is kipróbálhatta mindenki, hogy mennyire összetett feladat ez. A rendelkezésre álló tételekből végül a 45% kékfrankos, 5% kadarka, 20% merlot, 10% cabernet franc és 20% cabernet sauvignon felhasználásával készített bor nyerte el az előadók tetszését. A rendezvény ideje alatt a vendégek a borá- szok közös asztalánál is kóstolhattak szekszárdi bikavéreket, kékfrankosokat és kadarkákat.

Fuxlipremier

Hat pincészet készített 2016-ban fuxlit. A tavasszal debütáló sillereket a sajtó képviselői, szak- és általános újságírók a Divin Porcello borbárban kóstolhatták, ahol a borászatok képviselői személyesen meséltek a borokról és magáról a Fuxliról.

Szekszárdi Borvidéki Borverseny

Rangos esemény felkészült bírálókkal, ahová mindenki igyekszik a legszebb borait nevezni, a legjobb szekszárdi bikavér és kadarka címet elnyerni pedig komoly dicsőség. Idén 184 minta érkezett, amiből a legjobb kadarka Eszterbauerék 2016-os Nagyapám kadarkája lett, míg a legjobb bikavérnek, így Szekszárd város borának a Sebestyén Pince 2015-ös Iván-völgyi Bikavérét választották. A Vesztergombi Pince 2012-es Bodzási Merlot Válogatásánál magasabb pontszámot senki sem kapott. A Szekszárdi Borvidéki Borverseny Aranyérmes Palackos Borainak kóstolóján (Aranyos Kóstoló) 22 pincészet 44 borát lehet kóstolni, és emellett itt mutatták be hivatalosan Szekszárd város borát is.

Bikavér Borongoló

Első évben került megrendezésre a Bikavér Borongoló, Szekszárd északi ré- szén található 10 pincészet részvételével. Ingyenes buszjárattal és gyalog is bejárhatták a látogatók a pincészeteket, ahol borokkal és ételekkel várták a vendégeket. A rendezvény este a Bormúzeumban zárult egy közös programmal, szekszárdi borral és zenével.

Food Truck Show

Májusban rendezték az I. Szekszárdi Bortavasz és Food Truck Show-t a Béla király téren, ahol a különféle gasztronómiai finomságok mellett borokat is kóstolhattak a látogatók. Minden food truck egy-egy szekszárdi borásszal állt össze, így az ételek mellé ahhoz passzoló bort is kínáltak. Az idelátogatók kötetlenül, jó hangulatban ismerkedhettek meg a szekszárdi borokkal.

Pünkösdi Nyitott Pincék

2017-ben sokkal nagyobb szerencséjük volt az időjárással, mint az előző alkalommal, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évhez képest több embert láttak vendégül a Szekszárdi borvidéken. Színes programokkal készültek a pincék, volt rozéfelismerő verseny, lehetett régebbi évjáratok borait kóstolni, pincetúrázni, és minden helyszínen finom falatokkal is készültek.

Iván-völgyi Kadarka Túra

Ebben az évben már hetedjére rendezték meg az Iván-völgyi Kadarka Túrát, amire a jegyek pillanatok alatt elfogytak mindkét napra. Idén is a Kávé Házától indult az esemény, a tíz pince pedig a kadarkák mellett remek sillerekkel, fehérés vörösborokkal, valamint finom ételekkel várta a túrázókat. Budapesti Borbár Túra Július elején, a második Budapesti Borbár Túrán ismét találkozhattak a szekszárdiakkal az érdeklődők, ezúttal a Belváros közepén, a Nagymező utcai Bordó Bisztróban. A Budapesti Borbár Túra remek alkalom arra, hogy sok borkedvelő ismerkedjen meg új pincékkel, kevésbé ismert borvidékekkel. Ezen a napon a budapesti borbárok láttak vendégül borvidékeket, borászközösségeket, hogy bemutatkozhassanak. Itt délutántól késő estéig lehetett kóstolni, valamint a megjelent borászokkal beszélgetni.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat