napja 
 

Műtét helyett gyógyszeres terápia (Egészség - Egészség)
Műtét helyett gyógyszeres terápia

Áttörő megoldást jelenthet a Magyarországon most először bemutatkozó gyógyszeres terápia a Dupuytren-kontraktúrában szenvedők kezelésében. A sebészeti műtétet teljes egészében kiváltó gyógyszeres kezelés hatékonysága révén nagyban hozzájárul a betegségben érintettek életminőségének javításához.

Az európai populáció 3-13 százalékát érintő betegség a Dupuytren-kontraktúra, más néven a tenyéri bőnye zsugorodás egy például cukorbetegségben gyakrabban fellépő, operálható kézelváltozás, amelynél a tenyér kötőszövete megvastagodik, és az ujjak karomszerűen begörbülnek.

A szakemberek nem tudják, pontosan mi okozza a zsugorodást. A kutatások kimutatták, hogy a férfiaknál előbb (átlagosan 55 éves korukban), a nőknél később (átlagosan 65 éves korukban) jelentkezhet az elváltozás és a férfiaknál az előfordulása ötször gyakoribb, mint a hölgyeknél. A vizsgálatok szerint elsősorban a diabétesz és az epilepszia növelheti a betegség kialakulásának veszélyét, de a rendszeres és nagy mennyiségű alkohol-fogyasztás és dohányzás, valamint a családi kórelőzmény is fokozott kockázatot jelenthet. A Dupuytren-kórban szenvedők nagy részének nem csak a fizikai munkavégzés jelent gondot, de az olyan mindennapi feladatok ellátása is, mint autót vezetni, vagy egy inget begombolni.

Jelenleg nincs olyan kezelés, ami véglegesen meg tudná gyógyítani a betegséget, bár számos sebészeti és nem sebészeti eljárás akadályozhatja meg a kéz további károsodásának kialakulását. Manapság azoknál a betegeknél javasolt a műtéti eljárás alkalmazása, akiknél az elváltozás lehetetlenné teszi a mindennapi teendők elvégzését és nagyban rontja az életminőséget. A műtét során általában csak a zsugorodott heges kötegek teljes kiirtásával szüntethető meg a zsugorodás és a beavatkozás után a betegség sokszor kiújulhat. A kutatások szerint a műtéti eljárás ugyan a betegek 75 százalékánál sikeresen elvégezhető, azonban a beavatkozás után az érintettek közel felénél (46%) tapasztalható szövődmények kialakulása, leggyakrabban ízületi merevség, vérömleny, gyulladás és túlzott fájdalom.

A Magyarországon most először alkalmazott gyógyszeres megoldás helyettesíti a műtéti beavatkozást, ezáltal forradalmi változást hoz a kórkép kezelésében. A kezelés teljes egészében kiválthatja a műtéti beavatkozást – amint az egy sajtótájékoztatón elhangzott.

A kutatások azt is kimutatták, hogy az érintettek 63 százalékánál már az első injekció beadása után tapasztalható volt az eredmény. A klinikai vizsgálatban résztvevő betegek 45,2 százaléka nagymértékű javulást tapasztalt, 39,7 százaléka állapota jelentősen jobb lett és 12,7 százalékuk minimális javulást észlelt. Átlagosan a betegek 72,2 százaléka nagyon elégedett volt a kezeléssel, és a kezelt betegek kevesebb, mint 20 százalékánál mutatható ki kiújulás a kezelést követő két évben.

 

E.L.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat