napja 
 

Hulla az utazóládában (Programajánlók - Színház)
A Thália Színház új bemutatója
Hulla az utazóládában

A Thália Színház legújabb retróbohózata a Rákosi-korszakba, egészen pontosan 1953-ba repít vissza minket.

A szigligeti alkotóházba pillanthatunk be, ahová inspirálódni és írni vonulnak el a magyar irodalom nagyjai és feltörekvő fiataljai. Talán nem is zavarná meg semmi a gyümölcsöző munkát, ha szereplőink nem egymás megfigyelésével, jelentések írásával, pozíciójuk féltésével lennének elfoglalva, és ha a társalgóban lévő utazóládából nem kandikálna ki néha egy hulla lába…

Amikor Rákosi elvtárs kedvencét, Sass Tibort felterjeszti Sztálin-díjra, a költővel egy idelátogató olasz riporter készít interjút. A szigligeti alkotóházban mindennek hiba nélkül, terv szerint kellene mennie. Csakhogy ellopták a kapucsengőt, rossz helyre kézbesítették a besúgójelentést, az államvédelmi kísérő elkallódott útközben… és Sass Tibor halott.

Nagy Viktor, a darab egyik főszereplője – és az idei évadtól a Thália Színház művésze – izgalmas feladatot kapott. „Ebben az előadásban két karaktert formálok majd meg. Az egyik Malacsik Tibor, a szigligeti alkotóház mindenese: ő eteti a madarakat, ő eteti az írókat, ha kell, felmossa az előteret, megpakolja a kazánt szénnel, hogy legyen megfelelő fűtés – januárban játszódik a darab... Tehát tényleg egy mindenest kell elképzelni a maga nagyszerű egyszerűségével. A másik alak maga Sass Tibor, a Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas költő, aki szintén itt, a szigligeti alkotóházban dolgozik, és saját területén elismert, nagy szaktekintélynek számít” – mondja a színművész.

A próbafolyamat most tart a legnehezebb résznél, pontról pontra próbálják összecsavarozni azt a gépezetet, aminek majd olajozottan, precízen kell működnie. Viktor feladatát a gyorsöltözések is nehezítik, ezért neki különösen fontos, hogy minél hamarabb egyben tudják próbálni a produkciót. „Nagyon szeretnénk már ívekben próbálni, de egyelőre még részleteket rakunk össze. Tulajdonképpen azt szokták mondani, hogy most tartunk a leghálátlanabb szakaszban, de ez egy fontos elvégzendő munka a próbafolyamat során.”

 Az előadás egyik központi eleme lesz az utazóláda, amivel Viktornak közelebbről is meg kell majd ismerkednie, de hogy valójában milyen szerephez jut, csak október elején derül ki

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat