napja 
 

Megérkezett Magyarországra a világhírű Titanic kiállítás (Programajánlók - Kultúra)
Megérkezett Magyarországra a világhírű Titanic kiállítás

Megérkezett Magyarországra a világhírű Titanic kiállítás

A világ egyik legkedveltebb tárlata megérkezett Budapestre. Július 20-án megnyitotta kapuit a varázslatos hangulatú Titanic kiállítás, melyne 2300 négyzetméterén több száz eredeti műtárgyat tekinthetnek meg a rajongók, így például a híres hajóroncs technikai felszereléseit, bútorait, a szerencsétlenül járt utasok személyes tárgyait, ruhákat, ékszereket, pénztárcákat. A tárlat önálló magyar részlegén pedig - a kor helyi történelmi eseményei mellett - bemutatják az elsüllyedt Titanic magyar vonatkozású szálait.

 A Titanic volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított Európa és Észak-Amerika között, ám első útja során, 1912. április 15-én, több mint 1500 emberrel a fedélzetén jéghegynek ütközött és elsüllyedt.

 A tárlat megtekintése valódi időutazás a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a XX. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is.

A budapesti kiállítást négy hét alatt építették fel, több mint 200 fős nemzetközi stáb dolgozott rajta. A kiállítás elemeit 15 kamionnal és két cargo repülőgéppel szállították ide. Több mint 80 ezer kilogramm a kiállítás össztömege. A leletek maximum 21 Celsius fokon tarthatók. A kiállítás 20 millió dollárra- több mint 5 milliárd forintra van biztosítva.   

A megnyitón megjelent a túlélők mentésében oroszlánrészt vállaló magyar orvos unokája is. Dr. Lengyel Árpád volt az, aki a Carpathia gőzös hajóorvosaként először találkozott azzal a 705 emberrel, akiket sikeresen kimentettek a jeges óceánból. „Nagyapám egy levélben megírta, hogy bár órákat töltöttek a nyílt vízen, viszonylag kevés volt köztük a kihűlt ember, töréseket is csak 42-en szenvedtek el. Ám mindannyian sokkos állapotban kerültek a Carpathia fedélzetére” - mondta el Völgyi Péterné dr. Reich Márta.

A megnyitón részt vett Janicsák Veca  énekesnő is. „Számomra nagyon megindító az egész tárlat, hiszen valódi emberek, valódi tárgyait láthatjuk, és valódi érzéseikkel szembesülhetünk. Ezért aztán minden idelátogató megértheti, hogy a Titanic története valódi és sajnos visszafordíthatatlan tragédia, nem pedig csupán egy mese.”

Helyszín: Komplex - 1061 Budapest, Király utca 26. (a volt VAM Design Center területe)

Időpont: 2017. július 20-tól minden nap (vasárnap és ünnepnapon is) reggel 9 és este 8 óra között. Jegyárak 1900-3900 Ft

www.titanickiallitas.hu

 

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 7 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat