napja 
 

Világörökség lehet a Duna (Utazás - Hírek)
Világörökség lehet a Duna

Turisztikai szempontból kiemelt jelentőségű konferenciát szervez a Magyar Limes Szövetség június 21-én Budapesten. A szervezet egyik célja, hogy a teljes magyarországi Duna limes szakaszt UNESCO világörökséggé nyilvánítsák, a másik, hogy ez gazdaságilag hasznosuljon is az érintett területen. Ezzel a terület a világ egyik legnagyobb összefüggő világörökségi akcióterületévé válhat, amelyen megjeleníthető, értékesíthető minden itt található érték. 

Magyarország számára a nemzetközi turizmus piacán kivételes lehetőséget kínál a Duna mentén található összefüggő, térségeken átnyúló római és nem római alapú turisztikai kínálat. A Magyar Limes Szövetség előkészítő munkájának köszönhetően mára kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannóniának a Duna mentén húzódó határa, a limes az UNESCO világörökség része lehessen 2019-re. Az érintett terület 417 kilométer hosszú, a magyar rész az osztrák határtól egészen Kölkedig és turisztikai vonzerőben Pécsig nyúlik, amelynek a legerősebb a kínálata a térségben. A római limes magyarországi szakasza, a Ripa Pannonica UNESCO világörökségi státusza rendkívüli gazdasági élénkülést hozhat a turizmus fellendülése által, amennyiben egy egymásra épülő, minden turisztikai ágat bevonó, egységesített kínálatot sikerül kialakítani. 

Pécs részvétele nem meglepő, hiszen a város 1600 éves történelmi és kulturális emlékei igen figyelemre méltóak. A belváros szívében, a világörökségi helyszíneken egy ősi világba, Pécs római kori elődjébe, Sopianea-ba érkezik a látogató. Itt találhatóak a 2000 óta UNESCO világörökségi védettséget élvező, valamint a hungarikumként is elismert, IV. századi ókeresztény sírok és sírkamrák, illetve a Cella Septichora Látogatóközpont. Ezáltal a város különösen jól illeszkedik a limes-koncepcióba és további turizmusból származó látogatószám-növekedésre számíthat. 

A Magyar Limes Szövetség számos település és az Nemzetgazdasági Minisztérium anyagi támogatásával 2016-ban nyújtotta be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak A Duna-Limes program egységbe foglalt turizmusfejlesztési koncepciója című részletes tervet. A koncepció a teljes hazai Duna szakaszt érintő Limes UNESCO világörökségi cím 2019-ben várható elérésekor jelentkező nemzetközi kereslet kiaknázását készíti elő. A koncepció 17 kiemelt projekt esetében hozamszámításokkal évi 478 000 látogatót és 102 új munkahelyet vetít előre, a tágabb elképzelés realista számításai további 182 projektet nevesítenek, amelyek évi 2,7 millió látogatót és 390 munkahelyet prognosztizálnak, amelyekhez még hozzá kell számolni a kiegészítő szolgáltatások elvégzésében résztvevőket is.

Az UNESCO világörökségi nevezés beadási határideje 2018. január, amit Magyarország közösen nyújt be Ausztriával, Németországgal és Szlovákiával. Ezzel a világ egyik legnagyobb összefüggő világörökségi területévé válhat, amelynek nemzetközi vonzereje, turisztikai kínálata óriási.

A világörökségi nevezés előkészítésének és az ahhoz kapcsolódó turisztikai feladatok bemutatására a Magyar Limes Szövetség konferenciát szervez június 21-én, Budapesten, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 9 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat