napja 
 

Észt filmek a 10. Észt héten (Programajánlók - Film)
Budapesten, Szegeden és Debrecenben
 Észt filmek a 10. Észt héten

2017. március 16-án a Zavarba ejtő napok című filmmel indul az Észt hét vetítéseinek sora a budapesti Művész moziban. Triin Ruumet rendező alkotását egyenesen a Karlovy Vary filmfesztivál East of the West szekciójának különdíjáig vitte a lendület. A Zavarba ejtő napok a 90-es évek Észtországába repíti el a nézőt, ahol az illegális fakitermelés, a neonszínű melegítők és a spontán faluközi rallyk részét képezték a mindennapoknak.

A vetítésen részt vesz a rendező, Triin Ruumet is.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BvUpChBno1Y

 

Az örök filmes alaptéma, a férfi-nő kapcsolat az észteket sem hagyja hidegen. Vallo Toomla Színlelők című filmjének hősei dúsgazdag barátaik tengerparti villájában próbálják rendbe hozni megromlott kapcsolatukat. Amikor egy párnak menedéket nyújtanak a vihar elől, az események különös fordulatot vesznek…

A vetítést követően a rendező személyesen válaszol a kérdésekre.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=500Hp6HRsSU

 A Műszakváltás című rövidfilmjével néhány éve számtalan fesztiváldíjat begyűjtő Anu Aun Pólusok című mozija Tallinn legvonzóbb arcát mutatja meg a Hidroplánhangártól a tengerparton és a romantikus faházakon át a Kultúrkatlanig, miközben fiatal hőseinek történetén keresztül a pszichés zavar és a normalitás viszonyát vizsgálja. 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5pUxeU15JFw

 Néhány éve nagy sikert aratott az Észt héten a Gombászók című film. Rendezője, Toomas Hussar idén egy abszurd kémtörténettel, A kém és a költővel tér vissza, melyben ismét megcsillantja fanyar humorát, élvezettel ironizálva a túlzott hazafiasságon vagy az alkotó emberek lelki kínjain. Természetesen itt is a nőt kell keresni a bonyodalmak mögött…

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=z2k4uV0_EOM

 Az Észt hét hagyományaihoz híven ismét bemutatkozik a nemzetközileg is elismert, egyedi hangú észt animáció is. Idén a legújabb termés bemutatása mellett egy válogatás is látható lesz az egyik legjelentősebb animációs rendező, Ülo Pikkov kísérleti és bábanimációs munkáiból, akinek filmjei állandó vendégei a világ animációs fesztiváljainak. Legújabb filmje, a dokumentumfilm és a bábanimáció esztétikáját ötvöző Üres tér alapjául az Észt Köztársaság egykori tisztjének története szolgál, aki a szovjet időkben a letartóztatás elől bujkálva 11 évet töltött egy pincében.

Ülo Pikkovval március 16-án a budaörsi BABtér animációs bázison, március 18-án a Művész moziban találkozhat a közönség.

Az észt filmvetítések március 20-tól Szegeden a Grand Caféban, március 23-tól Debrecenben a Modemben folytatódnak.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat