napja 
 

Nemzetközi és magyar borok a La Parrillában (Gasztronómia - Ivás)
Nemzetközi és magyar borok a La Parrillában

2016-ban a Szabadság tér sarkán egy izgalmas mediterrán étterem nyílt. A La Parrilla túl van a nyitási időszakon és az étlap után itt az ideje, hogy a borválaszték is a fókuszba kerüljön. Az étterem kínálatában közel 100 tételes a borlap. A magyar borok mellett találunk spanyol Rioját, toszkán vörösborokat, francia Chablis-t, új-zélandi Sauvignon Blanc-t. Rein Krisztián a márciusi kóstoló estére többek között a legendás olasz Masi borászattól, az ausztrál ikon Peter Lehmanntól és a spanyol Faustinótól választott. „Akkor segítünk a magyar boron, ha a mércét a legmagasabbra tesszük” – mondja Ógl Mária, aki többek között Bott Frigyestől, a Gizella Pincéből és Heimannéktól válogatott.

AZ ÉTTEREM

 A La Parrilla 2016 októberében nyitott meg az IBEROSTAR épületében, de a szállodától teljesen függetlenül működik. Az étterem közel 60 férőhelyes, április végétől pedig a Szabadság térre néző tágas terasszal egészül majd ki. 

A La Parrilla már reggel 7 órától kezdve tárt karokkal fogadja az ébredező várost, és egészen 11 óráig lehet kiadós gourmet reggelivel – akár steakkel is – indítani a napot. Az a’la carte kínálat mellett a hétről hétre megújuló háromfogásos ebédmenü is bővíti a választékot.

 A KONYHA

 A La Parrilla jellemzően mediterrán konyhát visz, találunk rizottókat, tésztaételeket, salátákat az étlapon, kiemelkedőek a lávakövön grillezett húsok, kóstolható 90 napos rib eye, omaha bélszín, vagy akár dry aged mangalicakaraj is, és bár húsfronton nagyon erős, a vegetáriánusok is találnak kedvükre valót a választékban. A hangsúlyos mediterrán vonal mellett jelen van a magyar konyha és a hazai alapanyagok is például a lecsós fogásokban vagy a szarvasgulyásban, a desszertkínálat pedig igazán impresszívnek mondható: barnakenyérfagyit és makadámdiós túrógombócot is kóstolhatunk.

 A SÉFEK

A különleges ételsor és a színvonalas kivitelezés a séfek, Szabó Péter és Papp Balázs érdeme. A külföldről nemrégiben hazatért Péter egy évvel ezelőtt találkozott Balázzsal egy budapesti étteremben – a szakmai egyetértés, a közös nevező és a kölcsönös szimpátia már az első pillanatban kialakult, így csak idő kérdése volt, hogy a közös munka is elkezdődjön.

 A BOROK

A La Parrilla borlapján közel 100 féle magyar és nemzetközi tétel szerepel. Kóstolhatunk spanyol Rioját, toszkán vörösborokat, francia Chablis-t, új-zélandi Sauvignon Blanc-t, izgalmas a Jolie-Pitt and Perrin Miraval Rosé, vagy a kiemelkedő Robert Weil rizling Németországból.

 Az eseményen kóstolt borok:

            Anna de Codorniu Rosé Brut / Spanyolország, Penedés

  • DO minősítésű spanyol Cava, tradícionális palackban erjesztett pezsgő. A Penedés borvidék legendás úttörőjének a Codorniu borászat ikonikus Anna sorozatának rosé pezsgője 70% Pinot Noir 30% Chardonnay. Cseresznyés, epres gyümölcsösség, friss üde ízvilág csodálatosan finom buborékokkal.

  • Bodegas Faustino / Spanyolország, Rioja

  • Faustino VII white 2015
    100% Viura fajtából készült ropogós fehérbor. Illatában fehér virágok keverednek almás-körtés jegyekkel. Szép savgerincű, gyógynövényes és minerális ízvilágú bor, hosszú lecsengéssel.

          Masi / Olaszország, Veneto

  • Masi Masianco 2015
    Pinot Grigio és Verduzzo fajtákból részben a Masi speciális borkészítési eljárásával "Appasimento" (szőlőszárítás) technológiával készült ropogós, gyümölcsös és minerális fehérbor.

  • Faustino I Gran Reserva 2004
    A bor 85% Tempranillo, 10% Graciano és 5% Mazuelo szőlőfajták felhasználásával készült. Az érlelés 28 hónapig tartott amerikai és francia tölgyfahordókban. Színe közepesen intenzív rubin vörös, gránát vörös széli elszíneződéssel. Illata intenzív, nagyon komplex, felfedezhetőek benne fűszeres aromák, illetve a tölgyfahordótól származó másodlagos aromák, tölgyfa, vanília, bőr. Megkóstolva burkolt tanninokat érzünk az elegáns borban, savai pont megfelelőek. Jól párosítható ragukhoz, mártással, borral, gombával készített húsételekhez.

  • Peter Lehmann / Ausztrália, Barossa

  • Futures Shiraz 2012
    A borászat zászlóshajója a Futures Shiraz, nevét onnan kapta, hogy Peter Lehmann az első palack borokat „Futures” néven értékesítette. Barátoknak rokonoknak adta el a bort, akik a „fizess most, két év múlva szállítunk” megállapodás alapján előre kifizették a bor árát, így segítve készpénzzel a borászat elindulását. Az egykori hitelezők tiszteletére palackozzák ezt a bort, minden évben a legkiemelkedőbb dűlők terméséből. Illatában és ízében érett gyümölcsök, szilva, fekete ribizli és csokoládé zamatát fedezhetjük fel. Nagytestű, bársonyos bor hosszú utóízzel.

             Gizella Barát Hárslevelű 2015

  • A tarcali Barát dűlő löszös talajából származó hárslevelű. Természetes maradékcukrát érett savak tartják es elegáns hordós jegyek egyensúlyozzák. Trópikus illat- és ízjegyek, nagyon vagány bor.

  • Bott Frigyes Rajnai Rizling 2015
    Muzslárol, Felvidékről származó, nagyon gazdag rajnai. Alacsony tőketerhelés, egészfürtös préselés, csupán szűréssel stabilizált biodinamikus bor. Zamatos, ásványos, gazdag.

  • Vida Öreg Tőkék Kadarkája 2015
    Több mint 90 éves tőkék termése, szekszárdi remek. Könnyed, elegáns kadarka. Pirosbogyós gyümölcsök, finom fűszeresség.

  • Heimann Barbár 2013
    Feszes bor, mély, nagy korty. A pincészet vezető, egészen egyedi ízű házasítása. Robosztus, ugyanakkor nem nehézkes, sokszínű.

  • Holdvölgy Exaltation 2012
    Híres, díjnyertes sárgamuskotály. Túlfűtött, buja, egzotikus gyümölcsízek. Aranyos savak megfelelő maradékcukor-tartalommal, igazán hosszú lecsengés.

 

 


 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat