napja 
 

Bőrre, szívre, mindenre jó az avokádó (Egészség - Egészség)
Finom és egészséges
Bőrre, szívre, mindenre jó az avokádó

A körte formájú termés úgy néz ki, mint egy gyümölcs, mégis zöldségként esszük. Azt eddig is tudtuk, hogy milyen finom és milyen egészséges, de arra most derült fény, hogy védi a szívet és erek falát isEgyetlen más termés, sem gyümölcs, sem zöldség nem tartalmaz annyi növényi zsiradékot, mint az avokádó. Ez kétszeresen is értékessé teszi, hiszen nemcsak a koleszterinszint csökkentésére, hanem bőrápolásra is kiváló.

Védi a szívet és az ereket

Az avokádó legfontosabb alkotórésze az olajsav és a linolsav. Az olajsav egyszeresen telítetlen zsírsav, amely növeli az ún. „jó koleszterin” szintet a vérben. Ugyanakkor a linolsav – egy többszörösen telítetlen zsírsav – csökkenti az ún. „rossz koleszterin” szintjét. Hosszútávú kísérletek alapján is bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyaszt avokádót, csökkenti a koleszterinszintjét. Magas káliumtartalmánál fogva szabályozza a vérnyomást, ezáltal a szívet is védi. Belga reumatológusok is felfedezték maguknak a trópusi gyümölcsöt. Térdizületi kopásban szenvedő betegeknek ajánlják, hogy naponta egyenek meg egy fél avokádót. Három hónap után a betegek jelentősen csökkenthették gyógyszeradagjukat. Az eredmények igazolják, hogy a zsírdús termés stimulálja az izület regenerálódó képességét. Ez nagyrészt a magas E-vitamin-tartalomnak köszönhető.A vitaminban, tápanyagban, zsírban és életerőben oly gazdag termés az idegeknek is jót tesz. A lecitin és a B-vitamin erősíti az idegeket. Nyugodt alvást biztosít a következő ital: turmixoljon össze 2,5 dl zsírszegény tejet egy fél avokádóval és 2 teáskanál mézzel. A kálium nyugtató hatású, a tej és méz keveréke pedig elnehezíti a végtagokatTovábbi pozitív hatása: mivel az avokádó könnyen emészthető, jól felhasználható roborálószer pl. betegségek utáni lábadozáskor vagy nagy fizikai igénybevételkor. Vitaminjai pedig, melyek az enzimekkel és ásványi anyagokkal tökéletes arányban találhatók benne, erősítik az immunrendszert. Az avokádó egyetlen hátránya, hogy igazi kalóriabomba, kifejezetten hízlal. Túlsúlyosak ezért ne fogyasszanak belőle heti 2 darabnál többet. Célszerű a termést vékony csíkokra vágva, salátába keverni. Az oxidáció miatti barnulást citromleves csöpögtetéssel lehet elkerülni, de a barnulás csupán esztétikailag lehet zavaró, a tápanyagok nem bomlanak le.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat