napja 
 

Magok a konyhában - Hüvelyesek (Programajánlók - Kultúra)
Magok a konyhában - Hüvelyesek

Magok a konyhában könyvsorozat a tudatos táplálkozás fontos alappilléreit, a hüvelyeseket, az olajos magvakat és a gabonaféléket, illetve „álgabonákat” helyezi új megvilágításba. A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend nem képzelhető el nélkülük, emellett fontos összetevői a cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedők, a laktóz- vagy gluténmentes étrendet követők diétájának is.

Ennek ellenére mindhárom könyvben szerepelnek húsos fogások, hiszen az egészséges étrend nem a húst mellőzők kiváltsága, nem kell feltétlenül lemondani róla. Az egyes alapanyagok természetes gyógyhatásának tudatos alkalmazásával egyéni szinten meg tudjuk teremteni táplálkozásunk egyensúlyát, mely jól-létünk, egészségünk alapja - ehhez nyújt útmutatást a készülő három részes sorozat, melynek első kötete a hüvelyesek szerepét tisztázza a korszerű táplálkozásban.

A bab, borsó, lencse nem szorul bemutatásra, hiszen hosszú ideje alapvető népélelmezési cikknek számítanak. De a szója vagy a csicseriborsó (bár népszerűségük egyre nő), nem általánosan ismert alapanyagok, a mungóbab konyhai felhasználásáról pedig még ritkábban esik szó.

A népszerű hüvelyesek jelentősége is túlmutat a hagyományokon, hiszen összetételüknél fogva változatosan felhasználhatók különféle diétákban: kiváló húspótlók, sőt esetenként a gabonafélék helyettesítésére is tökéletesen alkalmazhatók, így a korszerű, egészségtudatos táplálkozás fontos alapanyagai. Nyáron konyhakerti, frissen szedett formájukban élvezhetjük őket, télen a szárított hüvelyesek gazdagítják étrendünket – a csíráztatott takarmánybabok pedig nélkülözhetetlen tél végi vitamin- és ásványianyag-források.

Ez a könyv azért íródott, hogy bemutassa e termények másik arcát, így ajánlva őket a reformtáplálkozás követőinek, emellett felhasználásukkal változatos megoldásokat mutasson a hagyományos ételek kedvelőinek is.

További információk: http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2016/07/12/magok_a_konyhaban_es_ami_mogotte_van 

A kiadó honlapja: http://www.huvelyesekeve2016.hu/home/

 Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2016-os évet a Hüvelyes Termények Nemzetközi Évének nyilvánította. Ide tartoznak többek között az általunk is ismert bab, borsó, lencse, ám az ebbe a csoportba tartozó növények száma jóval nagyobb.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat