napja 
 

The Cure - négy évtizede! (Programajánlók - Muzsika)
 The Cure - négy évtizede!

Az angol gitáros-énekes, Robert Smith együttese, a rocktörténet legnagyobb hatású zenekarai közt számon tartott The Cure, idén óriás turnéval summázza négy évtizedes karrierjét.

A tavasszal Észak-Amerikában kezdett, majd nyáron Új-Zélandra és Ausztráliába is átérő 77 állomásos körútnak egy szeptemberi Wight-szigeti fesztiválfellépés után most indul kontinentális európai szakasza. Ennek részeként a magyar közönség is kap egy háromórás koncertet október 27-én a Budapest Arénában.

A négy évtized nem tévedés, a U2-hoz hasonlóan Robert Smith zenekara is 2016-ban ünnepli 40 éves jubileumát. Az 1959-es születésű zenész 1976 végén adta az első koncertjeit Malice néven futó punk-rock együttesével, amit a következő évtől már Easy Cure-ként vezetett tovább. Az első stúdiódemóik idejére már az énekesi feladatkört is felvállalta a gitározás mellett, majd 1978 tavaszán The Cure-ra rövidítve véglegesítette a zenekarnevet.

 A következő évtizedek során a Cure 13 stúdióalbumot adott ki, amelyekből több mint 30 millió példány fogyott, miközben az együttes az egyik legfantáziadúsabb és legeklektikusabb zenei pályát futotta be. A dalokhoz nagyrészt Tim Pope által rendezett szellemes videoklipek, no meg a frontember szénaboglya-frizurája és kirúzsozott ajkai is maradandó vizuális kiegészítést nyújtottak.

 Robert Smith ikonikus alak lett. Sötét hangulatú dalszövegei mögött igazi romantikus lélek rejlik – 14 éves kora óta elválaszthatatlan élete nagy szerelmétől, Mary Poole-tól, akit a Just Like Heaven klipjében menyasszonyi ruhában táncoltatott, és akinek a Lovesong című dalt 1988-as házasságkötésük alkalmából írta. Továbbá alakja a South Park sorozat egyik epizódjába is bekerült: rajzfilmfiguraként, saját azonnal felismerhető hangjával szerepelve óriás szuperhősi harcban mentette meg a világot a pusztulástól.

 A Cure 2008-ban adta ki utolsó stúdióalbumát, de koncertzenekarként továbbra is őrzi helyét a legnagyobbak között, és nem ragad unalmas rutinba. Robert Smith-ék a jelenlegi hatalmas sikerű turnén több mint nyolcvan dal - régi nagy slágerek, ritkaságok és két idén bemutatott új szerzemény - közül választanak ki estéről estére variálva harmincvalahány számot.

Az aktuális felállás is minőségi válogatott. Simon Gallup basszusgitáros 1979 óta penget a frontember mellett, a több neves együttes (Thompson Twins, The Psychedelic Furs, Berlin) turnébillentyűseként gyakorlatot szerző Roger O’Donnell 1987-ben játszott először a Cure-ral, Jason Cooper dobos pedig már 1995 óta állandó tag. A két évtizeddel ezelőtti csapatot láthatjuk és hallhatjuk most is a színpadon, annyi különbséggel, hogy a második gitáros posztján ezúttal már David Bowie 1988–1999 közti fő zenésztársát, az amerikai Reeves Gabrelst üdvözölhetjük. Ő már a Cure 1997-es Wrong Number kislemezdalában is közreműködött, de csak 2012-től számít hivatalos tagnak.

 A Cure idei turnéjára a frontember még a kedvenc indie rock együttesét is elhívta előzenekarnak: a Twilight Sad a posztpunk revival legméltóbb skót képviselője. A Budapest Arénába meghirdetett koncertet is a skót együttes produkciója vezeti fel október 27-én este 7-től, a Cure 8-kor kezdődő háromórás műsora előtt.

A koncertre jegyek korlátozott számban még kaphatók a www.livenation.hu oldalon keresztül és a Ticketpro országos hálózatában.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat