napja 
 

4. Kürtőskalács Fesztivál (Programajánlók - Lakoma)
2016. október 7-9. Városliget - Vajdahunyad Vára
4. Kürtőskalács Fesztivál

Lázár Chef vezetésével idén immáron 4. alkalommal nyitja meg kapuit hazánk legízletesebb három napos ünnepe, a Kürtőskalács Fesztivál péntek délután a Vajdahunyad váránál. Az idei Kürtősfeszten Magyarország kürtőskalács tortája is elkészül, valamint hazánk kürtőskalács térképét is megrajzolják a hagyományos Nagy Közös Sütésen. Sőt különlegességként a Kürtős Mézes is megkóstolható.

„A 4. Kürtőskalács Fesztiválon azt is ünnepeljük, hogy a kürtőskalács tavaly hungarikummá vált, ami méltó elismerése annak, hogy a finomság kiemelkedő helyet foglal el hazánk gasztronómiai kínálatában. A Fesztivált ennek tükrében egy rendhagyó kerekasztal beszélgetéssel nyitottuk, ahol azt a kérdést jártuk körül, hogy lehet még népszerűbbé tenni a kürtőskalácsot, milyen úton érhetjük el, hogy ez a hagyományos erdélyi-magyar édesség ne csak a fesztiválokon, hanem azokon túl, bármikor elérhető legyen. Szeretnénk, ha hungarikumaink nagyobb figyelmet kapnának és akár egy közös roadshow alkalmával országosan, sőt világszerte is megismernék ezeket a finomságokat. A 4. Kürtőskalács Fesztivál mottója is erre a küldetésre épül: „Kürtöld világgá! Kürtőskalács – csodakalács” - mondja András Tünde, rendezvényigazgató.

 A Kürtőskalács Fesztivál idei szenzációja a már hagyománynak számító Nagy Közös Sütés, ahol közel 100-an fognak egyszerre sütni körülbelül 200 kalácsot. Köztük olyan sztárvendégek is sütőrudat ragadnak, mint Harsányi Levente, Dombovári Vanda vagy Józan Laci. A csapatok megrajzolják majd Magyarország kürtőskalács térképet, melyen mindenki megjelölheti azt a várost, amelyiket képviseli. Ami azonban még különlegesebb, hogy megépítjük hazánk legnagyobb kürtőskalács tortáját, mely megközelítőleg egy méteres lesz, a kalácsokat pedig karamellával tapasztjuk majd össze. Kérdés, hogy vajon meddig bírja majd a megpróbáltatásokat.

 

A Kürtősfeszt igazi szenzációja, a Nagy Közös Sütés egyben jótékonysági rendezvény is, a nevezési díjak egy részét a Szent László Kórház Gyermek-intenzív Osztályának ajánlják fel, míg a kisült kalácsok közül minden csapat egyet a Fogyatékos Gyermekek Országos Szövetségének ajándékoz.

A 4. Kürtőskalács Fesztivál hivatalos megnyitóján Dr. Szakáli István Lóránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a különleges formájú erdélyi-magyar finomság méltán nyerte el a hungarikum rangot és az idei Fesztivál többek között ezt is szeretné ünnepelni. Ez a három nap a kürtőskalács születésnapja.

„Idén még több különlegességgel várunk mindenkit a Vajdahunyad Várához, sőt  húszra bővítettük a kürtőskalács-standok számát is, így sokkal kevesebbet kell majd a vendégeknek sorban állni. A hagyományos  ízesítésű és méretű, faszénparázson sült kürtőskalácsok mellett, lesz glutén és laktózmentes, cukormentes, visszatérnek az ízbombák, a desszertkülönlegességek, valamint újdonságként a Kürtős Mézes is megkóstolható. Természetesen minden nap változatos koncertek szórakoztatják majd a kilátogatókat, pénteken este többek között a Margaret Island zenekar, szombaton Tóth Andi és Tóth Vera, vasárnap pedig a világzenei napon Palya Bea és zenekara lép színpadra” – mesél a programról András Tünde.

A 4. Kürtőskalács Fesztivál központi eleme ugyan a kürtőskalács lesz, de a sós finomságok kedvelői is megtalálják majd a Fesztiválon a kedvenceiket, ugyanis megnyílik a Faszénen Sült Ételek Udvara, ahol a grillezés kultúrájába is betekinthetnek a látogatók.

“A tökéletes grillételek elkészítéséhez elengedhetetlen a jó minőségű faszén használata. Ezért Serényi Zsoltot, a Tetovált Séfet kértük fel, hogy naponta többször különleges grillbemutatókat tartson a grill ételek szerelmeseinek. Ezen túl lesz Csináld magad! sátor, ahol el lehet sajátítani a kürtőskalács készítés tudományát, míg a legkisebbek a Gyerekligetben kapcsolódhatnak ki. A tavalyi évekhez hasonlóan most is egy családbarát, ízletes, hangulatos fesztivállal várunk mindenkit” – teszi hozzá Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.  

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat