napja 
 

A Ku-Klux-Klan hírhedt vezetője ihlette Forrest Gump nevét (Programajánlók - Kultúra)
Az amerikai polgárháború legszörnyűbb következményei
A Ku-Klux-Klan hírhedt vezetője ihlette Forrest Gump nevét

Feketék ellen elkövetett brutális gyilkosságok, kizsákmányolás és vég nélküli megaláztatás – bár az amerikai polgárháború 1865-ben véget ért, és megszűnt az intézményesített rabszolgaság, a több évszázados gyakorlatnak az új törvények nem szabtak gátat. A DoQ-n augusztus 6-án debütáló Utóhatás – Terror apolgárháború után című film bemutatja a Ku-Klux-Klan megalakulását, Lincoln elnök meggyilkolását és a leghírhedtebb mészárlásokat a polgárháborút követő szörnyű években.

 Szombaton feltámadnak az amerikai polgárháborút követő időszak leghírhedtebb szereplői: augusztus 6-án az Utóhatás – Terror a polgárháború után című dokumentumfilm szakértő megszólalásokkal és újraalkotott történelmi jelenetekkel érkezik a DoQ képernyőjére. A produkcióban David Padrusch rendező felszabadított afroamerikaiként tűnik fel, akit a Ku-Klux-Klan végez ki.

 Az első elnökgyilkosság

1865. április 14-én az unió győzelmet aratott a déli államok felett, ám észak diadala sokakat összetört – köztük John Wilkes Booth-t, kora ünnepelt színészét is. A marylandi születésű férfi a halálos merényletét az elnök április 11-i beszéde után tervelte ki, ugyanis Lincoln ekkor szavazati jogot ígért a feketéknek. Booth megtudta, hogy Lincoln az alelnökkel és a külügyminiszterrel együtt a Ford Színházban ünnepel április 14-én, és amikor a két felvonás közötti szünetben az elnök védelem nélkül maradt páholyában, mögé lopakodott, és hidegvérrel közvetlen közelről fejbe lőtte. A merénylő ezután leugrott a színpadra, és „Sic semper tyrannis! – Így járjanak a zsarnokok!” kiáltással elmenekült a helyszínről. A gyilkosra másfél héttel később, egy virginiai dohánypajtában találtak rá, ahol társai feladták magukat, ő azonban ellenállt. Halála máig tisztázatlan, ugyanis egy katona állította, hogy ő lőtte le, de Booth esetében az öngyilkosság sem kizárható.

A Ku-Klux-Klan élén Nathan Bedford Forrest

A rekonstrukció sötét időszakában alakult meg Amerika első terrorista csoportja, a Ku-Klux-Klan, amely a felszabadított afroamerikaiakat erőszakos nyomásnak tette ki: fekete közösségek templomait és iskoláit gyújtották fel, tanárokat támadtak és erőszakoltak meg, és az ellenállókat megölték. A szélsőséges csoport élére 1867-ben az a Nathan Bedford Forrest állt, akiről Forrest Gump, az Oscar-díjas Tom Hanks által megformált karakter kapta a nevét. (A történet szerint azzal a céllal, hogy helytelen tetteinkre mindig emlékezzünk.) A Ku-Klux-Klan e szerveződése nagyon rövid életű volt, és konföderációs altábornagyaként szolgáló Forrest 1869-ben elhatárolódott a szektától.

 Brutális tömegmészárlások

Az 1873. húsvétján elkövetett Colfax merénylet során szektatagok megtámadták a Louisiana állambeli fekete-milíciát, brutálisan kivégezve mintegy 150 afroamerikait. Az 1876-os Hamburgi mészárláshoz egy mélyen gyökerező ellentét vezetett, és becslések szerint több mint száz fekete ember életét oltotta ki.

 

Utóhatás – Terror a polgárháború után

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat