napja 
 

110 éves a Dubicz Borászat épülete (Gasztronómia - Ivás)
110 éves a Dubicz Borászat épülete

Gyöngyös emblematikus épületét, a Borpalotát 1906-ban adták át, amely azóta is folyamatosan borászatként üzemelt. A 110 éves épület jubileumát ünnepelte pénteken az épületben ma működő Dubicz Borászat. Az elmúlt évszázad történelmi és gazdasági viharainak történetét mutatták be a pince falai között egy kiállítás keretében. A bor és a művészet sosem állt távol egymástól, ezt tapasztalhatták meg a vendégek egy játék keretében. A borászat kóstolótermében Bér Rudolf (Rudino) Barcsay-díjas festőművész kamara-kiállítását tekintette meg a közönség. A sokrétű és különböző karakterű Dubicz borokat kóstolva a látogatók egy játék keretében párosíthatták a festményeket a borokkal. 

Fotó: Varga Zsolt 

A család így mesél a borászat történetéről

Családunk 2003 óta tulajdonosa a Borpalota épületében és pincéjében működő Borpalota Borászatnak. Fő feladatunknak tekintettük a nagy múltú pince modernizálását és kiváló minőségű mátrai borok készítését. A borászatot az elmúlt 12 évben a legmodernebb borászati technológiával szereltük fel. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy boraink magas minőségű, saját szőlőből készüljenek, ezért folyamatosan vásároltunk szőlőültetvényeket, illetve a régi rossz minőségű szőlőket újratelepítjük.

2016-ban elérkezettnek látjuk az időt, hogy saját nevünket adjuk az általunk készített borokhoz, ezzel is garantálva a kiváló minőséget és erősítve a fogyasztókhoz fűződő személyesebb kapcsolatot. A jövőben Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néven jelenük meg a közönség előtt, a pince hagyományait tisztelve azonban az épület rajzolata továbbra is megjelenik az emblémánkban. 

Alap termékcsaládunk a túrázók, kirándulók kedvence is lehet. Címkéjén a Mátra kőzetei, fái jelennek meg túrajelekkel megjelölve. Kiváló ár-érték arányú friss, illatos, gyümölcsös, reduktív borok kerülnek ebbe a kategóriába. Jellemzően Irsai Olivér, Olaszrizling, Muscat Ottonel, Rosé, Kékfrankos, Cabernet Franc és Merlot alkotja a termékkínálatot.

Időről-időre akad olyan különleges évjárat, amikor az égiek ránk mosolyognak és tudunk készíteni egy egyedi, megismételhetetlen és különleges bort. Ezek a tételek kapják a FRÍZ nevet. Legutóbb 2008-ban sikerült, amikor a Hárslevelűnket novemberben töppedt szemekkel szüreteltük. 15,5 %-os alkoholfoka mellé ezért 13 g maradék cukor párosul, tökéletes savakkal kiegészülve. Nem véletlen tehát, hogy számtalan hazai és nemzetközi díjat hozott nekünk. Minden évjáratban a palackba tesszük szívünk, lelkünk és legmagasabb szakmai tudásunk legjavát. Bízunk benne, hogy borainkat mindenki ugyanúgy kedvelni fogja, mint mi.

DUBICZ BORÁSZAT & SZŐLŐBIRTOK / 3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

tel: +36(37)301-015 / email: [email protected] / www.borpalota.hu

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat