napja 
 

Kovács Nimród Winery ? csúcsra járatva (Gasztronómia - Ivás)
Kovács Nimród Winery ? csúcsra járatva

Az elmúlt hónapokban sok hírrel szerepelt a sajtóban az egri Kovács Nimród Borászat. A szakmai sajtó egy dűlőtúrán és a legkiemelkedőbb tételek vertikális tesztjén győződhetett meg az egri termőhely különleges adottságairól és a világjárt üzletember, Kovács Nimród minőség iránti elkötelezettségéről. A Nyilasmár és a Nagyfai dűlőben a Battonage Chardonnay több évjáratát tesztelték, a kiváló franciafajta egyszerre üde, friss, krémes textúrája pedig a magyar és az amerikai piac kedvencévé tette.

A pincében a Monopole sorozatból a számtalan díjat nyert Syrah több évjáratát kóstoltuk össze, s úgy tűnik, beigazolódott Kovács Nimród tíz évvel ezelőtti elképzelése: a megfelelő fajták és klónok megtalálása és figyelmes gondozása nagy borokat fog eredményezni. A legfrissebb, 2012-es évjáratú Soul Syrah szerepelt a legjobban a magyar borok között a minap zárult Brüsszeli Nemzetközi Borversenyen, ahol összesen 9 ezer tételről mondott véleményt a szakmai zsűri.

A legnagyobb élményt a megjelent újságíróknak mégis a csúcsborok jelentették. A 2000-es Nimród II 16 évesen is szép, jól öregedő tétel (ebből az egyik Rockefeller-sarj több száz palackot vásárolt magának!). Szép, erős házasítás a 2006-os és a 2009-es NJK, de a 2007-es évjáratnál megállt a pohár a szakírók kezében: „ebben a tételben gyönyörű sok gyümölcs, észveszejtő sav, egyszerűen minden van!” – jegyezték meg többen is. A Nagy-Eged hegy kiemelkedő termőhelyéről származó Grand Bleu csúcskékfrankos pedig bebizonyította, hogy óriási, elegáns bort képes adni ez a fajta.

47 kategóriában osztották ki a Best of Budapest & Hungary évi ez díjait. A különdíjakat április 2-án adták át: Az év gasztro-borásza különdíj győztese, Kovács Nimród úgy látja: most kezd beérni sokéves munkájának a gyümölcse. „Fiatal koromban pincérként dolgoztam, ezért külön nagyra értékelem ezt az elismerést. Célom, hogy megkönnyítsem a sommelier-k munkáját, és olyan bort készítsek, ami rögtön rámosolyog a fogyasztóra.” A borosgazda pincéjének a jelmondata, a „Világot látott Eger” éppen erre utal: az ezer éves egri bortermelői hagyományokat ötvözi saját nemzetközi tapasztalataival. Egyik legnépszerűbb bora a Battonage Chardonnay.Nagyon büszke vagyok erre a borra, ez a legismertebb márkánk.”

Idén januárban az egyik elismert amerikai borminősítő intézet, a Beverage Testing Institute öt egri bornak (mindegyik KNW termék) adott 90 és afeletti pontokat legfrissebb nemzetközi tesztjén. A Kovács Nimród Borászat 2011-es Syrah-ja 93 pontot kapott, ami igazolni látszik a korábbi feltételezéseket: Magyarországon Egerben igazi otthonra talált ez a nemzetközi fajta. „Soha nem kapott még 93 pontot (vagy annál magasabb értéket) európai Syrah a Beverage Testing Institute tesztjein, sőt, akad olyan hasonlóra értékelt kaliforniai bor, amely ötször annyiba kerül, mint ez a Monopole-sorozatunkban szereplő tétel. A magas elismerésnek azért is örülünk, mert bár tényleg szép ez a borunk, vannak ennél jóval kiemelkedőbb tételeink is a Nagy-Eged-hegy-dűlőből – persze, azok is mind aranyérmeket kaptak” – magyarázza Kovács Nimród, miért fontos az elismerés a magyar borok szempontjából. „Nem csoda, hogy tetszik a patinás amerikai intézetnek a magyar Syrah, mivel a birtokszerkezet kialakításakor abból indultam ki, hogy az Egri Borvidék éghajlata és adottságai rengeteg azonosságot mutatnak Burgundiával és a Rhȏne-völgyével – márpedig e két borvidéken a Chardonnay és a Syrah meghatározó fajták”.

 


 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat