napja 
 

Az első magyar, laktózmentes mozzarella (Gasztronómia - Konyhatrend)
Az első magyar, laktózmentes mozzarella

Az idén 25 éves, a friss, olasz típusú sajtok területén piacvezető Szarvasi Mozzarella Kft. májustól laktózmentes mozzarellát hoz forgalomba. A Szarvasi Mozzarella Laktózmentes (100g-os és 100g-os mini) változatainak bevezetésével a speciális étrendet igénylő vásárlók kiszolgálása, és a cég piacrészesedésének további növelése a cél.

Az alapítás óta nyereségesen gazdálkodó vállalkozás tavalyi árbevétele megközelítette az 5 milliárd forintot, a volument tekintve az idei évre 10% körüli növekedést tervez, és a közeljövőben további termékeinek laktózmentes változatát is forgalomba hozza. A legújabb termékfejlesztés oka a növekvő igény a laktózmentes termékek iránt. A laktózérzékenység oka a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges laktáz enzim nagyon alacsony szintje vagy teljes hiánya a szervezetben. A Szarvasi Mozzarella olyan mozzarellát fejlesztett, amelyet a hiányzó enzim hozzáadásával laktózmentessé tett, így a termék laktóztartalma az előírásnak megfelelően kevesebb, mint 0,1g/100g. Fogyasztásával a tejcukor érzékenyek is teljes biztonságban élvezhetik az igazi mozzarella ízt. A laktózintolerancia három főbb csoportja ismert: a veleszületett laktózintolerancia, amikor már újszülött korban is képtelen a szervezet a laktáztermelésre; az elsődleges laktózintolerancia, ami az életkor előrehaladásával fokozatosan csökkenő laktázszint miatt alakul ki; a másodlagos laktózintolerancia, amelynek esetén környezeti faktorok (pl. bélnyálkahártyát érintő fertőzéses megbetegedés) zavarják a laktáz enzim termelését. Az érintettek nagy része hazánkban is az utolsó két típusba tartozik. A laktózintolerancia jelenléte a világban 7-20% körüli, de jelentős eltérést mutat földrajzi elterjedtsége. Előfordulása az afrikai és ázsiai népcsoportok között akár 90%-os is lehet, Európában északról dél felé haladva növekszik, a skandináv országokban mindössze 2-3% körüli. Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek minimális, illetve kis mennyiségű tejtermék fogyasztása esetén.

 

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat