napja 
 

Abasári rügyfakadás (Utazás - Ajánló)
Abasári rügyfakadás

Az április a szőlő termesztésben a rügyfakadás hónapja. Idén már 5. alkalommal rendezik meg Abasáron a tavaszhoz kötődő, népszerű Szőlő Rügyfakadás Ünnepet. Ez alkalomból van rügyszentelés, dűlőbejárás és Abasár-kóstoló, hiszen az Abasári rizling ma már messze földön híres. A pincészetek között kisvasút szállítja a vendégeket.

Megkóstolhatóak a Molnár és Fiai Pincészet díjnyertes borait, cél a Pálinkás Pince is, amelyen keresztül – a világon, egyedülálló módon – egy zarándokút vezet. A Molnár és Fiai Pincészet a Mátrai Borvidéken, Abasáron, mintegy 30 hektáron termel szőlőt. Rozéja, Irsai Olivére, rizlingszilvánija, szürkebarátja már számtalan borversenyen bizonyított. Az Abasári olaszrizling egyedi zamatát a különleges andezittufás talajnak, valamint a Sár-hegyen folytatott tradicionális, évszázados teraszos művelésnek köszönheti.

„Az olaszrizling szőlőfajta elképesztő mennyiségű magnéziumot képes felvenni, és ez az ásványgazdagság a borban is visszaköszön” – állítja Molnár Gábor abasári borász, a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa, aki szerint e bort kortyolgatva bizonyosan elkerülhetők a magnéziumhiányra visszavezethető izomgörcsök. E legális „doppingból” jócskán fogyott az elmúlt hétvégén.

A 2016-os évet újonnan elkészült pinceépületében kezdte a mátrai Molnár és Fiai Pincészet. Abasári központjuk bővítését és korszerűsítését a birtok megnövekedett termelése tette szükségessé. A magyar és külföldi specialisták álmélkodva kóstolták a jobbnál jobb rizlingeket – és nem csak az ásványtartalom miatt. Pálinkás Attila 2008-as olaszrizlingje például az ország legjobb ilyen fajtabora volt 2012-ben, míg a már idézett Molnár és Fiai olaszrizling minden eddigi évjárata számtalan aranyérmet nyert az országos versenyeken.

Mária-út Szintén érinti a Sár-hegyet a Mária-út abasári szakasza. A Szent Anna-kápolnától Abasárig teraszos szőlőültetvények között kanyargó, gyönyörű, panorámás szerpentin út különlegessége, hogy egy pincén is keresztülhalad. A meglepő nyomvonalnak története is van: ezt a szakaszt 2011 nyarán jelölte ki egy négy-ötfős társaság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek. Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal az ötszintes pincelabirintusba. Ám a bortól felvidult szívű társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala azóta hivatalosan is a pincén halad keresztül. Ha zarándoklat érkezik, Pálinkásék borkóstolóval, napszaktól függően ebéddel vagy vacsorával várják őket. A mezei csokrokkal, lobogókkal felszerelt, sokszor csapzott, sáros, gumicsizmás társaság pedig egy kicsit megpihen náluk, majd a pincén keresztülvonulva folytatja az útját.

Borrendelő A helyi borászok példamutatóan, néhány éve közös összefogással felújították a düledező abasári orvosi rendelőt, és kinevezték Borrendelőnek. A helyiségben magnéziumban gazdag gyógyító rizlinget is lehet kapni, sőt, valamennyi helyi termelő valamennyi bora kapható – nem csak receptre!

S. Balogh Edit

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat