napja 
 

Bozsoki malomporta: falusi vendéglátás a legmagasabb szinten (Utazás - Ajánló)
Bozsoki malomporta: falusi vendéglátás a legmagasabb szinten

Mesébe illő a történet, mint ahogy maga a hely is. Három évtizede egy fiatal budapesti pár Bozsok környékén biciklizett, és beleszeretett a tájba, a csörgedező patakba, az apró faluba. Minden évben visszatértek és minden újabb látogatásnál erősödött bennük a vágy, hogy gyökeret eresszenek itt. Így esett választásuk a falu határában álló régi, már nem működő vízimalomra, amely egykoron Bozsok népszerű közösségi színtere volt. Megvásárolták és sokéves munkával vendégfogadóvá alakították.

A malom mindig is több volt a magőrlés helyszínénél, a gazdák, akik idehozták terményüket, rendszerint a malomban kivárták, amíg gabonájuk lisztté válik, így a malomalja legalább annyira a közösségi élet színtere volt a faluban, akár a kocsma. Ezért amikor hét éve Zita és Béla úgy döntött, hogy új életet lehel az ódon malomépület vaskos falaiba, egyértelműen azzal a szándékkal tette, hogy a Malomporta ne csak szálláshely és étterem legyen, hanem hagyományőrző és kulturális programjaival a bozsoki közösségi élet újra felfedezett helyszíne is.

A malom felújított, technikailag modern épületeiben olyan szálláshelyeket alakítottak ki, ahol több család tud úgy együtt nyaralni, hogy mindenkinek megvan a saját kis fészke. A falusias hangulatról néhány megőrzött régi bútor és berendezési tárgy gondoskodik, no meg a gondosan és igényesen, szín és stílus szerint is összeválogatott textilek, bögrék, tányérok. A hat apartmanban összesen 28 főt tudnak egyszerre elszállásolni. A Bozsoki malomporta mottója: csak természeteset! A vendégek reggelire jórészt a család saját biogazdaságának termékeit, valamint helyi kézműves élelmiszereket fogyaszthatnak. A házigazdák mangalicájából készül a húsáru: a kolbász, az abárolt szalonna és a disznósajtra hasonlító préshurka. Külön épületben kapott helyet a hangulatos étkezőhely, ami gasztronómiai rendezvények helyszíneként szolgál, de közös főzőprogramokat is szerveznek.

Mit lehet csinálni egy ilyen kis helyen, mint Bozsok? A szomszédos kastély és a falu felfedezésén, a gyalog- és kerékpártúrákon kívül lovaglásra is van lehetőség. Hagyományőrző programokban sincs hiány: van állatsimogatás és gondozás a kicsiknek, borkóstoló és borkészítés a nagyoknak. Az egész család élvezheti a kemencés kenyér- és langallósütést, az aszalást, fűszer- és gyógynövények gyűjtését és feldolgozását, a levendulaszüretet, a tök- és szalmabábuk készítését, a lekvárfőzést, szörpök és zakuszkák készítését.

További információk: http://www.malomporta.hu/

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat