napja 
 

Sárkányok Éjszakái (Programajánlók - Kultúra)
Sárkányok Éjszakái

A Sárkányok Éjszakái - kínai fényvarázs egy páratlan éjszakai kaland, Közép-Európa legnagyobb fényünnepe a Budapesti Állatkert területén. Az összesen 45 estén át tartó lampionfesztiválon a kínai lampionművészet több száz színpompás alkotása, köztük egy óriási sárkány, fénylő állat- és növényalakok, illetve kínai zodiákus figurák láthatók. A program kapcsolódik a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeihez. A tárlaton látható sok száz lampiont és egyéb kivilágított objektumot 45 tematikus kompozíció fogja össze.

Ahogy más művészet ágak esetében, úgy a lampionművészetben is különböző irányzatok, stílusok léteznek, ezek sokfélesége is érzékelhető a színpompás tárlaton.

A különféle lampionok és más világító alkotások fontos szerepet töltenek be a kínai kultúrában, hagyományokban és művészetben. A tradicionális kínai naptárban nagyon sok olyan ünnep és esemény van, amiket – egyebek mellett – lampionokkal szokás megünnepelni, s a különféle lampionok készítése éppen olyan művészeti ágnak számít, mind például a festészet, a szobrászat, a porcelánművesség vagy éppen a kalligráfia.

Bár a kínai lampionok Magyarországon sem ismeretlenek, kevesen tudják, hogy ezek a világító műalkotások ezernyi színárnyalatban, formában és méretben léteznek. Olyannyira, hogy e művészetben éppúgy jelen van az évezredes tradíció, mint a modern stílusirányzatok.

A fesztivál ideje alatt az Állatkert napközben a szokásos nyitva tartási rend szerint üzemel, és zárja kapuit a délutáni órákban. Majd este 7-től 10-ig fogadja azokat a látogatókat, akik kifejezetten a kínai fényvarázs kompozícióit szeretnék megtekinteni. Ragyogó kínai pandák, pompás pingvinek, vidám éjszakai pillangók és számos csoda mellett remek a cukrászda, kávéház és a vendéglő.

A Sárkányok Éjszakái negyvenöt napon át tartó időszakában az esti órákban, a lampionoké a főszerep, az állatok közül csak azokat lehet látni, amelyek a tárlat által érintett sétányok mentén laknak és az éjszakát a kifutókban töltik. Mivel azonban az ő láthatóságuk is esetleges, ezért az Állatkert azt javasolja, hogy akik elsősorban az állatokat szeretnék látni, látogatásukat a nappali órákra időzítsék.

Nyitvatartás:
2016. április 8-tól május 22-ig minden nap 19-től 22 óráig. Belépés: 21:30-ig!

Belépő: Felnőttjegy 1900 Ft, gyermekjegy (14 éves korig) 1500 Ft

Jegyek a Fővárosi Állat- és Növénykert jegypénztáraiban és a Jegymester országos jegyirodai hálózatában és on-line felületén kaphatók, korlátozott számban!
Az állatkert pénztáraiban váltott jegy fizethető SZÉP Kártyával is (szabadidő keret terhére). 

A Sárkányok Éjszakáira jegyet váltani a helyszínen 18:45 és 21:30 között lehet. Az eseményre egyéb belépők (állatkerti jegyek, tiszteletjegyek, bérletek, kuponok, illetve egyéb kedvezményes jegyek) nem érvényesek.

FIGYELEM!
Az esti program alatt az állatházak nem tartanak nyitva, az állatok jelentős része - egy-két kivételtől eltekintve- nem láthatóak. Az állatkert területének csak azon részén lehet sétálni, ahol a világító lampionok el lettek helyezve, a többi terület biztonsági okok miatt lezárt terület, nem látogatható.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat