napja 
 

Globalista Konyha: kaukázusi vacsora (Programajánlók - Lakoma)
Április 5-6.Grand Café Liberté 1054 Budapest, Aulich u.8.
Globalista Konyha: kaukázusi vacsora

Amikor Olia Hercules tavaly nyáron megjelent első szakácskönyvének címét kereste, Olia nem is töprengett tovább, tudta, megtalálta a tökéletes kifejezést, amiben annyi minden benne van: az erős nők, akik mellett Ukrajnában felnőtt, a szibériai nagymamától az örmény nagynénin keresztül szintén Olia nevű édesanyjáig. A film az oly sokáig áhított szabadságot is jelképezte, hiszen minden, ami nyugatabbra volt, mint a hazája, a szabadság illúzióját keltette bennük.

Egyetemi évei alatt egy évet Olaszországban töltött, itt szeretett bele az evésbe, az ételekbe, a főzésbe. 12 éve költözött Londonba, ahol elvégezte a Leiths Cookery School-t és Ottolenghi éttermeinek konyháiban kitanulta a mesterséget. Receptjei rendszeresen megjelennek a The Guardian, Sainsbury’s és Jamie magazinokban, szerepel a Food Network Red, Hot and Yummy című műsorában. A közelmúltban pedig James Martin, Saturday Kitchen Live című műsorában vendégeskedett.

Elsöprő sikerű szakácskönyvének is köszönheti, hogy az Observer 2015 Feltörekvő Gasztronómiai Sztárjának választotta, ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ráirányítsa a figyelmet a kelet-európai konyhára. „Nem is igazán értem, hogy miért nem jutott ez eddig senkinek az eszébe” – csodálkozik Olia. „Negyedszázaddal a Szovjetunió összeomlása után ideje megmutatni a világnak az ottani élet színeit és ízeit.” Olia előszeretettel ötvözi az angol és nemzetközi ízeket örmény, ukrán, szibériai ételeiben. „Nagyon szerencsés vagyok, hogy megmutathatom a világnak szülőhazám tradícióit” – vallja a food stylistként is rendkívül sikeres Olia Hercules.

 

Április 5-6-án ez a szabadság élmény kerül terítékre a nemrég nyílt Liberté fantasztikus enteriőrjében. "A supra szó szerinti fordítása: asztalterítő, de itt nem ebben az értelemben használjuk, hanem, ahogy az asztalt beborítják a különböző ételek, szinte egymáshoz érve, éppen úgy, ahogy azt a terítő teszi egy hosszú asztalon." – magyarázza Olia, aki az alábbi ételsorral várja a Globalista Konyha vendégeit:

Sáfrányos csirkehúsleves, párolt manti*, tárkony, kapor, koriander, vörös bazsalikom

 Savanyított almapüré, karamellizált zeller, lomo*

Pisztáciás satsivi*, sóban eltett citrom, karfiol, ropogós salotta, gránátalma

Endivia, karalábé, retek és spenót saláta, tkemali*, gránátalma dresszing

Kharkho*

Meggy, rozmaring jelly, babérlevél fagyi, napraforgómag gozinaki*

(*manti - párolt töltött gombóc, *lomo - szalonna *satsivi - örmény diós krém, *tkemali - örmény szilvaszósz, *kharkho - örmény marha gulyás, *gozinaki - napraforgó ropogós)

További információ: www.globalistakonyha.com, www.facebook.com/aglobalista

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat