napja 
 

Oscar-díjas a Saul fia (Sztárok - Hírek)
Oscar-díjas a Saul fia

Oscar-díjas a Saul fia

35 év után ismét felhangzott Magyarország neve az Oscar gálán, közép-európai idő szerint hétfő hajnalban. A Saul fia a Legjobb idegennyelvű filmek kategóriájában bizonyult a legjobbnak. Ez Nemes Jeles László első filmje, amely épp a 40. díját söpörhette be a legrangosabbnak számító filmes megmérettetésen. A díjat Nemes Jeles László rendező vette át a színpadon. Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más. Az emberiség legsötétebb óriában is van bennünk egy hang, amely segít abban, hogy emberek maradjunk. Ez a film erről szól, ebben reménykedik - mondta köszönő beszédében.

A további díjazottakról a "bővebben" szóra kattintva olvashatnak.

Magyar idő szerint ma hajnalban 88. alkalommal az Amerikai Filmakadémia átadta a filmvilág legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat.

Az este legfontosabb díját a Spotlight – Egy nyomozás részletei című film zsebelhette be, melyet a legjobb filmnek választottak a nyolc jelölt alkotás közül, valamint a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismerést is megkapta az bostoni újságírók munkájáról készült kiváló film.

Végre hosszú évek után Leonardo DiCaprio is elmondhatja magáról, hogy Oscar-díjas színész, ugyanis A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért végre hazavihette az aranyszobrot. Inspiráló köszönőbeszédében a jelenben zajló klímaváltozás megállítására és a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet. A visszatérő a legjobb férfi főszereplő mellett két másik nagyon fontos díjat is nyert az estén, mellyel Oscar történelmet is írt: idén a tavalyi nagy győzelem után a  Birdman direktora, Alejandro G. Inarritu ismét legjobb rendezőként térhet haza, így ő az egyetlen jelenleg élő rendező, aki elmondhatja magáról, hogy két egymást követő éven nyert. A film operatőre,Emmanuel Lubezki, pedig zsinórban harmadik alkalommal nyerte el a legjobb fényképezés díját, amit az Oscar-történetében másik operatőr nem mondhat el magáról.

A technikai díjak között egyértelműen a Mad Max – A harag útja vitte a pálmát, mely a legjobb vágás, kosztüm, smink/haj, látvány valamint a  hangvágás  és hangkeverés kategóriákban győzedelmeskedett, így az est legtöbb díját; 6 Oscart vihetett haza.

Az egyik legnagyobb meglepetés az átadó során talán Mark Rylance győzelme a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, aki a Kémek hídja című filmben nyújtott kiemelkedő alakításáért vehette át az Oscar-szobrot karrierje során idén először. Köszönőbeszédében a film rendezőjének Steven Spielbergnek és főszereplőjének Tom Hanksnek köszönte meg az elismerést a kiváló angol színész.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat