napja 
 

FOTÓ / MODELL (Programajánlók - Kultúra)
A Magyar Képzőművészeti Egyetem fotótörténeti jelentőségű kiállítása
FOTÓ / MODELL

A Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményeinek szisztematikus feldolgozása több mint két évtizede folyik.Jelen kiállítás nagyrészt a XIX. századi hivatásos („műtermi”) fényképészek képeiből áll. Munkásságukra a XX. század fotótörténete alig fordított figyelmet. A képeket tematikus csoportokra bontva mutatjuk be, melyek között megjelennek az egyetem Doktori Iskolája hallgatóinak új, kifejezetten erre a kiállításra készített művei is.

Még a szakemberek sem tudták eddig milyen felbecsülhetetlen értékű XIX. századi fotográfiák lapulnak az egyetem Művészeti Gyűjteményében. A február 9-én megnyílt Fotó / Modell  ­‒ Képek a természet és művészet közöttcímű kiállításon bemutatott több mint 400 fotográfia csak töredéke az idén 145 éves intézmény mintegy 12 000 darabot számláló kollekciójának. A kiállítás szándéka nem valamiféle historizálás, merengő tisztelet a múlt relikviái, idővel nemesedő és tisztelendő, ámde unalmas és aktualitásukat rég elvesztett maradványai fölött. Vegyük észre, hogy a valamikori jelen konkrét megjelenése, mely az akkori fény nyomát állítja mai fotomodell mke sajtó rövid 2 megvilágításba, aktuális ittlétünkre reflektál. Szinte mindegyik kép kis odafigyeléssel köthető hétköznapjaink tényeihez, akár a napi hírek szintjén, alkalmasint. Eötvös és Petőfi szobrai ott állnak köztereinken, megtekinthetők, míg az avatás korában készült, első fotográfiák értelmezhetők felhívásnak az akkori és mai szoborállítási gyakorlatok összevetésére.

A tárlaton a fotográfiatörténet olyan ikonikus európai alkotóinak munkáit is megismerhetik a látogatók, mint többek között William von Gloeden báró (1856-1931) vagy Felix Bonfils (1831-1885). A kiállításon a klasszikus fotográfiák mellett nyolc új, kifejezetten erre az alkalomra készült kortárs műalkotás is látható az MKE Doktori Iskola hallgatóitól.A kiállításról további információ:http://www.mke.hu/fotomodell/

Nyitva a hét minden napján: 10:00 – 18:00 2016. február 10. – március 15. Belépő felnőtteknek 600 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 300 Ft.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat