napja 
 

Hazánk fiai ? A terror elhárítható? (Programajánlók - Film)
Premier február 9-án az HBO GO-n
Hazánk fiai ? A terror elhárítható?

2015 végén a párizsi és San Bernandino-i terrorcselekményekről szóló hírekkel voltak tele az újságok címlapjai. Mindkét akció iszlám szélsőségesekhez köthető, akik az Iszlám Államnak, az ISIS-nek fogadtak örök hűséget, és megmutatták a világnak, hogy még manapság is milyen nehéz feladat a titkosszolgálatoknak elhárítani az ilyen fenyegetéseket.

Peter Bergen könyvéből – A dzsihád az Egyesült Államokban: Nyomozás Amerika saját nevelésű terroristái után – Greg Baker, az Emmy-díjas Embervadászat Bin Laden után dokumentumfilm rendezője készített filmet. A Hazánk fiai – A terror elhárítható? egy magával ragadó, sajnálatosan aktuális problémát feszegető alkotás, amely bemutatja, hogy milyen fenyegetést jelentenek, és hogy fordulnak hazájuk ellen az Egyesült Államokban felnőtt, és a szélsőséges nézetek mellett elköteleződött fiatalok. A történetet egy bennfentes szemszögéből láthatjuk, aki maga is részt vett a terrorelhárítási rendszer kidolgozásában. Az időszerű film február 9-től lesz elérhető az HBO GO oldalán.

 A Hazánk fiai – A Terror elhárítható? című dokumentumfilm feltárja azt a vélt és valós terrorfenyegetést, melyet az amerikai állampolgárból lett iszlám szélsőségesek jelentenek a társadalomra. Első kézből tudósít a frontvonalból, beleértve az elítélt terroristák családtagjait, akik megpróbálják lebeszélni a fiatalokat a szélsőséges nézetek elfogadásáról. Eközben a muszlim amerikaiaknak gyanakvással és félelemmel kell szembenézniük a közösségeikben, és ők is áldozatul eshetnek a terroristák akcióinak. A dokumentumfilm bemutatja a terrorelhárítási szakemberek nézőpontját is, szakértőkét és ügyészekét akik több ilyen ügyben eljártak már.

 A film olyan kérdéseket vet fel, hogy mekkora ez a fenyegetés, illetve milyen hatékonyak az Egyesült Államok terrorellenes ügynökségeinek erőfeszítései a belső terrorizmus leküzdésében? Milyen előre nem látható következménnyel járhatnak ezek az erőfeszítések? És vajon a szabadság és a demokrácia milyen értékeit kell feláldozni a küzdelem során.

 „Hogy lehet az, hogy több mint egy évtizeddel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után amerikai állampolgárok képesek belépni az al-Káida terrorszervezetbe, vagy elfogadni annak ideológiáját?” – teszi fel a kérdést Peter Bergen. „Ez egy nagy rejtély, egy kirakós játék.” Az Igazságügyi minisztérium szakértői komoly kihívással néznek szembe, hogy beazonosítsák a potenciális terroristákat, és megelőzzék az amerikai földön tervezett terrorista támadásokat úgy, hogy eközben tiszteletben tartják a törvényeket, az állampolgárok jogait és az alkotmány sérthetetlenségét.

A film az HBO GO regisztráltak számára megtekinthető az alábbi linken:http://www.hbogo.hu/content/homegrown-the-counter-terror-dilemma--1437328072

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat