napja 
 

Cziffra György Fesztivál (Programajánlók - Muzsika)
Cziffra György Fesztivál

Az első Cziffra György Fesztivált 2016. február 25-28. között rendezik meg a MOM Kulturális Központban, kezdeményezője és művészeti vezetője Balázs János Liszt-díjas zongoraművész.

Cziffra György, a rendkívüli zongoraművész méltó emlékét a fesztivál négynapos koncertsorozattal, mesterkurzussal, zenei versennyel, kiállításokkal, gyerekeknek szóló programokkal ápolja. A programban olyan neves művészek működnek közre, mint Vásáry Tamás, Kelemen Barnabás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János. A sorozat az NKA és Hegyvidék Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

„A fesztivál szervezésének gondolata régóta foglalkoztat; Cziffra György, a magyar zseni munkásságát nem ismerik elegen Magyarországon. Számomra személyesen is fontos az ő emlékének és zenei- szellemi hagyatékának gondozása, hiszen miatta választottam a zongorát és a klasszikus zenét” – mondta Balázs János.

A fesztivál felépítése követi Cziffra György elképzeléseit, aki annak idején Franciaországban létrehozta saját alapítványát, iskoláját, koncertsorozatát és versenyét. A mesterkurzust első alkalommal csak zongoristáknak hirdetik meg február 19-21. között a MOMKultban. A versenyt ősszel rendezik meg.

A koncertprogram rangos névsora különböző tematikus napokat takar. Az első koncerten Balázs János válogat Cziffra repertoárjából, Hegedűs D. Géza színművész pedig Cziffra György önéletrajzi könyvéből olvas fel. A második esten Vásáry Tamás, Mocsári Károly és Dráfi Kálmán, Cziffra György barátai és tanítványai idézik meg a mestert. A harmadik este a ’40-es, ’50-es évek sanzonjaiból, Karády Katalin dalaiból válogat, Sárik Péter, Berkes Balázs és Malek Andrea közreműködésével; felidézvén Cziffrának azt az életszakaszát, amikor 1956 előtt bárokban, lokálokban zongorázott és improvizált. A záró estet Hommage a Cziffra címmel hirdetik meg Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vásáry Tamás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla előadásával; a Zuglói Filharmónia (vez.: Záborszky Kálmán) Balázs János szólójával pedig Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét szólaltatja meg.

A fesztivál ideje alatt Cziffra emlékkiállítást rendeznek be a MOM Kulturális Központban eddig még sehol meg nem jelent családi fotókból, a művész személyes tárgyaiból, illetve Gyügyi Ödön rajzaiból.

A Cziffra Fesztivál a Szamos Cukrászdát is megihlette, így létrehozták a Cziffra szeletet Besszer Szilvia ötletei alapján. A finom és elegáns édesség egy zongorabillentyűt formáz a művész nevével, és megvásárolható lesz az összes Szamos Cukrászdában.

Részletes programja és jegyértékesítés a http://cziffrafesztival.hu/ weboldalon.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat