napja 
 

Űrállomás Budapesten? A Millenárison! (Programajánlók - Kultúra)
Űrállomás Budapesten? A Millenárison!

Fantasztikus látvány, izgalmas szimulátorok és valódi űrhajóskiképző berendezések várják azt, aki ellátogat a Millenáris Park B pavilonjába, a pénteken megnyílt Űrkiállításra. A sajtóbemutatón részt vett többek között Farkas Bertalan, az első és úgy tűnik, az egyetlen magyar űrhajós is, aki lapunk kérdésére elmondta, hogy történelmi jelentőségű ez a kiállítás, hiszen vannak eredeti felszerelések (például űrruhák, Holdjáró, holdkőzet - amit meg is lehet tapintani). Sokan makettek segítségével ismerkedhetnek meg az űrkutatással.

Valóban, ahogy a címben is szerepel a MIR  űrállomás egy része is ki van állítva, frenetikus érzés az űrhajósok lakóhelyét felfedezni, az űr wc-t például, de minden egyebet is, még egy szobabicikli is van a plafonon, annak aki edzeni akar. A rendkívül látványos és szórakoztató űrexpó a tudomány határain is túlmutat, hisz a kiállított dolgok közt ott van a Star Wars főszereplőjének, Darth Vadernek egy 2,02 m magas kellékmásolata is, mert ahogy a kiállítás megálmodói mondják: a Star Wars világa kitalált ugyan, de kiterjeszti az emberi képzelet határait.

Interaktív, igazi XXI. századi kiállításról van szó, ahonnan valóban nem hiányzik az interaktivitás, nem csak szimulátorokkal lehet gyakorolni a zéró gravtitációs leszállást. Kipróbálhatjuk azt is, hogy milyen az űrben szerelni, és milyen nehézségekkel kell ott megküzdeni.

Az űrben használatos szerelő szék ias kipróbálható, csakúgy, mint az űrhajósok képzéséhez használt forgó-eszköz, amivel a rakéták lezuhanását imitálják, de ez is kipróbálható, csakúgy, mint ahogy be lehet ülni leszálló kabinba és még sok egyéb dolgot is testközelből lehet szemügyre venni, vagy megtapasztalni.

Sok jó pont a magyar szervezőknek: ugyanis sokan nem tudják, hogy bizony évtizedek óta több magyar intézet is benne van akár amerikai, akár szovjet, vagy más állambeli űrprogramban, és majdnem egy egész szekciót szántak azokra a tudósokra, akik konstruáltak valamit. A „Gateway to Space” űrkiállítás eredeti utazó anyagát kiegészítendő, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Repüléstörténeti és Űrhajózási Gyűjteményének anyagából kiválasztott tárgyak is ott sorakoznak a Millenárison. Így látható az az űrkabin is, amivel Farkas Bertalan és társa visszatért a Földre, valamint az a holdjáró is, aminek a kerekeit magyar tudósok tervezték.

A rengeteg interaktivitás és szimuláció mellett még egy szkafanderbe is beállhatunk, hogy igazi "földi" űrhajósként lefotózzanak a barátaink.

Fejes Imre

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat