napja 
 

Az otthoni feladatok anya és apa szemszögéből (Egészség - Wellness)
Az otthoni feladatok anya és apa szemszögéből

Tatár Csilla, a népszerű műsorvezető kisbabát vár, és érintettként úgy véli: „A mai családokban egyre több feladat hárul az édesanyákra, éppen ezért nagyon fontos, hogy az édesanyák az apukáknak is adjanak lehetőséget, hogy kivehessék részüket a mindennapi teendőkből, hiszen nagyon fontos, hogy a párok minél hamarabb összecsiszolódjanak szülőként és családdá tudjanak válni a babával együtt. A kutatás rámutat arra, hogy a feladatok terhe alatt minden szereplő máshogy értékeli saját feladatainak mennyiségét.”
Az anyukák több támogatásnak örülnének, az apukák viszont úgy érzik, hogy ők is egyformán részt vállalnak a kisgyermekkel kapcsolatos feladatokból – derül ki az Ipsos kutatásából. Az első jelentés alapján elmondható, hogy bár a valóság és a szülők fejében élő kép között jelentős eltérés van, az apukák elismerik az édesanyák gyermekeik gondozása terén tett erőfeszítéseit.
A kisbabák gondozásában évtizedek óta élenjáró Sudocrem® úgy döntött, hogy reprezentatív kutatást készít arról, milyen is a munkamegosztás a kisgyermekes (legalább egy, 6 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő) családoknál; mekkora részt vállalnak a gyermekgondozásból az anyukák és az apukák. A 600 fős mintavétellel készült Sudocrem®-jelentés konkrétan arra kereste a válaszokat, hogy a kisgyermekek etetése, fürdetése, pelenkázása, öltöztetése és altatása kinek a feladatkörébe tartozik a családoknál. A kutatás kimutatta azt, amit eddig csak sejteni lehetett, hogy a gyermekgondozás terén az elmélet és a gyakorlat között némi különbség mutatkozik. A gyermekgondozásnak ugyanis a megkérdezettek döntő többsége szerint az anya és az apa közös feladatának kellene lennie, amelyben mindkét fél egyforma intenzitással vesz részt. A valós helyzet ugyanakkor az, hogy a teendők többsége még mindig az anyára hárul.
A megkérdezettek közel 60 százalékánál a gyermek körüli gondozási feladatokat döntően vagy teljes egészében az édesanya végzi, és csak a családok négytizedénél végzik közösen, egyenlő részt vállalva a feladatokból. A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy az édesapák szívesen segítenek a gyermekek fürdetésében, sőt, 5-10 százalékuknál ezt a feladatot elsősorban vagy kizárólagosan ők maguk végzik. Bár kisebb arányban, de a papák a fürdetés mellett a kisgyermekek altatásában is szívesen vesznek rész.
„A Sudocrem® sokoldalúságának köszönhetően már több, mint 80 éve áll az édesanyák szolgálatában. Legfőbb célunk, hogy ne csak a kipirosodott babapopsira legyen termékünk, hanem a kisgyermekek számára a legmegfelelőbb környezetet teremtsük meg. A terveink szerint ezzel a hagyományteremtő kutatással arra szeretnénk rávilágítani, hogy egy kisbaba akkor érzi jól magát, ha az édesanyja is jól érzi magát. Ez pedig az apukák feladata.” – mondta Dr. Váradi György, a Sudocrem®-et forgalmazó Actavis Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.
Závecz Tibor, az Ipsos Zrt. véleménykutatási igazgatója hozzátette, „Megnyugtató, hogy a szülők nagy többsége a kisgyerekek gondozását közös feladatnak gondolja. Igaz ugyan, hogy a valóság ettől eltér és inkább az anyákra hárul a kicsik ellátása, de ez nem okoz jelentős feszültséget a családok életében. Tudják, hogy az egyenlő teherviselés nem igazán valósult meg náluk, de igyekeznek és elismerik egymás ennek érdekében tett törekvéseit.”
További információ: www.sudocrem.hu
A Sudocrem®-ről
A babapopsik ápolójaként ismert Sudocrem® -et, annak sokoldalúságának köszönhetően a család minden tagja használhatja. A Sudocrem® védi és nyugtatja a kipirosodott és sérült bőrfelületet, támogatja a bőr regeneráló funkcióit. A Sudocrem® több mint nyolcvan éve az anyukák barátja a babák érzékeny bőrének kezelésében. Javasolt alkalmazása pelenkával fedett területre naponta 3-5 alkalommal vagy szükség szerint. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is, beleértve a repedezett és irritált bőrt. Alkalmazható minden bőrtípusra, minden korosztálynak.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat