napja 
 

Több mint 100 évig lappangó magyar remekmű kerül kalapács alá (Programajánlók - Kultúra)
Több mint 100 évig lappangó magyar remekmű kerül kalapács alá

Több mint 100 évig lappangó magyar remekmű és egy híres színésznő különleges gyűjteménye kerül kalapács alá 

A 109 éve lappangó, most előkerült festmény, Berény Róbert Monacói tengerpart című alkotása kerül kalapács alá a Virág Judit Galéria 50., jubileumi aukcióján, 2015. október 5-én. Az ünnepi árverést jó néhány műtárgypiaci különlegesség mellett az is kivételessé teszi, hogy sorsolás keretében is gazdára találhat négy műtárgy, melyek összértéke meghaladja a 15 millió forintot.

Barki Gergely, az ismert képvadász-művészettörténész szerint igazi, az életműből is „kiragyogó” képritkaság a most előkerült mű. A festmény, amelyet Párizsban, a Függetlenek Szalonjában 1907-ben állítottak ki, egyike annak a hat alkotásnak, amely Berényt egy csapásra a legmodernebb festészeti trendet képviselő fauve-ok, a „vadak” csoportjába, azaz a nemzetközi élvonal szereplői közé emelte. Berényt már kortársai közül is sokan zseninek tartották, a kor leghaladóbb művészeivel, többek között Picassóval, Matisse-szal, Gertrude Steinnel, Max Weberrel, Ady Endrével ápolt közeli barátságot.

 Az ünnepi árverésen számos műtárgypiaci különlegesség szerepel, többek között egy monumentális Kádár Béla-festmény, mely egyesíti a dekoratív kubizmus és az új tárgyiasság stílusjegyeit, és egy több mint 100 évet átölelő, három generáció által létrehozott, kivételes kvalitásokat felsorakoztató gyűjtemény, Gordon Zsuzsa színésznő hagyatéka, mely évtizedekig rejtve maradt a nagyközönség előtt. 

A gyűjtemény megalkotásában számos családtag vett részt, köztük Szöllősi Lipót, az 1900-as párizsi világkiállítás első díjasa, és László Fülöp, az angol uralkodó családtól nemesi rangot kiérdemlő portréfestő. A gyűjtemény nagy részét a színésznő édesapja, a Nyugatban is rendszeresen publikáló dr. Gartner Pál, az ismert elmegyógyász hozta létre, aki a két világháború közötti tudományos és értelmiségi körök közismert személyisége volt, többek között Gulácsy Lajos és József Attila barátja, orvosa.  A különleges hagyatékhoz, mely a századfordulón született posztimpresszionista daraboktól kezdve a harmincas évek néhány meghatározó életművén keresztül egészen a hatvanas évekig mutatja be a magyar művészet keresztmetszetét, izgalmas kultúrtörténeti, színházi, filmtörténeti érdekességek is kapcsolódnak.

Az 50., jubileumi aukciót egy sorsolás is különlegessé teszi. Az árverés vásárlói egy Zsolnay-vázát és egy 6-8 milliós becsértékű Márffy Ödön-képet nyerhetnek. Az úgynevezett „underbidderek” között pedig, vagyis azok között, akik az utolsó előtti legmagasabb ajánlatot tették a licitversenyek során, és akik nélkül nincs árverés, egy 3-5 milliós becsértékű Czóbel-képet sorsolnak ki. Nyertesek lehetnek mindazok is, akik nem vásárolnak, de a kiállításon vagy az árverés helyszínén leadják sorsjegyüket – ők egy 5-800 ezer forint becsértékű Kmetty János-kép tulajdonosává válhatnak az aukció végén. 

A 2015. október 5-i árverést megelőző aukciós kiállítás 2015. szeptember 22-től, minden nap 10-18 óra között tekinthető meg a Virág Judit Galériában. 


 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat