napja 
 

Tovább ne törj! (Egészség - Egészség)
Tovább ne törj!

A legtöbb ember nem tulajdonít nagy jelentőséget a csonttörésnek. Az orvosok szerint azonban érdemes jobban odafigyelni rá. Általában másfél hónap után leszedik a gipszet, vagy a csont gyógyulását elősegítő merevítő tartókat, azonban itt még nem érhetne véget a kezelés.

A kockázatokról fontos beszélni! Ugyanis a csontritkulás esélyének kockázata a csonttörötteknél sokkal nagyobb, mint általában. Hazánkban közel 1 millió embert érint a csontritkulás, ezzel együtt nő a törések számának lehetősége is. A társadalom elöregedése, a várhatóan hosszabb élettartam miatt egyre nő az osteoporosisos, azaz csontritkulásos betegek száma. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) arra hívja fel a figyelmet, hogy a következő 30 évben két – háromszorosa is lehet az ilyen páciensek összessége.

A legtöbb osteoporosisos csonttörött beteg, nagyjából 80%, nem kap megfelelő ellátást, pedig a csontok csak 2 év alatt gyógyulnak meg igazán.  Nemcsak a kezelések és a rehabilitáció hiánya, hanem a magyar gyógyszerszedési szokások is ugyanennyira hibásak a témakörben. A betegek csupán harmada szedi az első évben a kapott gyógyszert, második évben ez 12%-ra csökken, így nem érhető el igazi terápiás hatás.

A MOOT hatására alakult meg a több szakmát összefogó osteoporosis centrum hálózat. Ennek munkája eredményeképpen hét év alatt majdnem felére csökkent az osteoporosis által kialakult csonttörések száma.

Mégis, a legnagyobb feladat napjainkban, hogy azok a betegek is hatékony kezelést kapjanak, akiknél a legnagyobb a törés kockázata.  A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő MOOT ezért hirdeti meg a „Tovább Ne Törj” elnevezésű kampányát. A betegek és az egészségügyi dolgozók figyelmét szeretné felhívni az újbóli törések fokozott kockázatára, és a megelőzés lehetőségére, valamint a megfelelő kezelés szükségességére. A megelőzést már gyermekkorban lehet kezdeni kalcium és D vitamin bevitelével, helyes táplálkozással, valamint minden korosztály számára fontos a mozgás! 

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat