napja 
 

Játék előítéletek nélkül (Programajánlók - Színház)
Március 21-e a Down Világnap
Játék előítéletek nélkül

A Down Világnap alkalmából a Down Egyesület immár hetedik alkalommal fog össze a Vígszínházzal, hogy szélesebb közönséghez is el tudják juttatni üzenetüket: az eltérő fejlődésű gyermekek életében fellépő akadályok is leküzdhetőek. Ezt hivatott bemutatni a „0321-Kihívás - Játék előítéletek nélkül” kalandjáték. Az akadályverseny célja, hogy ráébressze az embereket: csak együttműködéssel oldhatók fel a különbségekből adódó problémák. Az eseményen részt vesz: Gundel Takács Gábor, valamint a Vígszínház színészei, többek között Bata Éva, Börcsök Enikő, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Karácsonyi Zoltán, Lengyel Tamás és Péter Kata.

A játékvezető Gundel Takács Gábor lesz, aki a színtársulat tagjai és a Down Egyesület támogatóinak hajrája mellett közvetíti majd a játékot. Március 21-e a Down Világnap. Fontos felhívni a figyelmet, mert a Down-szindrómások - jellegzetes külső jegyeik miatt - a fogyatékkal élők között az elutasítás legkiemelkedőbb célpontjai. Kirekesztettségük már a családba való befogadás esetében megmutatkozik. Később kevesen jutnak be óvodákba, iskolákba, és alig akad, aki képességeinek megfelelő, szabad munkapiaci állást kapna. A széleskörű társadalmi elutasítást az ismeretek, tapasztalatok hiánya is súlyosbítja. 

Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down Világnapon 2009. március 21-én, a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyerek érezhette jól magát a színes, az egész színházat betöltő programokon. 2014-ben immár nem csak Budapesten, hanem Székesfehérvárott, a Vörösmarty Színházban is együtt ünnepelt az érdeklődő közönség. A Down Világnap mára több mint 1000 fős országos eseménnyé nőtte ki magát.

A „ 0321 - kihívás” sajtópremierjével egy időben 14.15-kor indul a Margit–szigeti zenélő szökőkúttól a Vígszínházig tartó szimpátia-séta, melyre a szervezők várnak minden kedves érdeklődőt. Ezt a színház körbeölelése követi 15 órakor.  Az Egyesületről és a Down Világnapról bővebben: www.0321.hu

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat