napja 
 

7 dolog, amit eddig nem tudtál a síelésről (Egészség - Wellness)
7 dolog, amit eddig nem tudtál a síelésről

A síelés sokkal régibb sport, mint gondolnánk.

1 A síelés nagyjából 5000 éves múltra tekint vissza. A jelenleg ismert legrégebbi, 4500-5000 éves sziklarajzon  egy síléceken álló embert ábrázoltak bottal a kezében. A legidősebb síléc ugyancsak 4500 éves, és az egyik svédországi mocsárból került elő.

 2 Egészen a 19. század második feléig a legtöbb európai országban a sí inkább a férfiak sportja volt. Veszélyesnek és túl gyorsnak érezték a nők számára, így a hölgyeket inkább korcsolyázásra bátorították.

3 Az 1990-es évekig nagyon kevesen használtak sisakot síelés közben. Bár a II. világháború és az üvegszállal megerősített műanyag feltalálása felgyorsította az ütésálló sisakok fejlesztését, ezeket leginkább a repülőgép pilótákon tesztelték, és később sem kezdődött meg belőlük a tömegtermelés. A síelés közben használt sisakok elterjedését a 90’es évek hozta el. A halálos síbalesetek növekvő száma – többek között Michael Kennedy (Robert F. Kennedy fiának) tragikus balesete – megijesztette a sportolni vágyókat. A mai sisakok már nem csak az ütésektől védik a koponyát, de szellőznek is, sőt, van olyan modell, amiben a zenének is hódolhatunk, mivel fülpárnáikba audio rendszer rakható. A legnagyobb Budapest melletti divat-outletközpontban, a Premier Outletben is a legmodernebb termékek közül válogathatunk. A közel 300 divatmárka, köztük számos ismert sportmárka kínálatában még a síelés előtt érdemes elmélyülni.

4 A síelés – azon belül is a gyorsasági sí – az egyik leggyorsabb motor nélküli sport. A jelenlegi csúcstartó egy olasz síelő, Simone Origone. Az ötszörös világbajnok 252.454 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott a franciaországi Vars-ban, és ezzel örökre bevéste magát a sítörténelembe.

5 Az 1970-es években Philippe Guibourge, a Chanel vezető tervezője volt az első, aki vinil alapú anyagot használt a sportruhákhoz, főleg a Chanel síkabátjaihoz. Ezzel komoly lépést tett a vízhatlan síruházat megteremtésére. A Chanel ruháinak Victoria Beckham is nagy rajongója, minden évben egy újabb szettben veszi birtokba a sípályákat. De nem a Chanell teszi az embert! A folyamatosan fejlődő anyaghasználatnak és dizájnnak köszönhetően, a mai komolyabb sportmárkák már ötvözik az esztétikus megjelenést és a praktikumot. A sípályák felé utazva érdemes betérni a Premier Outletbe, ahol a nagy téli leárazásának köszönhetően egészen februárig az eredeti árak töredékéért válogathatunk a 2014-2015-ös kollekciók között.

6 Közel 90 évig nem indulhattak nők síugrás versenyszámban az olimpián. Habár 1991-ben a NOB bejelentette, hogy a jövőben minden olimpia sportágat meg kell nyitni a női versenyzők előtt is, mindez nem vonatkozott a már létező olimpia sportágakra, így a síugrás sem. A női sportolók hosszú évekig küzdöttek azért, hogy indulhassanak ebben a versenyszámban. Végül a több évtizedes harc után 2014 meghozta az áttörést: német arannyal debütált a női síugrás Szocsiban.

7  A világ egyik legkülönlegesebb síszemüvege a D&G márkához kötődik. A szemüveget Domenico Dolce és Stefano Gabbana saját kezűleg tervezte, és 2.500 Swarovski kristály díszítette. A kollekció limitált széria, a külön szériaszámmal ellátott exkluzív darabokat négy színben; piros, kék, ezüst és arany kristályberakással dobták piacra.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat