napja 
 

Finisben a magyar csapat felkészülése a Bocuse d?Or döntőre (Gasztronómia - Evés)
Finisben a magyar csapat felkészülése a Bocuse d?Or döntőre

Január végén magyar csapatnak drukkolhatunk a Bucuse d’Or döntőjén, a világ legrangosabb szakácsversenyén. A 2013-as siker után most Molnár Gábor versenyezhet a világ 24 legjobb séfje között – csapatával hónapok óta készülnek a megmérettetésre. Versenyunkájukat a Gömböc inspirálta, a hús- és halételt innovatív módon, de a magyar gasztronómia hagyományait is felhasználva készítik majd el.

Molnár Gábor és a hazai csapat – Pohner Ádám commis és Vomberg Frigyes edző – a Bocuse d’Or második napján, január 28-án versenyez, a zsűriben Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke pontoz majd a 24 nemzet képviselői között. A döntőt a névadó, Paul Bocuse szülővárosában, a SIRHA szakkiállítás keretein belül rendezik meg, amelyre közel kétszázezer szakmai résztvevőt várnak.

Már önmagában kimagasló eredmény, hogy Molnár Gábor a stockholmi selejtezőn kvalifikációt nyert, így Magyarország Széll Tamás szereplése után most újra csapatot küldhet a világversenyre. „Ez a siker, és hogy elnyertük a következő európai döntő rendezési jogát, a szakmai összefogás és az Akadémia eddigi munkájának komoly elismerése, de az egész ország számára fontos. Rengeteg mindenen múlik, hogy sikerül-e jobb helyezést elérnünk a döntőn, mint korábban – mi felkészültünk és bizakodva várjuk a megmérettetést!” – mondta Hamvas Zoltán.

A csapat felkészülése október végén kezdődött és most ért utolsó szakaszához. „A célegyenesben vagyunk, ez a három hónap elegendő volt, már csak apró finomítások vannak hátra és olyan magas szintre juthatunk, amelyet megcéloztunk. Ehhez fontos látni a mögöttünk álló csapatot és támogatást is, amiért nagyon hálás vagyok.” – folytatta Molnár Gábor. A versenymunka fő motívuma a Gömböc, amelynek matematikai képletét 10 évig tartott megfejteni – ahogyan a versenyző is úgy érzi, a siker képlete az erős koncepció és maga a felkészülés, az erre szánt rengeteg idő, a precízen begyakorolt folyamatok. Molnár Gábor így a rá jellemző magabiztossággal és versenyszellemmel indul Lyonba.

Hajrában a felkészülés

A csapat a hátralévő napokban a teljes versenyprogramot többször lepróbálja, szimulálja a lyoni versenybox pontos méretére kialakított gyakorlókonyhában. A hús- és halétel fő témája idén a gyöngytyúk és a pisztráng. Előbbi szabad tartású forrásból érkezik, utóbbiból az 1300 km-t utazó, Rajna-Alpok régióból származó hal mellett egy lillafüredi tenyésztő sebes pisztrángját is kiváló minőségűnek találta a csapat. A halétel receptjének legalább 50%-ban zöldségekből kell állnia és egy további, még titkos kötelező alapanyagot is megadnak majd a verseny előestéjén; ezt és a további friss hozzávalókat a Lyonban kialakított piacon választhatják majd ki a versenyzők. A rögtönzésre a METRO Budaörs Zöldségpiacon készülhetett fel a csapat. A rendkívül kifinomult és összetett köretek elkészítése is komoly kihívást jelent, ebben Pohner Ádámnak, a versenyző segítőjének lesz kiemelt szerepe. Vomberg Frigyes edző pedig tanácsaival, koordinációval támogatja munkájukat és feszes tempót diktál, mivel a kivitelezésre a versenyen mindössze 5 óra 35 perc áll rendelkezésre.

Pontot ér a látvány és a nemzeti sajátosságok hangsúlyozása

A tál kialakításában az Apli Design iparművészei közreműködtek, hiszen az intenzív ízeken túl a versenyen a tálalásért, a designért is pontok járnak. Ahogyan a húsétel értékelésben fontos az adott országra jellemző elemek használata, a kulturális értékek megjelenítése is.

A Gömböc, mint a húsétel formájában és egyes köret-elemekben is visszatérő motívum, a magyar kreativitást, találékonyságot fejezi ki. A forma folyamatosan mozgásban van, amíg eléri egyensúlyi pontját – ez a dinamizmus jellemző a versenyzőre és a mindig változó, fejlődő budapesti gasztronómiára is.

A tál, egyben a hazai vendéglátás „stabil pontját” azok a kulturális értékek, alapanyagok és tradíciók adják, amelyből a csapat is merített a versenymunkák kialakításakor. Megjelenik például a bezdáni paprika, nagymamáink legfinomabb pecsenyéinek intenzív ízei, vagy a klasszikus marinált zöldségek és a torma.

Pontot ér a látvány és a nemzeti sajátosságok hangsúlyozása

A tál kialakításában az Apli Design iparművészei közreműködtek, hiszen az intenzív ízeken túl a versenyen a tálalásért, a designért is pontok járnak. Ahogyan a húsétel értékelésben fontos az adott országra jellemző elemek használata, a kulturális értékek megjelenítése is. A Gömböc, mint a húsétel formájában és egyes köret-elemekben is visszatérő motívum, a magyar kreativitást, találékonyságot fejezi ki. A forma folyamatosan mozgásban van, amíg eléri egyensúlyi pontját – ez a dinamizmus jellemző a versenyzőre és a mindig változó, fejlődő budapesti gasztronómiára is.

A tál, egyben a hazai vendéglátás „stabil pontját” azok a kulturális értékek, alapanyagok és tradíciók adják, amelyből a csapat is merített a versenymunkák kialakításakor. Megjelenik például a bezdáni paprika, nagymamáink legfinomabb pecsenyéinek intenzív ízei, vagy a klasszikus marinált zöldségek és a torma.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat