napja 
 

A fal leomlásától az újraegyesülésig (Programajánlók - Kultúra)
Életünk legizgalmasabb nyara
A fal leomlásától az újraegyesülésig

Mindenkinek érdemes elolvasnia ezt a könyvet, aki meg akar tudni valamit hazája közelmúltbéli történelmének alakulásáról. Nemcsak Helmut Kohl személyisége az érdekes: ön kedves olvasó, vajon tudta-e, hogy 1989 nyarán 200 ezer (!) szovjet katona állomásozott Magyarországon? Miért? Mi célból? Kit védtek, kit fenyegettek? Ezekre a kérdésekre a mai fiatalok nem nagyon kapnak választ (de az idősebbek sem), mert a történelemkönyvek nem nagyon foglalkoznak az elmúlt 25-30 évvel, vagy elkenik.

Helmut Kohl vaskos, jól olvasható könyve látszólag életrajzi, ám fő témája inkább a felcíme: „A fal leomlásától az újraegyesülésig”. Azt már tudjuk, hogy ez az újraegyesülés sikerült, hogy történelemformáló erővel bírt, és hogy jelentős szerepe van benne a magyaroknak. Köztük három embernek leginkább: Németh Miklós akkori miniszterelnöknek, Horváth István nagykövetnek, és Horn Gyula külügyminiszternek. Mindhárman nagyon jó politikusok voltak, kiválóan tudtak valamit és mindhárman mást – leegyszerűsítve: Németh okos, fiatal és reformer gondolkodású ember, Horváth István nagyon intelligens, a nyelvet és a németeket kiválóan ismerő nagykövet, Horn Gyula pedig az oroszokat ismerte alaposan, nemcsak a nyelvet. De ez a trojka nem lett volna ennyire sikeres, ha nincs a háttérben Gorbacsov – mindenki tudta, hogy ez a kérdés Moszkva rábólintása nélkül nem oldódhatott volna meg így.

A recenzensnek engedtessék meg annyi, hogy beszámoljon róla röviden, milyen is az, amikor az ember történelmi eseményeket a háttérből, mégis egészen közelről szemlél. Abból a nyárból én csak annyit észleltem, hogy a férjem a fenti politikai trió fontos háttérembereként alig tölt néhány órát itthon, épp csak beszámolt a fejleményekről és rohant vissza tárgyalni, én pedig a pár hónapos kislányunkkal otthon izgultam, mi lesz. 

Ma már tudjuk, mi lett. Minden országban más. Hogy mi magyarok, ezt és így akartuk-e, arra hosszú lenne válaszolni. Az igazi győztesek a németek voltak, ők ugyanis az egyesülést akarták és ez sikerült nekik.

Helmut Kohl nagyszerű politikus volt, vagy ahogyan ilyenkor mondják: nagyformátumú. Kancellárokból is akad utólag névtelen, és van, aki kiemelkedik. Ő kiemelkedő volt, és nemcsak a testmagasságát tekintve.
Az Antall József Tudásközpont gondozásában megjelent kötetet mindenkinek ajánlom, aki meg akar ismerkedni a közelmúlt politikai boszorkánykonyhájának titkaival.


Elek Lenke

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat