napja 
 

Mindig fáradt? (Egészség - Egészség)
Mindig fáradt?

Eleget aludt, mégis fáradt? Érdemes kicsit utánajárni, mi rejlik mögötte – és mi segít

Mindannyiunk életében előfordult már, hogy sokat dolgoztunk, este kirúgtunk a hámból, vagy épp gyereksírás riasztott fel legszebb álmunkból. Így nem csoda, ha egész nap úgy érezzük magunkat, mint a kifacsart citrom. De a fáradtság okai nem mindig ennyire egyértelműek. A felnőtt lakosság egyharmada panaszkodik időleges vagy gyakori kimerültségtől, elsősorban nők. Ha ez az állapot tartósan fennmarad, meg kell keresni a kiváltó okokat, melyek a következők lehetnek:

Vitaminhiány. Ha nemcsak fáradt, hanem ingerlékeny, és koncentrációs képessége sem a régi, a háttérben vitaminhiány húzódhat meg. Oka az egyoldalú táplálkozás, egy hosszabb betegség, vagy gyógyszerek szedése. A B és a C-vitamin hiánya fásultságban, motivációhiányban mutatkozik meg.

Ami segít: kiváló C-vitamin forrás a savanyú káposzta, a csipkebogyó, a homoktövisital. A citrusfélék is jó szolgálatot tesznek: napi két narancs megfelelő vitamin utánpótlást jelent. B-vitamin szükségletünket zabpehelyből készült reggelivel, ebédre hüvelyesből készült főzelékkel és hússal fedezhetjük. Este elropogtathatunk egy maréknyi napraforgómagot vagy natúr földimogyorót.

Szezonfüggő lelki problémák. Van, akinek a téli hideg és a fény hiánya testi és lelki problémákat okoz. Ők novembertől általában márciusig energiahiányban szenvednek, megnövekszik az alvásigényük és falják a csokoládét. Ezek a tünetek téli depresszióra utalnak. Orvosi nyelven szólva: ha a szem retinájára kevés nappali fény esik, nem választódik ki elég melatonin az agyban. Ez a hormon szabályozza az alvás és ébrenlét ritmusát.

Ami segít: sok fény. Töltsön naponta legalább fél órát, vagy még többet a szabadban, nappali világosságnál. A könnyű mozgás, de még inkább a sport fokozza az anyagcserét is. Gyakran segít a fényterápia is, amely orvosi rendelőintézetekben vehető igénybe.

 Pajzsmirigy működési rendellenesség. Ha nem termel elegendő hormont a pajzsmirigy, alulműködési zavarról van szó. Ez esetben az anyagcsere-folyamat lelassul. A fáradtság mellett a páciens állandóan fázik, de előfordulhat menstruációs zavar, korpás fejbőr és elvékonyodó hajszálak is. További, jellemző tünet a csökkent étvágy melletti hízás.

Ami segít: a háziorvos vérképet csináltathat, amelyből meg tudja állapítani a pajzsmirigy működését. Ha ez nem megfelelő, a megfelelő gyógyszerek (mesterséges hormonok és jód) szedése ismét egyensúlyt teremt, és a tetterő is visszatér.

 Éjszakai légzéskihagyás. Néhány ember éjszaka, alvás közben is légszomjtól szenved, anélkül, hogy ezt észrevenné. Számukra az alvás stresszt jelent, mert alig merülnek el a mélyalvási fázisba. Alvás közben kimarad egy-két lélegzetvétel, amit csak külső szemlélő vehet észre. Az okok között első helyen a felső légutak szűkülete áll. A felnőttek 3%-a szenved ettől a problémától, elsősorban férfiak, ill. a változás korában lévő nők.

Ami segít: kérje meg partnerét, hogy figyelje álmában, egyenletes-e a légzése. Ha 3-4 horkantás után nyugalom, majd hörgés következik, fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni. Légzéskihagyás esetén segíthet egy alvómaszk.

 Állandósult kimerültség. Ha fél évnél is tovább tart az állandó fáradtság, a téli depressziós korszak, ráadásul különböző fájdalmak is gyötrik, valószínűleg krónikussá vált a kimerültség. Oka lehet vírusfertőzés, az immunrendszer nem megfelelő működése, vagy hormonzavar, esetleg stressz, de akár rák is.

Ami segít: forduljon háziorvosához, aki a tünetegyüttes alapján állít fel diagnózist. Érdemes megtanulni lazító, relaxáló techikákat. A mozgás és a sok vitamin erősíti az immunrendszert. Ha vírusfertőzése van, kezeltesse!

Fel nem ismert allergia. Ha már minden, számba jöhető okot ki lehet zárni, és a panaszok mégsem múlnak, érdemes górcső alá venni a táplálkozást. Ha például a fáradtság tejtermékek, vagy gabonafélék fogyasztása után lép fel, felmerül az élelmiszerallergia lehetősége is. Hagyja el két hétre azt a táplálékcsoportot, amelyre gyanakszik, és kiderül, az volt-e a „bűnös”. A bél gombás fertőzése (Candida) is oka lehet a panaszoknak.

Ami segít: forduljon szakemberhez, háziorvoshoz vagy természetgyógyászhoz.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat