napja 
 

Verdi varázslat a Margitszigeten (Programajánlók - Színház)
Verdi varázslat a Margitszigeten

Viva Verdi! Idén a világ szinte minden operaháza és fesztiválja tiszteleg a nagy zeneszerző Giuseppe Verdi előtt, az ünneplőkhöz csatlakozik a Margitsziget Szabadtéri Színház is. Az olasz romantika legnagyobb zeneszerzőjének operaáriái, duettjei, kórusai és zenedrámáinak esszenciáját sűrítő nyitányai csendülnek fel korábban még soha nem hallott összeállításban a Margitszigeti nyárestében, a romantikus fák alatt. A pazar látvánnyal kísért zenés időutazás tolmácsolói a világ leghíresebb operaházaiban fellépő, elismert előadók: Arturo Chacón Cruz – tenor, Maria Grazia Schiavo – szoprán, Kálmándy Mihály – bariton. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara. Vezényel: Kocsár Balázs.

„Az idei szezonban már másodszor találkozhatnak az opera kedvelők a Margitszigeti Színház és az Operaház közös produkciójával: az Operaház zenekarával és énekkarával, a nyári színházi élet „origójaként” emlegetett margitszigeti színpadon. A társulat, a júniusi, andalúz érzelmektől és indulatoktól tüzelt Carmen bemutató után azonban ezúttal kicsit más vizekre evezve, a 19. századi Olaszországba kalauzolja nézőit, a 120 éve elhunyt, saját korának talán legbefolyásosabb és legnépszerűbb zeneszerzője, Giuseppe Verdi dallamaival, valamint azzal a vizuális élménnyel, mely a kort, a csodás művek csodás helyszíneit, díszleteit és operaházait tárja elénk. Így a nagy szimfonikusok és kórusok előadásában felcsendülő „best of” zenei utazás az egykori bemutatók pompás helyszíneinek látványával kiegészítve válik valódi élménnyé” – nyilatkozta Bán Teodóra, az előadás egyik megálmodója, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője.

 „Ez a műsor, amit a Margitszigeti Színház kérésére a kórussal, szólistákkal, zenekarral közösen állítottunk össze arra törekszik, hogy minél részletesebben mutassa be Verdi rendkívül sokszínű, tartalmas életművét, maradandó élményt nyújtva a nézőknek. Nem csupán különböző dalok hangzanak majd el a színpadon, hanem ez egy különleges válogatás lesz, amelyben a szerző két fő művéből, a Rigolettoból és a Traviataból több egymást követő rész is megelevenedik, Verdi dramaturgiai érzékét is megmutatva.”– mondta Kocsár Balázs, az Operaház főzeneigazgatója, az est karmestere, hozzátéve: sokszor és szívesen dirigál Verdit, hiszen fantasztikusan izgalmasnak tartja a szerzővel együtt végigjárni és megismerni azt az utat, ami a bel canto operák világából, a nagyon modern, a 20. század felé mutató operák irányába vezet.

 A grandiózus zenei kínálatot nyújtó estén az énekkar három sztárvendéggel is kiegészül majd: a nagy operaházak vezető tenorjaként bemutatkozó, mexikói származású Arturo Chacón-Cruz-zal, aki 2018-ban már nagy sikerrel mutatkozott be a Margitszigeten a Rigoletto opera Mantovai hercegének szerepével; a Nápolyban született olasz szopránénekesnővel, a bel canto és romantikus operák szerepeiben sorban sikert aratott Maria Grazia Schiavo-val, valamint a Kossuth-díjas baritonnal, aki a Verdi operák szinte minden bariton szerepét birtokolva hódítja meg a hazai és a nemzetközi közönséget, Kálmándy Mihállyal.

 A hangzáson túl látványban sem lesz hiány a nagyívű koncerten, ahol világszínvonalú zenekarral, kórussal, szólistákkal ünneplik majd a zeneszerzőt. Az operákat az eredeti bemutatók helyszínéül szolgáló színházi enteriőrökből összeállított képsorozattal fűszerezik, ezzel gondoskodva a teljes érzéki időutazásról. A zenés utazás látvány-vetítés tervezője Hubai Gergely.

 

www. margitszigetiszinhaz.hu

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat