napja 
 

Magyar Borok Útja Rallye (Programajánlók - Sport)
Magyar Borok Útja Rallye

Augusztus 26-án péntek reggel a budapesti Kincsem Parkban felbőgnek a motorok, és a Magyar Borok Útja Rallye 100 autóból álló mezőnye nekivág a mintegy 700 kilométeres versenytávnak, hogy felfedezze a teljes Balatoni Borrégiót, benne a Badacsonyi, Balatonboglári, Balaton- felvidéki, Balatonfüred-Csopaki, Nagy-Somlói és Zalai Borvidéket.  

 

Az eseményről bővebben a következő cikkünkben olvashat: http://www.dolcsevita.hu/cikkek.php?id=1752

Megay Róbert Pétert, a szervezőbizottság elnökét Fejes Imre kérdezte.


- Mi a célja ennek a rallynak?

- Ez egy olyan esemény lett az elmúlt 20 évben, amit kifejezetten a jó társaság tart össze. Természetesen lettek új barátaink, kicsit cserélődött az összetétel, de egy maradt a borok szeretete, és az oldott légkör. Elsősorban a cél az, hogy az adott régiót megismertessük a versenyzőkkel, azokra a helyi értékekre felhívjuk a figyelmüket, amit lehetséges, hogy a főútról nem is vennének észre. Minden pincészet nagyon készül, mi pedig reméljük, hogy a rallye tagjai igazi kincsekre lelnek általunk, és ha úgy hozza az élet vissza is térnek oda.

- Mikor és miért jött létre, hiszen, lassan történelmet írnak?

- 1996-ban Regőci Attila barátom hívta életre ezt a rendezvényt, ő kezdte el ennek a történetnek az írását, és remélem, hogy a csapatunkkal sikerül ezt még tovább fűzni. 21 év azért már rangot is ad egy eseménynek, bízom benne, hogy idén, illetve a következő években ezt csak tovább tudjuk emelni, és természetesen folyamatosan szeretnénk újítani, a versenyzők igényeit meghallgatva.

 - Ez valódi verseny, vagy csak egy bortúra?

 - Egy kicsit mind a kettő. Tudom, hogy kívülállóként sok mindenkinek nem teljesen világos, de ez egy verseny is egyben. Maximum az különbözteti az „igazi” rallytól, hogy ezt nem veszik véresen komolyan, és ahogy említettem nem a gyorsaság, hanem a pontosság, ügyesség, tájékozottság számít. Mindig kihangsúlyozzuk, hogy a közlekedésbiztonság mennyire számít az egész versenyen, ezzel kapcsolatban is lesznek játékok, ahogy a borvidékek és a pincészetek is szerepelnek a feladványok között, így egyfajta szakmai alapot is kapnak a résztvevők. Ez is számít a végelszámolásban. Ahogy én láttam az elmúlt években, az adott ügyességi feladatokban mindenki a maximumot hozza ki magából. Na meg persze, hogy borászatokat látogatunk közben, de vannak akik a verseny részét is legalább annyira fontosnak tartják.

 - Mindig más helyeken rendezik, idén hol?

 - Most a balatoni borrégión a sor. Az elmúlt hónapokban én is csak ámultam azokon a helyeken, ahová augusztus 26-28. között ellátogatunk. 20 pincészet, és ebben benne lesz a Nagy-Somlói, Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Zalai, Balatonboglári, Balatonfüred-Csopaki Borvidék.

 - De nem csak a bor, hanem a gasztronómia is fontos szerepet játszik. Igaz?

 - A Szt. Kristóf Pincészetnél meglátogatjuk a 2 éve megnyitott első magyar ételmúzeumot, a Szt. Kristóf Éléskamrát. Szerencsére itt nem csak nézegetni lehet a finomabbnál- finomabb falatokat, hanem meg is lehet kóstolni. Tradicionális technológiákkal készítik, különböző ízesítésű szalámik, kolbászok, szalonnák, sonkák, házi májas, savanyúságok, lekvárok, mézek, rengeteget kóstoltam, nehéz volt otthagyni bármit is. 

De természetesen minden pincészetben várnak házi készítésű ételekkel is, hiszen egy bortúra elengedhetetlen része a finom ételek kóstolása is.

 - Hol lesznek a szállások?

 - Idén tapolcai központtal megy a verseny, minden este a Hunguest Hotel Pelionban barátkozunk, kóstolunk borokat, és kikapcsolódunk.

 - Mit kap az első helyezett?

 - A Balatonfüredi Borhetek záróeseményeként szerepelünk, ami számunkra nagy megtiszteltetés, hiszen nagy tömegek által látogatott színvonalas rendezvénysorozatról van szó. Itt hirdetjük ki a győzteseket, akiket több kategóriában díjazunk például: fővédnöki díjak, fair play díj, kóborlók kupája. A vándorserlegbe pedig belegravírozzuk a győztes páros nevét.

- Hogyan mérik az időt?

- Minden versenyző kap egy menetlevelet, ahol minden reggel a versenybíró feltünteti, hogy mikor kell rajtolni pontosan. Ehhez mérik, hogy mennyire tartotta be az adott versenyző az időkeretet, természetesen úgy számolják ki, hogy az összes sebességhatár be van tartva. Ha a kiszámított idő előtt ér oda a versenyző a következő mért pontra, akkor hibapontot kap. 30 fős versenybírói csapat segíti a munkánkat ez alatt 3 nap alatt, a közlekedésbiztonsági feladatoknál profi fotocellás eszközökkel. Minden pincészetre minimum 20 maximum 40 perc lett adva. Így kerüljük el azt, hogy rohanás legyen egyik helyről a másikra.  Minden nap az utolsó pincészet a legnagyobb, hiszen ott összetalálkoznak a versenyzők és több időt szoktak ott eltölteni, kicsit kifújják magukat.

 - Nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos vezetésre.

 - Így van. Reggelente a rajt előtt alkoholszondás ellenőrzés lesz, ezért van, hogy menet közben sok helyen figyeljük a KRESZ szabályok betartását és nem, csak mi, hanem a Rendőrség is, és többször traffipax ellenőrzésbe is belefuthatnak a versenyzők, ezzel is azt tudatosítva, hogy itt tényleg nem a sebesség, hanem a biztonság a fontos.  

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat