oldalak: 1 2
Főzz évszakok szerint! |
Makrobiotikus konyha, állati fehérje nélkül
|
Szepesi Dóra, az ismert életmód-tanácsadó és újságíró új, makrobiotikus szakácskönyve nem próbál rábeszélni a csak és egyedül üdvözítő táplálkozási és életvezetési módszerekre, inkább a szelíd meggyőzés erejével hat. Receptjei állati fehérjét nem, vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaznak, de a szerző figyelme arra is kiterjed, mivel helyettesítse a húst, tojást, tejet az, aki – egyelőre – nem tud lemondani a megszokott ételekről. Arra is biztat, hogy a recepteket ki-ki alakítsa saját kedve és ízlése szerint, mert semmi értelme változtatni, ha idegenkedünk tőle, és nem érezzük jól magunkat. Azt vallja – és ezzel bizonyára mindenki egyetért – hogy az a jó étel, amely nem betegít meg, hanem ha kell, gyógyít, amit otthon bárki el tud készíteni, természetes alapanyagból van, ízletes és könnyen emészthető.
Mérték kiadó, ára 3324 Ft
|
Zsírral mondunk búcsút a hájnak |
A saláta is finomabb, ha evés közben egy sült húst nézünk
|
A kalóriadús, zsírban gazdag ételek puszta látványától a kevésbé ízletes, diétás fogásokat is finomabbnak érezzük – állapították meg a Nestlé Research Center munkatársai. A svájci kutatóközpontban végzett friss vizsgálat eredményei alátámasztják: a fogyókúra valóban fejben dől el. Nem lehetetlen ugyanis megküzdeni a finomságok csábításával, ha evés közben például egy pizza fotója van előttünk. A tudósok korábban már azt is felismerték: agyunk képes ránézésre megbecsülni az ételek kalóriatartalmát.
Mindent a szemnek
Evés közben érzékszerveink egyszerre dolgoznak és együttesen határozzák meg az ízélményt. A Nestlé Research Centerben meglepő felfedezést tettek az ételek látványával kapcsolatban: kiderült, hogy ha evés közben egy kalóriadús desszertre tekintünk, a kevésbé vonzó salátát is sokkal finomabbnak fogjuk érezni, mintha pusztán a nyers zöldség lenne előttünk. A rendhagyó kísérlet során nehéz, de ízletes ételek fotóit tették felnőttek elé, akik így a semleges ízű, könnyű harapnivalókat is nagyobb élvezettel fogyasztották. Azok a kutatási alanyok, akik például nyers babot vagy borsót néztek evés közben, sokkal negatívabban nyilatkoztak ugyanarról az ételről. Így bármilyen furcsán hangzik is, a fogyókúrázók egyszerűen megkönnyíthetik a dolgukat azzal, hogy diétás ételeiket mintegy plusz fűszerként pizza fotókkal „ízesítik”.
Beépített kalóriakalkulátor
A furcsa jelenségre egy korábbi kutatás eredményei adhatnak magyarázatot. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy gusztusos étel látványától korogni kezd a gyomrunk még akkor is, ha valójában nem vagyunk éhesek. A Nestlé svájci kutatóközpontjában megállapították: agyunk képes ránézésre megbecsülni az ételek kalóriatartalmát. A vizsgálat kimutatta, hogy a másodperc töredéke alatt különbséget tudunk tenni az alacsonyabb és magasabb kalóriatartalmú ételek között. „Az emberi agy a magasabb kalóriatartalmú ételek látványára határozottabban reagál” - magyarázza az eredményeket Mihály Tekla, a Nestlé dietetikusa.
|
Édes este a sztíviával |
|
Az Édes este a sztíviával elnevezésű sütőesten a résztvevők megismerkedtek a sztíviával, azzal a természetes eredetű, a sztívianövény leveléből kinyert, teljesen természetes és kalóriamentes édesítőszerrel, melynek köszönhetően az új NESTEA zöld teák is 30%-kal kevesebb cukrot tartalmaznak. A sztívia és többek között friss gyümölcsök, tonkabab és machatea felhasználásával finom, gyümölcsös sütemények és krémek születtek, mindez pedig az ismert cukrász, Papp Emese vezényletével történt.
|
Nestea zöld teák sztíviával |
Megszokott kellemes íz, 30%-kal kevesebb cukorral
|
Nulla kalória és édes íz, természetesen. Hogyan lehetséges mindez egyszerre? A titok nyitja a sztívia. Mi is ez pontosan? A sztívia egy természetes eredetű édesítő, amely nem tartalmaz kalóriát. A sztívianövény (magyar nevén jázminpakóca) az őszirózsafélék családjába tartozik és Paraguayból származik. A dél-amerikai népek évszázadok óta használják édesítésre. A sztíviából kinyert édesítő kétszázszor édesebb a kristálycukornál.Ennek a természetes eredetű édesítőnek köszönhetően mostantól az új NESTEA zöld teák 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaznak. A NESTEA a tea jótékony hatását ötvözi az ellenállhatatlanul finom ízzel és frissességgel. Ezentúl a sztíviának köszönhetően a NESTEA Zöld Tea Citrus és a NESTEA Zöld Tea Eper-aloe vera kevesebb cukortartalommal rendelkezik, mint korábban. A sztívia-kivonatot tartalmazó NESTEA-k a jegesteák új generációját képviselik. A Coca-Cola Magyarország első olyan termékei, amelyek édesítéséhez a sztívianövény leveléből kinyert, természetes eredetű és kalóriamentes édesítőt is használnak.
Frissítő, édes íz természetesen
A sztíviás NESTEA azoknak készül, akik frissítőre vágynak és az alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket részesítik előnyben. A NESTEA termékeket valódi teakivonat felhasználásával és gyümölcslé hozzáadásával gyártják - a legmodernebb technológiával működő aszeptikus, azaz csíramentes körülmények között - így nincs bennük tartósítószer és hozzáadott színezéket sem tartalmaznak. A sztíviával is édesített NESTEA zöld tea Magyarországon áprilistól citrus és eper-aloe vera változatokban kapható.
|
Turbózd fel az agyad megfelelő ételekkel |
|
Nagy a hajtás? Tornyosulnak a leadandók a munkában, közeledik az érettségi, vagy éppen vizsgaidőszak van? Érdemes a feszített tempó ellenére is odafigyelni a rendszeres és kiegyensúlyozott étkezésre, hiszen a megfelelő táplálkozás nagyban hozzájárul agyunk optimális működéséhez is. A Nestlé kutatásai megerősítették, hogy annak, hogy mit eszünk, az agy egészségének megőrzésében is kiemelt szerepe van. Jobban tudunk koncentrálni, ha tudatosan megtervezzük, hogy mit, mikor eszünk. A kiegyensúlyozott táplálkozásra ilyenkor fokozottan oda kell figyelni.
Az agy energiaellátása – mire van szüksége gondolkodásunk motorjának?
A vércukorszint biztosítja a szükséges tápanyag-ellátást az agy számára. Azonban alacsony vércukorszint esetén, elsősorban összetett és hosszan tartó működés (pl. hosszas koncentráció) alkalmával a nagyon aktív agyterületeken helyi hiány jelenhet meg. A glükózfelvétel javítja a felnőttek kognitív funkcióit. A hatás gyors, de csak rövid ideig (15-60 percig) tart. Az optimális vércukorszint mellett a megfelelő vízfelvétel is elengedhetetlenül szükséges mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességhez.
Az agy fokozott anyagcserével működik, normális körülmények között az elsődleges energiaforrása a glükóz (szőlőcukor). Az agy aminosavakat (fehérje építőköveket) is képes energiaként hasznosítani, de csak nagyon korlátozott mértékben. Az agy a zsírsavakat közvetlen módon nem tudja energiaként hasznosítani. Mindemellett – főként éhezés során – képes a zsírsavakból származó ketontesteket is felhasználni. A ketontestek fontos energiaforrást jelentenek éhezéskor mind az agy, mind pedig az idegsejtek számára. Ebben az állapotban a glikogénraktárak (tartalék szénhidrát) kiürültek, a máj pedig fokozottan állít elő ketontesteket a zsírsavakból. Ez a folyamat lehetővé teszi fokozott felhasználásukat a szervezet szövetei, de különösen az agy számára. A legfőbb oka annak, hogy éhezés során az agy átvált a ketontestek hasznosítására az, hogy így igyekszik csökkenteni glükózigényét. Abban az esetben, ha ez a lehetőség nem állna rendelkezésére, akkor a glükózt nagy mennyiségben az izomfehérjék lebontásából igyekezne megoldani (ez az ún. glükoneogenezis), ami jelentős izomsorvadáshoz vezetne. A ketontesteknek ez a „cukor-takarékosságban” betöltött szerepe az éhezés során kialakult stresszhez való alkalmazkodásban nagyon fontos.
Agyserkentő ételek – energia az agynak
Az agy fő tápláléka tehát a glükóz, amit elsősorban a szénhidráttartalmú élelmiszerekből nyerünk. A szénhidrát szó láttán nem kell csak friss, illatos kenyérre vagy gőzölgő tál rizsre gondolnunk, hiszen a szénhidrát-források jóval változatosabbak.
Burgonya Nagyon értékes keményítőforrás, amely a szénhidrátok egyik összetett változata, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz létfontosságú ásványi anyagokat, például káliumot is. Ha lehet, ne az olajtól csepegő változatát preferáljuk, hanem például főzzük/süssük meg héjában.
Kenyér, péksütemények A burgonyához hasonlóan értékes keményítőforrások. Táplálkozás-élettani szempontból értékesebbek a teljes őrlésű lisztből készült termékek, ezek rost és B vitamintartalma sokkal jelentősebb, mint a finomított lisztből készült változatoké.
Tészták A magyar konyha fontos részét képezik a tészták, szívesen kínáljuk őket akár köretként, akár levesbetétként. A burgonyához, kenyérhez hasonlóan keményítő formájában tartalmaznak szénhidrátokat. A mediterrán étrend kapcsán vált népszerűvé a durum tészta fogyasztása, amely speciális fehérje-összetétele révén biztosít hosszabb jóllakottság érzetet. A főételként tálalt tésztát dúsíthatjuk zöldségekkel, sovány hússal. Ha délutáni ropogtatnivalóként valami gyorsra vágyunk, megfelelő alternatívát jelenthetnek az instant tészták is.
Gyümölcsök A gyümölcsök, gyümölcslevek is értékes szénhidrátforrások a bennük lévő gyümölcscukornak (fruktóz) köszönhetően. Fogyasztásukkal ráadásul az energia mellett nélkülözhetetlen rostokhoz, az egészséges idegműködéshez fontos C vitaminhoz és számos más egyéb biológiailag aktív tápanyaghoz, például antioxidánsokhoz is hozzájut a szervezetünk.
Csokoládé Finom édes íze miatt csokit enni magában öröm, nem is csoda, ha néhány kocka elmajszolása után több kedvünk lesz tanulni, dolgozni. Bár a csoki koffeinhez hasonló szerkezetű anyagot, ún. teobromint is tartalmaz, élénkítő hatását inkább cukortartalmának köszönhetjük, emellett az étcsokoládé magnéziumtartalma lehet még jó hatással az idegeink működésére, szervezetünk stressztűrő-képességére.
|
Gyorsítsd fel az emésztésed! |
|
A fogyás titka a gyors anyagcsere. A megfelelő élelmiszerek, vitaminok, fűszerek segítségével észrevétlenül fokozhatjuk anyagcserénket, miközben finomakat eszünk, és nem is vesszük, észre, hogy diétázunk. Az egyik ilyen emésztést gyorsító gyümölcs a friss ananász, magas rosttartalma miatt. A csípős paprikákban található kapszaicin égeti a zsírokat. Kombinálhatjuk a két alapanyagot: a nagyon finom ananász salsában egy érett, friss ananászt 4 piros vagy zöld chilivel, 1 fej lilahagymával keverünk össze. Sóval és zöldcitromlével ízesítjük, de olajjal nem locsoljuk meg.
|
oldalak: 1 2
Összesen cikk található ebben a rovatban
|