.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
10. Főzdefeszt + Street Food Market
2015. szeptember 11-13. Budapest, Felvonulási tér

"5 évvel ezelőtt azért fogtunk bele a Főzdefeszt szervezésébe, hogy megtörjük a nagyüzemi sör hegemóniáját, és elérhetővé tegyük a jó magyar kézműves sört"- mondja Bart Dániel, a Főzdefeszt egyik fő szervezője.  "Az őszi fesztiválunk legnagyobb szenzációja az, hogy körképet adhatunk a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásáról. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak, idén mégis három vadonatúj vallásos lelkületű sörbrandet mutatunk be a Főzdefeszten.

A Zirci Ciszterci Apátságban felépült Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje a kolostor pincéjében – a 18. századi zirci főzde szellemi örököseként. A történelmi környezetbe helyezett modern főzde mai felfogásban főzött sör-szortimenttel mutatkozik be a Főzdefeszten. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor 3 fajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újrateremtette a legendás Szt. István Portert, amit ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek.
De nemcsak szerzetesek és püspökök kongregációját láthatjuk majd – az egyházon túl is egyre többen fogják fel a jó sörben rejlő kommunikációs lehetőségeket. Így tanúi lehetünk a Freak Fusion Cabaret Tripla Leszúrt Rittenberger nevű füstös „freak” lágerének bemutatójához készült rögtönzött hátborzongató cirkuszi mutatványnak.

A már megszokott klasszikus felhozatalon túl ismét számos premierrel és újdonsággal készülünk, ráadásul most először külföldről is hívtunk kézműves sörfőzőket, hiszen Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés Európa talán legnagyobb kézműves sörfesztiválja, a Főzdefeszt iránt!

Az ételkínálatot is felfrissítettük, a bevált slágerek – mint Befaló Bill, Vörös Homár és társai – mellett új street-food standokat állítunk hadrendbe, valamint felbíztattuk a sörfőzőinket, hogy ők is készüljenek étellel!

Vasárnap kora délután pedig kiosztjuk az Év Kedvenc Söre, az Év Sörfőzdéje és az Év Legjobb sörcímkéje díjakat! Várunk mindenkit szeretettel!"


 

Somlói Juhfark Fesztivál
2015. augusztus 8. Somlóvásárhely

Somlói Juhfark Fesztivál 2015

Augusztus 8-án szombaton, idén 15. alkalommal rendezi meg a Somló és Környéke Borút Egyesület a borvidék legismertebb szőlőfajtájáról és zászlósboráról elnevezett Somlói Juhfark Fesztivált, ahol a megszokott programok mellett ezúttal az I. Somlói Juhfrak Borverseny eredményhirdetésére is sor kerül. Az egynapos fesztivál természetesen nemcsak a kulináris élvezetekről szól, idén a somlóvásárhelyi rendezvénytéren különbőző kulturális programokkal, koncertekkel, főzőversennyel, táncbemutatókkal várják a vendégeket. A rendezvény ideje alatt helyi termékek és kézműves vásár is várja a látogatókat, ahol helyben készült mézek, sajtok és egyéb kézműves termékek is megvásárolhatók. A fesztivált Magyarország egyik legismertebb rockabilly bandájának, a Mystery Gang együttesnek a fellépése zárja.

A Juhfarkat sokan ősi magyar szőlőfajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Annyi bizonyos, hogy szinte egyetlen termőhelyhez, a Somlóhoz köthető fajta. A régi hagyomány szerint a Juhfarkból készült borban gyógyító erő rejlik, a jótékony hatását övező legendák messze földön ismertté tették. A Somlói borok fénykora a Habsburg időkre tehető, a legenda szerint ugyanis Mária Terézia parancsára a Habsburg főhercegeknek somlói bort kellett inniuk a nászéjszakájukon, hogy biztosan fiúgyermeket nemzzenek. Ettől kezdve nevezték a somlóit a nászéjszakák borának, ami azon a megfigyelésen alapult, hogy a Somló hegy környékén negyedével több fiúgyermek született mint máshol.


 

Derby és gasztronómia
Július 3-5.

Egy páratlan, izgalmakkal és ízekkel teli rendezvény valósul meg idén a Kincsem Parkban. Magyarország két jelentős eseménye a Derby Fesztivál és a Gasztroangyal Fesztivál egy közös, nagyszabású rendezvénnyé olvad össze,  és látja vendégül mindazokat, akik egy különleges és páratlan élmény részesei szeretnének lenni.  A szervezők ezzel a kezdeményezéssel egy évszázados hagyományt kívánnak újjáéleszteni, hiszen a XIX. és XX század lovassportja mindig is összekapcsolódott a gasztronómiával.

Július első hétvégéjén a megújult Kincsem Park tradicionális lelátói alatt épül meg, a Gasztroangyal nézői által kedvelt termelők, borászok, éttermek és gazdák "színes városa". 

Együtt „versenyeznek” majd a Derby sztárjai a gasztronómia hőseivel. Az izgalmas lóverseny futamok mellett, ahol „ízre, tétre, befutóra” tehetik meg tippjeiket a nyerni vágyók, a Gasztroangyal nézői által kedvelt termelők, borászok, éttermek és gazdák bemutatkozása várja a kilátogatókat.

Kint lesz a derbyn Horváth Éva, Csisztu Zsuzsa, Istenes Bence, Harsányi Levente és Puskás Peti is, az érdeklődők az ő társaságukban tapasztalhatják meg a lóversenyfogadás élményét. A hároméves ügetők és telivérek a hétvégén a legnagyobb versenyben állnak starthoz - aki itt nyer, az beírja nevét a lóversenysport aranykönyvébe.

A családokat emellett egész napos gyermekprogramokkal várjuk, az estéket pedig Rúzsa Magdi koncert, a Virtuózok előadása és a Lovas Színház műsora teszik felejthetetlenné.

Július első hétvégéje, a páratlan ízek és az izgalmas finisek ünnepe.


 

V. Jubileumi Sörfesztivál

V. Jubileumi Sörfesztivál

A június 11-14. között zajló V. Jubileumi Sörfesztivál 16 fellépővel, több mint 200 féle sörkülönlegességgel és színes gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a Budai Várban. Kiemelt szerepet kap a streetfood, az idei vendég-ország pedig Belgium.

Az V. Jubileumi Sörfesztivál  a hazai sörfőzdék és az ország vezető sörgyártóinak néhány termékét vonultatja fel. A nemzetközi ízkavalkádot cseh, szlovák, szlovén, német, osztrák, angol és ír sörök biztosítják.  A lágyabb ízek kedvelőit pedig a Cider Liget várja, így a rendezvény a lehető legszínesebb palettát kínálja a magyar, és a növekvő létszámú külföldi sörkedvelő közönség számára.

Idén kiemelt szerepet kap a streetfood, így olyan közismert és közkedvelt streetfoodosok települnek ki, mint az Attaboy, a Bakker Food, a Bud Dog, a Császári Morzsa, a Kolbice, a Kőváry Grill, a Hachapuri, a Monetegrói Gurman, a Paneer, a Twist & Chips vagy a Szarvaskolbász és Libatepertő. A vendégország szerepét idén Belgium tölti be, így a résztvevők a belga sör és csokoládé gazdag választékát is kipróbálhatják a Belga Udvarban.

Az izgalmas sör- és gasztro-élmények mellett hamisítatlan, hajnalba nyúló utcabál hangulat várja a szórakozni vágyókat. Csütörtökön a Magna Cum Laude adja meg a ritmust, valamint fellép Rakonczai Imre zongoravirtuóz, aki most először ad koncertet a Várban. A humorról a Dumaszínház oszlopos tagja, Hadházi László gondoskodik. A pénteki nap házigazdája a Total Dance Festival, így az igazi retro hangulatért Dr. Alban, a Kozmix, az UFO és a Groovehouse felel. Szombaton minden korosztály igényeinek megfelelő zenei kínálat várja a közönséget: színpadra lép a Neoton Família, Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Strikers. Vasárnap a Sárkánylányok Tűzzsonglőr Csapat műsorával, illetve Kis Grofó és a Bohémian Betyárs koncertjeivel zárul a rendezvény.

A környezettudatosság jegyében a vendégek betétdíjas korsókból fogyaszthatják a minőségi söröket, a hölgyek kedvéért pedig idén először limitált számban kapható majd a 4 dl-es pohár is. A rendezvényre napijegy (2000-3000 Ft) és teljes bérlet (elővételben 4000, a helyszínen 7000 Ft) egyaránt váltható. További információk: www.sorfesztival.hu


 

Heston Blumenthal tanítványa klasszikus brit ételsorral érkezik Budapestre
Mary Ellen Mctague ? Június 3-4, 19 óra Manna Étterem

A Globalista Konyha meghívására Budapestre érkezik Heston Blumenthal tanítványa, Manchester egyik legjobb séfje, Mary-Ellen McTague.

 Mary Ellen McTague nyelvésznek tanult az egyetemen, és közben turnézó zenészeknek főzött Manchester legendás Roadhouse szórakozóhelyén. Utóbbit sokkal jobban élvezte, ezért szülei legnagyobb megelégedésére eldöntötte, ezt a pályát választja.  Sous chef lett Heston Blumenthal The Fat Duck éttermében, és 2009-ben megnyitotta az Aumbry éttermet. A kettő között Missouriban dolgozott, Indiába utazott és Anglia egyik legtradicionálisabb konyhájában történelmet írt.

1999-ben kézbe vette a The Good Food Guide kiadványt (melynek 2011-es kiadása az év séf reménységének kiáltotta ki) és több kimagasló éttermet megkeresett, hogy ott szeretne dolgozni. A The Fat Duckban Heston Blumenthal azt javasolta neki, először szerezzen tapasztalatot.

 A Michelin-csillagos Sharrow Bay Hotelben kezdte a létra legalján, majd három év alatt alapos tudást szerzett a klasszikus francia és brit gasztronómiából. Ezzel a megszerzett tapasztalattal visszament Heston Blumenthal-hoz, aki rögtön felvette cukrásznak és azzal a csapattal dolgozhatott, mely hozzásegítette az éttermet a harmadik csillag megszerzéséhez. Míg Heston egy marrakeshi étterem megnyitásán dolgozott, Mary-Ellen lett a főnök. Sous chefként Mary–Ellen megtanulta az alapokat, önfegyelmet, őszinteséget,” mindent, ami nem számít káros szokásnak”.

 2006-ban Heston Blumenthal legendás The Hind’s Head éttermében történelmi kutatást és fejlesztést folytatott, étel történészekkel dolgozott együtt, rengeteget olvasott és olyan fogásokat hozott létre, mint például a csokoládé bor, mely felkerült a Fat Duck étlapjára is. Ezt a munkamódszert azóta is használja az Aumbryban, mely 2009-ben nyitott és ahol komplex brit történelmi ételeket szolgálnak fel helyi alapanyagokból elkészítve. 

Mary-Ellen legújabb éttermét az egykori Roadhouse helyén nyitja meg hamarosan.

 A budapesti menü:

 

Házilag érlelt kecskesonka, friss kecskesajt, savanyított cékla, dió vinaigrette

Paradicsom consommé, uborka, borágó

Lassan sült báránylapocka, disznóbab, zsenge borsó hajtás, szívkagyló

Meggy granita

Citromverbéna krém és sörbet

Pêche Melba

További információ: www.globalistakonyha.com


 

Gasztropark a Dürer kert mellett

A Városliget szomszédságában a 35 000 nm-es, ősfás területen elhelyezkedő Dürer Piknik Park már az elmúlt években is kedvelt rendezvényhelyszín volt . A kezdeti sikereken felbuzdulva az üzemeltetők az idén még aktívabban vetik bele magukat a szervezésbe, így a tavaszi, illetve a nyári időszak folyamán, rengeteg, nagyszabású, elsősorban gasztronómiai rendezvénnyel várják az érdeklődőket. A helyszín előnye a gyönyörű park mellett, annak elhelyezkedésében rejlik, ugyanis közelsége a belvároshoz mindenki számára könnyen megközelíthetővé teszi. A terület rendelkezik több, nagyméretű rendezvényteremmel is, így a programok egy része akár légkondicionált, fedett helyszíneken is lebonyolítható. További információk: https://www.facebook.com/DurerPark

A Dürer Piknik Park programjából:

KOCSMAJÁLIS- 2015. május 1.

FOOD TRUCK SHOW- 2015. május 8-10. 

RESTAURANT DAY- 2015. május 16.

PÜNKÖSD PIKNIK- 2015.május 24.


 

Fényűző hétvége a borvilágban
2015. március 6-8. Corinthia Hotel Budapest *****

VinCE Budapest Wine Show

Fényűző hétvége a borvilágban

Showműsorhoz illő program állt össze a hatodik VinCE Budapestre; 25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére. Március 6-án a VinCE Awards gálával indul a hétvége, ahol 10 kategóriában adnak át szakmai díjat. A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei lesznek műsoron, a Corinthia Hotel impozáns termeiben 150 válogatott kiállító, legalább 4-5 csillagosra értékelt borászatok tételeit kóstolhatja a közönség.

Közel száz nemzetközi szakértő, köztük nyolc Master of Wine „sztárvendég”, kiemelkedő borászok és pincemesterek, szakírók és specialisták érkeznek Budapestre a tavasz első hétvégéjén, március 6-8. között. A nagyszabású Wine Show-n azok a hazai borászok is bemutatkozhatnak nekik és a nagyközönségnek, akik a VinCE magazin előzetes tesztjein már bizonyítottak. Az ötcsillagos környezetben, a sétáló kóstolón kiállító több, mint 100 borászatnál közel 1 000 bor kóstolható napijeggyel, e mellett a Corinthia Hotel termeiben összesen 22 másfél órás, különleges borokkal kísért tematikus kurzussal és a VinCE Bárban további mini-kurzusokkal készülnek a szervezők.

A programról részletesebben a bővebben szóra kattintva olvashatnak.

 

bővebben >
 


Országos étteremhét - minőségi gasztronómia megfizethető áron

Idén tavasszal ismét több mint száz felső- és középkategóriás étterem konyháját ismerhetik meg az érdeklődők a VIII. Országos Étteremhéten, március 16-22. között. Aki előzetesen asztalt foglal a www.etteremhet.hu weboldalon, minőségi, háromfogásos ebéd- vagy vacsoramenüt fogyaszthat 3300 forinttól kezdődő áron, szabadon választva a résztvevő éttermek közül.

A vendégek részéről régóta nagy igény van arra, hogy a legdrágább, csúcskategóriájú alapanyagokkal dolgozó éttermek kiemelt minőségű menüt kínáljanak. Ez most megvalósul: az ún. prémium menük ára: 4900 forint lesz. A programban résztvevő éttermek kb. 20 százaléka kínál majd prémium menüt, a többi étterem továbbra is a 3300 forintos kategóriában indul.

 A DiningCity nemzetközi étteremajánló márciusban már nyolcadszor szervezi meg a Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Országos Étteremhetet. A programban ezúttal is jó néhány olyan étterem vesz részt, amely szerepel „Az 50 legjobb magyar étterem” listáján. Az Országos Étteremhét jó alkalom arra, hogy bárki megismerhesse a magyar vendéglátás legmagasabb szintjeit. A programban résztvevő kiváló éttermek az étlapjuk legjavát kínálják vendégeiknek: általában 3-4 féle előételből, ugyanannyi főételből és desszertből választhatnak az ízek kedvelői. A legutóbbi alkalommal, tavaly ősszel már 23 000-en látogattak el a résztvevő éttermek egyikébe. Sőt, megugrott azoknak a száma is, akik az egyhetes program lehetőségét kihasználva, több éttermet is kipróbáltak.

Az Országos Étterem Hétre személyesen vagy telefonon NEM lehet asztalt foglalni a résztvevő éttermekben – erre a célra a rendszer csak az online foglalásokat regisztrálja a www.etteremhet.hu weboldalon. A vendégek az asztalfoglalás elküldése után azonnali visszaigazolást kapnak e-mailben a foglalás sikerességéről.

A program országos, a résztvevő éttermek listáját a fenti weboldalon tekinthetik meg. 


 

Halfesztivál a Vajdahunyad várban
Február 19-22.

Február 19-22 között rendezik meg a III. Budapesti Halfesztivált, amely az előző évekhez képest sokkal nagyobb területen, több kiállítóval és érdekességgek várja a látogatókat. Az ingyenes gasztronómiai fesztivál egyik fő célja a hazánkban élő halfajok bemutatása és a halételek népszerűsítése.

Az előző évek sikerein felbuzdulva a III. Budapesti Halfesztivál szervezői idén sokkal nagyobb területen rendezik meg Európa legnagyobb halfesztiválját. Február 19-től 22-ig a Vajdahunyad várában több mint százféle halétellel, különleges halfajtákkal, érdekes halászati eszközökkel, főzőversennyel, gyermekprogrammal, és könnyűzenei koncertekkel találkozhatnak. Mások mellett fellép majd Király Viktor, Kökény Attila, és Dévényi Tibi bácsi is. 

"A fesztivál fő célja a hazánkban élő halfajok bemutatása és a halételek népszerűsítése. A célkitűzések között szerepel továbbá az emberek halfogyasztásra buzdítása, hogy az a jövőben is a magyar gasztronómia szerves része maradhasson. A halhús jótékony élettani hatásokkal bír és csökkenti az érrendszeri megbetegedések kialakulását, különösen fontos lehet Magyarországon, ahol a halálozások több mint felének hátterében szív- és keringési zavarok állnak" - mondta a rendezvény főszervezője, Necz István.

Az ingyenesen látogatható III. Budapesti Halfesztivál idei vendége a balatoni régió, így ez a jellegzetes balatoni halételek és gasztronómia ünnepe is egyben. A We Love Balaton utcán bemutatkoznak a balatoni települések, a Balatoni Borudvarban pedig a térség világhírű borait kóstolhatják majd a fesztiválozók. Természetesen a Duna és a Tisza menti halételek is jelen lesznek, ezáltal is egy tájegységeken átívelő gasztronómiai barangolásra invitálva az érdeklődőket.

"A fesztivál hala a süllő, ezért ez a halfajta kiemelt helyen szerepel majd a bőséges kínálatban. Hazánk tradicionális halételei mellett több nemzetközi konyha is képviselteti magát. Legyen az egy angol fish&chips, japán sushi, thai pad thai tészta, orosz kaviár vagy francia halleves amit megkíván a halkedvelő látogató, az biztos, hogy itt megtalálja fogára valót" - árulta el a főszervező, aki már a rendezvény első napján is nagy tömegre számít.

Az első napon, február 19-én, csütörtökön fél áron ehetnek a vendégek, hiszen a Budapesti Halfesztivál immáron második éve tagja Torkos Csütörtök mozgalomnak. A torkos vendégeknek mindössze annyi teendőjük lesz, hogy magukkal hozzák a fesztivál honlapjáról letölthető kuponfüzetet.

A szervezők elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás, környezetvédelem és a környezettudatosságra nevelés mellett, így idén pályázatot írtak ki általános iskolások és középiskolások számára; PET palackokból kell kedvenc vízi élőlényüket megépíteniük. A pályaművek kiállításra kerülnek a fesztivál ideje alatt, amire a fesztivál közösségi oldalán lehet majd szavazni. A győztes osztályok egy balatoni osztálykirándulással és értékes múzeumi belépőkkel lesznek gazdagabbak. 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Lions Clubbok Magyarországi Szövetsége és a szervezők jóvoltából a csütörtöki nap folyamán egy csapat gyengén-látó embertársunk részesülhet különleges tárlatvezetésben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum halászati kiállításán. A kiállítás látogatható lesz a fesztivál teljes időtartama alatt.


 

A határtalan főzés szerelmese - 2 este Selin Kiazimmal

A Globalista Konyha következő rendezvénye igazán izgalmasnak ígérkezik: török-ciprusi vacsorán vehetnek részt az érdeklődők.

Selin Kiazim már gyerekkorában tudta, hogy szakács szeretne lenni. Török-ciprusi családban nőtt fel, fontosnak tartja a közös étkezéseket, ahol megosztjuk egymással a finomságokat, a történeteket. Mindenre nyitott, szeret utazni, és élményeit beépíti az ételeibe is. Folyamatosan a hagyományos határok feszegetésén dolgozik, azon, hogy a török-ciprusi ételek végre kikerüljenek a kebab büfék világából, és elnyerjék méltó helyüket. Innovatív és kísérletező séf, aki a klasszikus ízeket szokatlan alapanyagokkal párosítja. Giles Coren, a The Times kritikusa szerint Selin Kiazim ételcsodái képesek arra, hogy megváltoztassanak életeket. Erre csak a Globalista Konyha január végi vacsorái után kapjuk meg a választ.

Mikor?  2015 január 29-30, este 7 óra

Hol?  Interni Budapest showroom V.kerület, Vigyázó Ferenc utca 3

 MENÜ:

 Feta hab, muhammara, sült salotta és petrezselyem saláta, gránátalma öntet

 Pácolt padlizsán, keserű salátalevelek, padlizsánpüré és füstölt mandula

 Pisztácia kéregben sült tőkehal, karfiolkrém, uborka, rókagomba és kandírozott citrom öntet

 Szömörcével marinált kacsamell, kacsacomb és árpagyöngypite, édes savanyú datolya, grillezett káposzta, sherry jus

 Vérnarancs, fehér csokoládé ganache, körte és karamellizált réteslap

Borok: Csobánci Bormanufaktúra

Információ a nagyszerű szakácsról: www.globalistakonyha.com, www.facebook.com/aglobalista

Jegyvásárlás: [email protected]

 


 

Gasztroajándékok karácsonyra a Zebegény szívéből

Közelednek az ünnepek és mi lehetne jobb választás szeretteinknek, mint egy saját készítésű, finom gasztroajándék? A Natura Hill vendégház, mely nemrég nyitotta meg kapuit a Zebegény szívében, több gasztrokurzussal is készül december folyamán, ahol bárki megtanulhat sütőtöklekvárt, csillagánizsos céklakompótot, csipkebogyó bólét vagy saját készítésű habcsókot készíteni. Ráadásul a csipkebogyó bólé készítést még egy remek túra is megelőzi, ahol saját kezűleg gyűjtheti be mindenki az alapanyagokat a környező erdőből.

PROGRAMOK 

December 5. – sütőtöklekvár készítés

December 6. - céklakompót készítés csillagánizzsal

December 12. – csipkebogyó bólé készítése, előtte csipkebogyó gyűjtése az erdőben (ilyen egy valóban 100 %-os gasztroajándék)

December 18. – habcsók készítés – saját készítésű, ehető díszek készítése a karácsonyfára

 A programok délután 2-kor indulnak és 5 óráig tartanak.  Ára 3000 Ft/alkalom, jelentkezni az [email protected] e-mail címen lehet. http://naturahill.hu/


 

Francia ízek hete
Budapest, 2014. november 14-20.

A francia gasztronómia az UNESCO szellemi kulturális örökségének listáján szerepel, francia ünnepi étkezés megjelöléssel, amellyel elismerik a francia gasztronómia történelmét és eredetiségét. Fedezze fel Ön is a francia gasztrotermékeket november 14-20. között a Francia Nagykövetség és partnerei közös budapesti rendezvénysorozatán! 

November 14-15-én a Budapesti Francia Intézet és az Atout France is jelen van a Vásárcsarnokban, hogy bemutassa a francia kultúrát és a francia régiókat a Budapesti Vásárcsarnokban. Számos minőségi francia termék közül válogathatnak az érdeklődők, legyen szó borról, párlatról, péksüteményről, sajtról, sonkáról felvágottról, vagy pástétomról. Ezen időszak alatt a budapesti Auchan-üzletekben is megismerkedhetnek a francia termékekkel.

November 14-15-én francia menüsorokat kóstolhatnak meg, melyeket külön erre az alkalomra állítanak össze a francia ízek hetéhez csatlakozó budapesti éttermek, a Borssó Bisztró, a Le Bourbon, a L’Hexagone, az M.gasztrobiszto, a Sofitel hotel Paris-Budapest étterme és a La Perle noire séfjei. 

November 15-én a Metro áruházakkal együttműködésben az auvergne-i származású, Paul Bocuse-nél és Alain Ducasse-nál tanult francia séf, David Rathgeber a tart főző workshopot a magyar Bocuse d’Or Akadémia által kiválasztott magyar séfek részvételével. 

November 19-21. között három Michelin-csillagos francia séf, Alain Caron, Patrick Jeffroy és Chris Salans a « Senses of Sofitel » esemény tiszteletére a Sofitel Budapest Chain Bridge-ben három gálavacsorán francia menüsorokat készítenek.

Végezetül pedig november 20-án a hagyomány szerint ünnepelje velünk az új Beaujolais-t, ezt a könnyű és ünnepi bort, amely a Saône-síkság borvidékéről származik, és amelynek első palackjait november harmadik csütörtökén bontják fel.


 

I. Hagyományos kenyérsütő verseny fatüzelésű kemencében
Veranda Delikát - Budapest XVI. kerület Újszász utca 43.

Ez az első alkalom, amikor hazánk vendéglátó diákjai összecsapnak pék diákokkal, valamint amatőr kenyérsütőkkel. A verseny mellett ez egy nyílt alkalom, ahol a jelenlévő pékeknek és pékmestereknek az érdeklődők feltehetik a kenyérsütéssel kapcsolatos kérdéseiket, valamint előzetes regisztráció alapján a versenyben is részt vehetnek.

A verseny fődíja amatőröknek egy 10.000 forint értékű ajándékcsomag. Az alapanyagot a szervezők biztosítják, csak szakajtót és dagasztót kell hozni.

Helyszín: Veranda Delikát - Budapest XVI. kerület Újszász utca 43.

A közönségnek lehetősége lesz a pálinka-, sajt- és pékáru kóstolókon kívül megtudni azt is, milyen nehéz a zsűri munkája,  amikor ők is megkóstolhatják a kész műveket. A zsűri pékekből, pékmesterekből, kemence gyártókból és fogyasztókból áll össze.

A verseny egyik színfoltja lesz bizonyára Magyar Csaba zongoraművész kenyérsütése, Turi Tibor pék szakoktatóval. Csaba látássérült, és több látássérült kis diák is elkíséri majd. Sokszor nem gondolunk bele, hogy számunkra az étel látványa milyen élvezetet tud nyújtani. Már maga a megtekintés is nagy élményt jelent. De aki nem lát, annak az íz, állag, illat a fontos.

Szakmai támogató a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, illetve a szövetség rendfője, Nárdai Anita pékmester.

Szervező: KemenceMánia, és a Veranda Delikát pékáru bolt.

A program hivatalos facebook oldala, ahol a versenyzők listáját folyamatosan frissítik: https://www.facebook.com/events/380691888763464


 

Márton-napi őszbúcsúztató mulatság
2014. november 8. szombat, 10?20 óráig

A II. Márton Napi Hungarikum Ünnep háromnapos gasztronómiai fesztivál a városligeti Vajdahunyadvár előtti zöld területen és sétányon, nov. 7 és 9. között. A rendezvényen számos, hagyományhoz illő program, tradicionális ételek, italok, és megannyi Márton napi különlegesség várja az érdeklődőket. Gyermek műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal is készülnek a legkisebbek számára, ahol többek között elkészíthetik saját őszi színekben pompázó lampionjukat. A rendezvényen megtalálható lesz a Kultúra Főutcája, ahol színi társulatok, könyvkiadók, kézművesek mutatkoznak be, illetve a Kultúrzsibi, ahol antikvitásokra, régiségekre tehetnek szert a látogatók. Továbbá a Borudvaron, a Pálinkateraszon és a Sörkertben a felnőttek megízlelhetik magyar termelőink zamatos nedűit, a Termelői vásáron és Márton ünnepi Konyhájában pedig különleges, alkalomhoz illő ételeit. Többek között a tökös-libás muffint, a liba burgert és a borban áztatott libamájat is. Ismét teret adunk a kultúrának, a 3 nap alatt a színpadon is szórakoztató színházi daraboknak és táncra csábító dallamoknak lehetünk szem- és fültanúi.

A rendezvény ideje alatt szombaton, november 8-án 10 és 20 óra között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum saját Márton napi programmal is várja az érdeklődőket. A látogatók vidámsággal teli családi napon búcsúztathatják a szüreti időszakot. A múzeum Márton-napi népi játszóházzal, mézeskalácssütéssel, töklámpás faragással, libatollfosztással, népdaltanítással, gólyalábas parasztkomédiával, élő libasimogatóval, és kézműves foglalkozásokkal is készül. Programok: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/article.php?article_id=773

Belépőjegy árak: felnőtt 1300 Ft, gyermek (4–14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 700 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyermek): 3000 Ft, foglalkozások ára (a belépőjegyen felül)100 Ft

 A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető. 


 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Szentendrei Skanzenben

A Skanzen idei utolsó nagy eseménye Szent Márton napjához kapcsolódik, ezt követőn a Skanzen már csak a téli nyitva tartás keretében, hétvégén látogatható. Ínycsiklandó falatokkal, zamatos újborokkal, örömteli társas tevékenységekkel, harsány mulatozással búcsúzhatnak az ősztől azok, akik részt vesznek a Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényén november 8-án és 9-én. A több ezer embert megmozgató fesztiválra az idén immár tizenkettedik alkalommal kerül sor. 
A november 8-9-i hétvégén a Szent Mártonhoz kapcsolódó hagyományok mellett a főszerepet az őszi tevékenységek és az őszi asztal csemegéi kapják. A Szent Márton Újborfesztivál és Libator alkalmával tizenegy pincészet zamatos újborait kóstolhatja meg a nagyközönség, és ínycsiklandó libaétkek kerülnek terítékre.  

A gasztronómia és a bor szerelmesein kívül a kézművességet kedvelő és a minőségi időt együtt tölteni kívánó társaságokat, családoknak is igényes programokat kínál a Skanzen: a finom meleget árasztó kemencék és kályhák mellett, petróleumlámpa fényénél elevenítik fel az őszi társas munkákat; a kukoricafosztást és -morzsolást, a tollfosztást, és csutkababát, szalmalibát, madárodút,  kedves őszi dekorációkat is készíthetnek a látogatók.  

A meghitt együttléten kívül harsány mulatság is várja a nagyközönséget; a színpadon egymást váltják a zenekarok és a mesemondók, fellép a méltán híres Lajta Néptáncegyüttes is, és aki a színes forgatagban maga is kedvet kapott a tánchoz, az az élőzenés táncházban perdülhet táncra. A vasárnap esti tűzgyújtás és a máglya lobogó lángjai melletti őszbúcsúztató koncert felejthetetlen élményt ígér kicsiknek-nagyoknak egyaránt.


 

Globalista Konyha - Anna Hansen pop-up vacsora a TERMINALban
(The Modern Pantry, London)

A Globalista Konyha szervezésében Magyarországra érkezik Anna Hansen séf, a londoni The Modern Pantry étterem tulajdonosa. A fúziós konyha szerelmesei november 5-6-án a Budapest szívében található Terminal Étterem és Bárban találkozhatnak a világ 100 legígéretesebb séfjei közé beválasztott hölggyel.

Szakács vagyok, aki merész és érdekes ételeket főz a világ összes éléskamrájának az alapanyagait kombinálva – szerényen így jellemzi magát Anna. A brit The Guardian napilap költői magasságokba emelkedve viszont ezt írja: Anna Hansen ételsora úgy szeli át a világot, mint a zsákmányát hazacipelő birodalmi hadsereg: van benne közel-keleti hatás, egy kis Japán, egy lehelet Törökország és egy gyors ölelés Ausztráliából, mielőtt vidáman átugrik Európa harmattól nedves legelőire. Vagyis különleges, egyedi párosítású, fúziós ételcsodákkal állunk szemben. Anna az ételein keresztül beszél hozzánk, modern alapanyagokkal és a világ minden tájáról hozott inspirációkkal egészen új ízeket teremt.

Anna Hansen Kanadában született, Új-Zélandon nőtt fel egy dán kulináris hatásokkal erősen megfertőzött családban. Egyetemi tanulmányai befejeztével Indiába és Thaiföldre utazott, gasztronómiai célzattal, majd amikor már végképp nem kerülhette el végzetét, Londonban landolt, ahol mosogatóként kezdte, Fergus Henderson French House éttermében. Látták, hogy okos és szorgalmas, megtanították főzni. Hat évvel később Peter Gordon Sugar Club nevű sohói éttermében már cukrászként dolgozott, két évvel később pedig társalapítója a díjnyertes The Providores és Tapa Room éttermeknek. Első önálló étterme a Modern Pantry, melyet 2008-ban ismerhetett meg a közönség, és azóta is hatalmas sikernek örvend. Egy évvel a megnyitás után már ‘Bib Gourmand’ minősítést szerzett a Michelin Guide-ban. Ugyanebben az évben bekerült a világ legjobb feltörekvő séfjeit bemutató ‘Coco’ c. könyvbe. Anna szerepelt a BBC ‘Saturday Kitchen’ c. sorozatában is. 2010-ben elnyerte a New Zealander of the Year díjat, a New Zealand Society rangos elismerését. 2012-ben a brit gasztronómiában nyújtott kiemelkedő teljesítményéért a Brit Birodalom Rendjének tagjává választották (MBE).

A Globalista Konyha 2013 óta szervez különleges pár estés vacsorákat, mindig más londoni szakácsokkal, állandóan változó helyszíneken. A vacsorák hatalmas népszerűségre tettek szert, nem utolsó sorban azért, mert a két alapító – Laufer Judit és Balázsy Panna – azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy utánozhatatlan, egyszeri eseményeket hozzanak létre, melyek bárhol megállják a helyüket a világban és még repülőre sem kell ülni azért, hogy megismerjük a világ kulináris központjának kikiáltott London izgalmas gasztronómiai törekvéseit.

2 este Anna Hansen londoni séffel – Terminal Étterem és Bár, november 5-6, este 7 óra

Bővebb információ: www.globalistakonyha.com


 

Ma zárja kapuit a Budavári Borfesztivál
Nyitókoncert az Irie Maffiával

A XIII. Budavári Borfesztivál két új szakmai programmal várja a borkedvelő közönséget! Pár Borpár - szakmai kóstoló délutánok szerdán és csütörtökön. A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg. A borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a két szakmai délutánon, 14 órától 19 óráig biztosítják a borpárok kóstolási lehetőségét saját standjuknál. Taste of Hungary, újdonság a Borfesztiválon! A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a sokszínű kínálatban idén segítséget nyújt a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül nyújt iránymutatást a látogatóknak a rendezvény.

A Borfesztivál díszvendége Olaszország, mely kiváló borai mellett az ország gasztronómiájával és kultúrájával is bemutatkozik.

Egész héten nagyszerű előadók és művészek műsorát élvezhetjük: csütörtökönBognár Szilvia és az etNoé valamint a Csík Zenekar nyújt felejthetetlen szórakozást. Pénteken a Makám lép színpadra, az estét Rúzsa Magdi koncertje zárja. Szombat délután a Fool Moon, este a Benkó Dixieland Bandszórakoztatja a közönséget. Vasárnap a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén fellép többek között a Kertész Táncegylet valamint az Alba Regia Táncegyüttes. Az estét és a Borfesztivált a Ghymes Együttes koncertje zárja. 

Számos más program és szolgáltatás biztosít még kellemesebb kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak: hétvégi gyermekprogramok, ingyenes wifi, okostelefon alkalmazás, parafadugó-gyűjtés és még sok minden más! Belépőjegyek 2900 Ft-ért kaphatók a helyszínen, a jegy árában egy kristály kóstolópohár is benne foglaltatik.


 

Októberben újra Országos Étterem Hét

Idén ősszel folytatódik az Országos Étterem Hét rendezvénysorozat. A rendezvényre előzetesen szeptember 17-től lehet on-line asztalt foglalniuk az érdeklődőknek a www.etteremhet.huweboldalon. Az Étterem Héten ősszel is változatlan − 3300 forintos − áron kínálják háromfogásos ebéd- és vacsoramenüiket a résztvevő közép- és felső kategóriás éttermek országszerte, október 13. és 19. között. 

Néhány érdekes és hasznos tudnivaló:

 -          A kedvező ár a szervízdíjat is tartalmazza.

-          Az éttermek kínálatuk legjavát ajánlják vendégeiknek: többnyire 3-4 féle előételből, főételből és desszertből választhatnak az ízek kedvelői.

-          A programban több olyan étterem is részt vesz, amely szerepel Az 50 legjobb magyarországi étterem listájában (több hazai gasztro kiadvány alapján).

-          A magas színvonalat Michelin ajánlással rendelkező éttermek is garantálják (pl.: ARAZ étterem, La Perle Noire étterem, Le Bourbon étterem – Le Meridien, Paris-Budapest étterem, Pesti Disznó bisztró).

-          Az alkalomhoz olyan éttermek is csatlakoztak, amelyek az év folyamán semmilyen más gasztronómiai eseményen nem szerepelnek.

-          A rendezvény népszerűségét jelzi, hogy az elmúlt években megsokszorozódott az érdeklődők száma: a legutóbb rekordszámú, 21 900 látogató választott a magas szintű kínálatból (2011-ben még csak 4427 volt a vendégek száma).

-          A résztvevő vendégek többsége azt nyilatkozta: azért választották a program kínálatát, hogy új vendéglátóhelyeket ismerjenek meg, így gazdagodjanak új élményekkel, tapasztalatokkal.

-          A válaszok szerint a vendégek kb. 90 százaléka a kedvezményes időszakon kívül is visszalátogatna az általa választott éttermekbe.

-          A minőségi vendéglátás miatt az Étterem Hét programjára kialakított szabad helyek száma limitált, így az elmúlt évek tapasztalatai szerint az érdeklődőknek érdemes minél hamarabb asztalt foglalniuk a www.etteremhet.hu weboldalon.

-          A vendég az asztalfoglalás elküldése után azonnali visszaigazolást kap e-mailben a foglalás sikerességéről. Személyes, illetve telefonos megkeresés útján nem lehet asztalt foglalni, a rendszer csak az online foglalásokat regisztrálja a fenti weboldalon.


 

Bor, mámor... Bénye

Az idei program a korábbiaknál is színesebb, számtalan kulináris és kulturális újdonsággal is várják az erdőbényei borászok saját kertjeikben a látogatókat a Bor, mámor… Bénye fesztiválon augusztus 15 és augusztus 17 között Erdőbényén.

A Tokaji borvidéken a híres borok és a szeretett zempléni ízek mellett 16 helyszínen 45 koncerttel, tematikus sétákkal, író- olvasó találkozókkal, túrákkal és beszélgetésekkel is várják idén augusztusban az Erdőbényére látogatókat a borászok. A Tokaji borvidék jól ismert boraihoz különleges zempléni ízek párosulnak, a résztvevő konyhák igyekeznek újragondolni a tradicionális ételeket a térség jellegzetességei alapján, így fantáziadús és egyedi fogásokkal találkoznak a látogatók. 

A kulturális programoknak, koncerteknek, beszélgetéseknek és műhelyeknek is a borászok kertjei adnak otthont, 16 kertben kis pódiumon lépnek fel a zenészek, a diófa árnyékában a kiadós beszélgetések alatt készülnek a borokkal harmonizáló fogások miközben a gyerekek a számukra kialakított kertekben játszanak egymással.

A varázslatos hangulatú falu különböző helyszínei saját egyéniséggel bírnak, így a Bor, mámor… Bénye remek választás romantikus hétvégére, családi nyaralásra vagy baráti fesztiválozásra, mert az egyedi családias házibuli-hangulatban felnőttek és gyerekek is egyaránt jól érzik magukat a Tokaj-Hegyalján. 


 

JELMEZES FUTÓVERSENY - 1000 ROZÉ HOSSZÚLÉPÉS VILLÁNYBAN

A rozé borok, és az ezekből készült fröccs is egyre népszerűbb napjainkban. Fogyasztása egészséges, és a gasztronómiában is egyre nagyobb igény mutatkozik rá. A bor és szódavíz keveréséből alkotott italt tavaly bekerült a Magyar Értéktárba, így hivatalosan is Hungarikummá vált. A rozé borok könnyed, üdítő élményt adó italok, amelyek Villányban Shillerként váltak népszerűvé már a múlt században is. Mai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rozé boroknak önálló, országos versenyük van, és már negyedik éve rendezik meg a róla elnevezett fesztivált Villányban.

A borfogyasztás egészségügyi hatásai

Az utóbbi évtizedekben több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a mértékletes borfogyasztás nemhogy káros az egészségre, hanem kifejezetten növeli a hosszú élet esélyét. Egyes felmérések szerint napi egy-két pohár bor akár hatvan százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus rizikófaktorát.

A fesztivál életmód-táborában, és a habzó borokról tartott kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő villányi pincészetek vezető borászai elmondták, hogy a meleg nyári napokon a rozé borok, ill. fröccs formájában történő fogyasztásuk segítik a hidratálást, frissítenek, továbbá a bor ásványi anyag tartalma is jótékony hatással van a szervezetre.

Az ismert, fiatal borászok (Kvassay Levente - Kvassay Pincészet, Szende Gábor - Szende Pincészet és Kiss Gábor) egybehangzó véleménye szerint a nyári időszakban kimagaslóan nagy igény mutatkozik a rozé borokra, mindemellett - a növekvő népszerűségnek köszönhetően - a kereslet további növekedésre számítanak a következő években.

A fröccs reneszánszát éli, egyre divatosabb, és a könnyű nyári ételek jó kísérője.A megújult Rozé Fröccs Fesztiválon fuss rozéban, figyelj az életmódodra, sétálj az irodalom segítségével a fröccs körül, és ne hagyd ki az Irie Maffia, Anima Sound System, Ladánybene27 bulikat!

A rendezvényre kitelepülő borászok mindegyikének kínálatában szerepel a rozé fröccs, a pincészet által készített borpaletta részeként.

A jelmezes futóverseny során a közel 3,5 km-es távon fröccs és málnaszörp frissítők várják a résztvevőket, akik zenés kongás felvezetéssel futják végig a távot. Közel 650-en álltak rajthoz az „1000 Rozé Hosszúlépés” rendhagyó futóversenyen július 19-én, szombaton 17 órától. A futóversenyen indulók többsége a kialakult hagyománynak megfelelően a bor illetve fröccs színét megidéző öltözetben rója a távot, így a futás egyben jelmez szépségverseny is. A legötletesebb jelmezek, kiegészítők, eszközök színpadi zsűrizése a program kedvelt és szerves részét alkotja.

Idén a ,,Legrozébb” díjat a Blum Pince nevében induló, tehéncsordának öltözött csapat nyerte, akik a vegyvédelmi ruhából átalakított jelmezükkel és hosszúra nyúlt Bluuuuum csatakiáltásukkal vívták ki a zsűri elismerését.


 

oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat