.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
Ez mind halászlé ? avagy a nemzeti étel ezer arca
A Bajai Halfőző Fesztivál előtt Bede Róbert beavat a halászlé titkába

Beköszöntött végre a bográcsszezon, hétvégenként sok ezer hátsó kertben rotyog az étel. Bár a magyarok sajnos a kelleténél kevesebb halat fogyasztanak, halászlében azért verhetetlenek vagyunk – számtalan változatban kerül a családok asztalára. Bede Róbert mesterszakács, a halételek elkötelezett híve segít eligazodni a halászléfajták között, és a közelgő 19. Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál kapcsán a jó halászlé titkát is elárulta.

 Bede Róbertet egy nagy tányér ínycsiklandó halászlével mindig le lehet venni a lábáról. A mesterszakács a töményebb, passzírozott változatra esküszik, de a szegedi, balatoni vagy épp a bajai változatot is jó szívvel ajánlja azoknak, akik a bográcsszezon kellős közepén kedvet kapnak a halászléhez. De vajon melyik elnevezés mit takar? „A legismertebb halászlé kétség kívül a szegedi, a balatoni, továbbá a Duna-menti változatok közül a bajai. Utóbbi különlegessége, hogy passzírozás nélkül készül, rövid ideig főzik, és hagyományosan gyufatésztával dúsítják, alapját a ponty adja. A szegedi halászlé ezzel szemben többféle halból készül, a sűrűsége miatt passzírozzák, és az elkészült alaplébe helyezik bele a halszeleteket. A balatoni változatok közös jellemzője, hogy ponty és a magyar tengerből fogott ragadozó hal kerül a bográcsba, az elkészült finomságot pedig sokszor krumplival tálalják, olykor fehér borral ízesítik” – magyarázta Bede Róbert, aki egészen extrém halászléket, például citromkarikával és tejföllel dúsított levest, továbbá a Tisza mentén babérlevéllel fűszerezettet is kóstolt már. „Jó halászlét képtelenség főzni kiváló minőségű fűszerpaprika, öreg hagyma és friss, ízes, hazai hal nélkül. Egyéni ízlés kérdése, hogy milyen halfajtát rakunk a bográcsba, én például a törpeharcsát és a keszeget nem, a csukát viszont annál inkább szeretem belefőzni, ez utóbbi nagyon intenzív ízt ad a fogásnak” – mondta el Bede Róbert.

 A mesterszakács a bográcsozáshoz is adott tippeket. „Mindenképpen fával tüzeljünk alá, ami megtartja a hőt, és ami biztosítja azt az aromát, ami a bogrács ételekhez elengedhetetlen. Akkor jó a halászlé, amikor kezünket a bogrács fölé helyezve összeragad a hüvelyk- és a mutatóujjunk.” Bede Róbert szerint sajnálatos, hogy a magyarok jóval kevesebb halat fogyasztanak, mint a nemzetközi átlag, pedig a vizeinkben található halak tökéletes alapanyagként szolgálnak az ízletes, változatos étkezéshez. A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára.

Ha kiváló halászléket kóstolna, vagy részt venne a főzőversenyen, látogasson el július 10-13. között a 19. Bajai Halfőző Fesztiválra!

 

 

 


 

Londoni pop-up vacsorák Ben Spaldinggal
A Globalista Konyha rendezvénye

A Globalista Konyha következő eseményeire két csodálatos nyári helyszínt, és egy fantasztikusan izgalmas szakácsot talált. Az első helyszín június 24-25-én Csopakon a Szent Donát Pincészet, melynek teraszáról egyszerűen gyönyörű a kilátás a Balatonra. 

A másik egy titkos, ismeretlen helyszín, ahol szinte biztos, hogy még senki sem járt. Budapesten, a Vár aljában található egy gondosan felújított, zárt kerttel, pajtával, boros pincével ellátott épületegyüttes, ahová egy hangulatos, lampionos, kerti eseményt terveznek. A meghívott séf a nyitott pajtában, mobilkonyhában főz majd, a vendégek szeme láttára. A fantasztikusan felszerelt mobilkonyhát a Miele bocsátotta rendelkezésre.

június 27-28-i esemény a Kapucinus utcában kerül megrendezésre, melyre Bodor Bence hozza kézműves borait Villányból.

Mindkét esemény este 7 órakor kezdődik.

A séf, Ben Spalding, fiatal kora ellenére ma már olyan, kultikusnak számító helyeken dolgozott végig jónéhány évet, mint a  Fat Duck (Heston Blumenthal), Per Se (New York), és L´Autre Pied (Gary Rhodes). Bővebb infó: http://www.globalistakonyha.com/#!about1/cjaf 


 

Kocsmajális ?főzőverseny és családi program a Dürer Parkban

Közösségi főzőversenyen mérik össze tudásukat a fővárosi italmérések május 1-jén a Városliget szomszédságában, a Dürer Parkban. Az egész napos, ingyenes gasztrolimpián a vendégeket kóstolóval, kézműves gyermekjátszóházzal, kirakodóvásárral, műbikasimogatóval és zenei programokkal várják.  

 A tavalyi, nagy sikerű Pünkösd Piknik után újra közösségi főzést rendeznek a Városliget melletti Dürer Parkban. Május 1-jén a fővárosi italmérések húsznál is több csapata küzd meg egymással egy egész napos gasztrolimpia keretében. Az ötfős főzőosztagok a vendéglátóegységek dolgozóin kívül akár a törzsvendégeket is bevonhatják a bográcsozásba a lehető legjobb eredmény érdekében. A csapatok teljesítményét egy szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai Bereznay Tamás séf, Kárai Dávid főszerkesztő, Puska Tamás főszerkesztő , Nagy Sándor blogger és Kapolka Ágnes foodstylist . A főzőversenyen csapatot indít egyebek mellett az Ankert, a Gozsdu Manó Klub, a Jónás Kézműves Sörház, a Kisüzem, a Központ, a Nemdebár, a Pointer Pubs, az R33, a Sandokan, a Telep és az Irish Cat Pub. A zsűri döntése alapján kiválasztott első három helyezett értékes díjakat nyer 200 000 forint összértékben.

A Kocsmajális nem csupán a fővárosi italmérések közösségi főzőversenye, hanem egyúttal ingyenes családi program is, amely minden korosztálynak kellemes, szabadtéri szórakozást nyújt május 1-jén 8 és 18 óra között. A Dürer Parkban a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, a nagyobbakat kirakodóvásárral és műbikasimogatóval várják, a zenéről pedig egész nap dj-k gondoskodnak ( RCKO.fm allstarz: Superman, Rob, Phester, Nixon, Zenit Incompatible, Boycott, Dj. szett (Galactic Boogie, Uri Muri), Roland Handrick (Move- Akvárium), Constant&Nu clear (Deepin´session, Telep).

Helyszín: Dürer Park 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Időpont: 2014. május 1. (csütörtök) 8:00-18:00, Zsűrizés: 13:00, eredményhirdetés: 16:00

További részletek: https://www.facebook.com/kocsmajalis

 


 

Húsvéti Bárányfesztivál
Budapest, Vajdahunyad vár, április 18-21.

Magyarország első bárányfesztiválját Budapesten, a Vajdahunyad várban rendezik meg április 18-21. között. Az ingyenes rendezvény célja, hogy közelebb hozza és megismertesse a közönséget a Kárpát-medencében élő birkafajtákat hiszen  a juh az ember által egyik legrégebben háziasított állatfaj, melynek teje, húsa, sőt gyapja is kiválóan felhasználható. Itthon is őshonos, a magyar gasztronómia több száz elkészítési módját ismeri.A rendezvényen felsorakoznak a Kárpát medence legnevesebb juh tenyésztői, akik élőállat bemutatóval, a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi fogásokkal készülnek, de kaphatók lesznek a legminőségibb kézműves élelmiszerek is. Az ételeket egységáron kínálják majd a kiállítók,Főzőversenyre is sor kerül, és húsvéti klasszikus mulatságokra is, felidézve a múlt hagyományait. Az első napon ingyenes bárány kóstolóval várjuk azon látogatókat, akik meglátogatják a Mezőgazdasági Múzeum kiállításait. A fesztiválhoz egy gasztropiac is kapcsolódik , ahol a legjobb hazai és nemzetközi kézműves ízek jelennek meg.

A gasztronómiai élményeken túl agyermeket ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt mind a négy napon. A színpadon folyamatos folklór programokkal és népi játékokkal szórakoztatják majd a közönséget. A legkisebbek örömére egy nyuszi simogatót is felépítenek, mindezt kiegészíti a díjnyertes nyuszik bemutatója. A Csokoládé Múzeum egy mini csokoládégyárat állít fel a helyszínen, ahol az egész család részt vehet majd a csokoládé készítés művészetében.


 

Budapesti Leves és Főzelék Fesztivál

Április 11-13 között a Palotanegyedben (Szabó Ervin tér – Reviczky utca – Mikszáth Kálmán tér – Krúdy Gyula utca) rendezik meg Budapest nagyszabású Leves és Főzelék Fesztiválját, ahol a legkiválóbb hazai és nemzetközi leveseket, főzelékeket összesen mintegy 100-féle különböző ízesítésben kóstolhatják meg látogatóink.  Mivel hazánk gasztronómiájának szerves részét képezi a leves fogyasztás és a magyar konyha egyedülálló különlegessége a zöldségből készült főfogás, mely már-már hungarikum, így rendezvényünkkel szeretnénk felhívni Magyarország lakosainak figyelmét arra, hogy bátran merjenek különböző zöldségek felhasználásával egészséges ételeket készíteni.  Ahogy rendezvényeinken már megszokottá vált, látogatóink ez alkalommal is nemzetek titkos receptjein keresztül kóstolhatnak bele különböző kultúrák ízvilágába. A jellegzetes magyar specialitások mellett számos ország képviselteti magát tradicionális ételeivel. A teljesség igénye nélkül néhányat megemlítve: orosz borscs, francia hagymaleves, német sörleves, thai tom yum leves, japán miso leves, indiai currys csirkeleves, vietnámi pho leves.  


 

II. Budapesti Sajtfesztivál
Bálna, március 28-30.

A Tavaszi Fesztivál egyik állomásaként március 28-30-án rendezik meg, immáron másodszor a  Budapesti Sajtfesztivált, ezúttal a Bálnában. A szervezők erre a három napra a Bálna melletti Duna partra csábítják a kézműves sajtcsodák szerelmeseit. A rendezvény több egy klasszikus fesztiválnál, hiszen itt nem csak megkóstolhatóak lesznek a különleges ínyencségek, hanem elkészítésük is megtanulható lesz. A látogatókat bevonják a sajtkészítés rejtelmeibe, a tejköpüléstől egészen a több éves érlelési folyamatokig. A sajtmesterek azt is megmutatják, milyen ételek készíthetők el sajtból.  A fesztiválon szakmai zsűri hirdeti ki a "Legnemesebb Sajt"-nak járó címet.  Ezalkalommal a messzi híres sajtbirodalomból, Franciaországból érkező sajtkészítő mester teszi tiszteletét nálunk, aki különlegességekkel kápráztatja el a sajtrajongókat. Az ingyenesen látogatható rendezvényen több mint százféle hazai és külföldi sajttal, különleges sajtkészítménnyel, borokkal, pálinkákkal, és minden olyan minőségi, hazai termékkel találkozhatnak a látogatók, amelyek a sajtkultúrával szorosan összefüggnek. A fesztiválon színes kulturális programok is várják a vendégeket. 

A belépés ingyenes.


 

Macaron nap Paris Budapest módra

Macaron nap a Bálnában 

Március 20-a édesebb már nem is lehetne. A Bálnában megrendezendő Macaron napra a Sofitel szálloda Paris Budapest étterme idén is számos különlegességgel érkezik. Jeremy Cayron, a Paris Budapest étterem francia séfje és cukrász csapata olyan kihagyhatatlan újdonságokkal érkezik majd a rendezvényre, mint a Macaron glacé vagy a Paleo macaron.

Az idei Macaron nap leghűsítőbb macaronja minden bizonnyal a Paris Budapest étterem bazsalikomos- olívaolajos-málnaszörbet macaronja lesz, a „Macaron glacé”, amelyet á la minute, vagyis helyben elkészítve kínálnak majd. A savanykás málnás szörbet, mint egy pihe-puha felhő illeszkedik a két ízletes, bazsalikomos macaron ágyba.

A Paris Budapest étterem macaron szakértő csapata mindenkire gondolt. A Macaron napra készített különleges Paleo macaronjuk elkészítésénél cukor helyett nyírfacukrot, illetve a macaron töltelékeként szolgáló ananászlekvár elkészítésénél zselatin és pektin helyett agar-agart használtak fel. Ezt a macaront így fogyaszthatják cukorbetegek, paleo diétát tartók, illetve laktóz-és gluténérzékenyek.

Az idei Henessy-Dining Guide díjkiosztó nagy kedvence, Jeremy Cayron Henessy konyakos macaronja sem hiányozhat a repertoárból. A Ries-link fehérboros macaron tölteléke a Sofitel szálloda saját borából, a Sofitel és Szentesi József, borász együttműködéséből született Ries-link fehérborból készül.

A Macaron nap macaron versenyére, amelynek témája idén a csokoládés macaron lesz, a Paris Budapest csapata egy Guanaja csokoládés-tonkababos macaronnal készül, amelynek tölteléke amaréna meggy lesz.

További ízeink idén a zöld teás, amelynek virág alakja nyűgözi majd le a macaron kedvelőket, a Rákóczi-túrós, amely a hagyományos sütemény íze mellett a francia eleganciával hódít, illetve a fahéjas-almás-diós macaron, amely nagymamánk almás süteményének ízvilágára emlékeztet bennünket.


 

V. Konyha kiállítás
Papp László Budapest Sportaréna, február 28. -március 1.

A Konyhakiállítás február 28. - március 2. között ötödik alkalommal várja látogatóit a 2014-es bútor- és konyhagép premierekkel, design díjas fejlesztésekkel, valamint kiegészítő-, kisgép- és konyhafelszerelési újdonságokkal, a Budapest Sportarénában. 

 Az építkezés vagy konyhafelújítás előtt állóknak minden korábbinál több konyhabútor stúdió mutatja be idei modelljeit. A 2014-es konyha trendeknek megfelelően előtérbe kerülő sötét fal- és felületszínek, valamint a nyitott és üveges tároló szekrények mellett egyedi minimalista és klasszikus darabokkal is találkozhatnak a konyhaválasztás előtt állók. A konyhai nagygép márkák szintén a rendezvényre időzíti új kollekcióik hazai debütálását, melyeket nem csak kiállítva, hanem használat közben is megismerhetünk.

 A konyhához szervesen kapcsolódó étkezőhelyiség bútorai idén is az étkező dizájn szigeten jelennek meg, ahol a legnevesebb márkák vadonatúj fejlesztései mellett hazai tervezők munkáival is találkozhatunk.Egész napos bemutatókon ismerhetjük meg az új generációs konyhai kisgépeket, például azt is, amelyik egyesíti a konyhai robotgépet és indukciós főzőlapot. Így ugyanazzal a géppel tudjuk a tésztát dagasztani, megfőzni, és elkészíteni a hozzávaló szószt, de készíthetünk vele húsos ragukat, vagy párolhatunk benne halat, zöldséget is.

A Siemens Gasztro Színpad házigazdái, Havas Dóra és Bede Róbert bemutatói mellett igazi kuriózumnak ígérkeznek a Béterv lakásétterem illatba zárt fogásai, Kovács Lázár pedig most is interaktív programokkal készül a helyszíni fellépésre.

Feltétlenül regisztráljanak a www.konyhakiallitas.hu oldalon, hogy esélyük legyen megnyerni a fantasztikus nyeremények egyikét, a Jura kávéfőzőt, a Liebherr hűtőt vagy a fődíjat, egy 2,5 Millió Ft értékű konyhabútort a Nonoart felajánlásával!


 

Márton-napi színek, ízek, illatok?
Őszbúcsúztató mulatság a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik.”– tartja mondás. A Márton-napi ludas étel fogyasztása egy legendában gyökerezik, mely szerint a 4. században élt szent ember, Márton a libaólban rejtőzött el a püspökké választása elől, az állatok gágogása azonban elárulta búvóhelyét, így vállalnia kellett a tisztséget. A Márton püspökről elnevezett nap a gazdasági évnek is fontos állomása, az őszi munkák befejezésének, a szüret végének időszaka, melyhez számtalan babonát, szokást köt a néphagyomány.  Márton-nap időjósló, rámutató és dologtiltó nap is, nem utolsó sorban pedig – az adventi, elcsendesülő időszak előtt – az utolsó alkalom egy remek mulatságra!

Nincs ez másképp a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban sem, ahol a hagyományt követve november 9-én, 1020 óra között énekkel és tánccal, élő zenével, bőséges libalakomával, finom újborral, hagyományőrző játszóházzal, kézműves műhellyel, libatollfosztóval, töklámpás-faragással, libasimogatóval és Márton-napi totóval készülnek Szent Márton napjára és az újbor ünnepére. A programot a Színek, ízek, illatok… új időszaki kiállításkhoz kapcsolódva idén színes előadások, illatos termékbemutatók és ínycsiklandó kóstolók is színesítik.

Mesés Vajdahunyadvár címmel ezen a napon rendezik meg a VII. Gyermekszínjátszók találkozóját is, melyen drámapedagógiai tevékenységgel foglalkozó iskolák, alkotóközösségek és színjátszó csoportok mérik össze kreativitásukat. A sokszínű mulatságot töklámpások esti, dalos felvonulása zárja a Vajdahunyadvárban.

 


 

Szarvasi Szilvanapok: szeptember 13-15.

A hétvége Szarvason a szilváé, szeptember 13-15 között rendezik meg Szarvason Dél-Kelet-Magyarország egyik legjelentősebb gasztrokulturális rendezvényét, a Szarvasi Szilvanapokat. Mert a szarvasi szilvának lelke van. A szarvasi szilvának hagyománya van. A Körösök szívében a szilvának háromnapos ünnepe van. A szarvasi szilva hungarikum. Az olyan, sehol másutt fel nem lelhető titkos szilvás receptek, mint a fokhagymás vagy a diós szilvalekvár, a minősített szilvapálinkák, szarvasi, tót és szlovák szilvás hagyományok, Toronynéző, szilvás és mindenféle gyümölcsös kézműves sörök, szilvás sütemények, húsok szilvás szósszal, Szilvanapi koncertek, előadások és gyerekprogramok, mindez csak néhány ízelítő a számtalan kulináris és kulturális élményből, amelyet a Szarvasi Szilvanapok kínál. Az ingyenes rendezvényen lesz pálinkaminősítés, „Szarvas kedvenc szilvás sütije” verseny, napközben családi és gyerekprogramok zajlanak a városban és Szarvas több olyan emblematikus helyszínén, mint például a Szarvasi Mini Magyarország makettpark, ahol a Szilvanapokra érkező családok, gyerekek hallgathatják meg elsőként, amint az ország egyetlen interaktív makettparkjában hat újabb épület is megszólal.A háromnapos fesztivál szeptember 13-án, pénteken délután felvonulással és megnyitó ünnepséggel indul, és a Belmondo, majd az Irigy Hónaljmirigy koncertjével folytatódik. A fesztivál második napján kerül sor a pálinkaminősítésre, de eredményt hirdetnek a „Szarvas kedvenc szilvás sütije” receptversenyen is. Novodomszky Éva szarvasi születésű televíziós műsorvezető a háziasszonya az egész napos gyermek- és családi programoknak, s ha már ezen a napon is teleették magukat szilvás gombóccal, koraeste Kökény Attila, később pedig a Heaven Street Seven koncertje nyújt önfeledt kikapcsolódást. www.szilvanap.hu


 

A fülünkkel is ízlelhetünk péntektől az Erzsébet téren
Vastag Csaba, Mészáros Árpád Zsolt és Gasztro DJ az V. Libamájfesztiválon

Vastag Csabával és Mészáros Árpád Zsolttal hangolódhatnak kedvenc, libából és kacsából készült ételeikre az V. Libamájfesztiválra kilátogatók. A számos gasztronómiai ínyencség és családi program mellett a szervezők egy olyan lemezlovast szerződtettek, aki speciálisan az elfogyasztandó ételekre komponálta zenei repertoárját.

Szeptember 6-án kezdődik az V. Libamájfesztivál Budapesten, az Erzsébet téren. A gasztronómiai különlegességek és színes családi programok mellett a 2010-es X-Faktor győztese, Vastag Csaba és a népszerű musicalénekes, Mészáros Árpád Zsolt is fellép majd a rendezvényen. A szervezők arra is ügyeltek, hogy étkezés során a legtökéletesebb íz-harmóniát éljék át a látogatók. Ennek érdekében egy olyan lemezlovast szerződtettek, aki speciálisan az elfogyasztandó ételekre komponálta zenei repertoárját.

 Korábbi kutatások igazolták, hogy egyes íz-csoportokat hajlamosak vagyunk jobban vagy kevésbé érzékelni annak függvényében, az étel elfogyasztása alatt milyen zenét hallgatunk. A harmonikus zene például jobban kiemeli az édes ízeket, ezzel szemben a disszonáns hangok a savanyú íz hatását erősítik fel. A különböző hangszerek, hangmagasságok, hangszínek és a tempó szintén ízekhez, ételekhez kapcsolhatók.

 „A Libamájfesztivált immáron ötödik alkalommal szervezzük, most a budapesti Erzsébet téren. Itt valóban eredeti, jó minőségű liba- és kacsatermékeket lehet megkóstolni, legyen szó kacsa vagy libahúsról, májról vagy egyéb finomságokról” – mondta Pap Krisztián, a Libamájfesztivált szervező cég ügyvezetője. „A gasztronómiai különlegességeket családias hangulatú környezetben tálaljuk, ahol a gyermekes szülők is megtalálják az ízletes ételek mellett a kikapcsolódódási lehetőségeket. Budapesten első alkalommal rendezzük meg ugyanis a játékos Libaolimpiát, ahol akár csapatokkal is lehet jelentkezni és versenyezni”.

A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a liba- és kacsaételekkel kapcsolatos hagyományokat, rámutasson e két szárnyasból készült ételek közötti különbségekre, illetve az, hogy a rendezvényre kilátogatók minél több formájában megkóstolhassák ezt a különleges hungarikumot


 

14 borászat, 12 étterem és 35 koncert az idei

14 borászat, 12 étterem és 35 koncert az idei "Bor, mámor... Bénye" fesztiválon

Az erdőbényei borászok idén is megnyitják kertjüket a látogatók előtt a Tokaji borvidék legizgalmasabb gasztro-kulturális eseményén, a „Bor, mámor… Bénye” fesztiválon. Augusztus 16-18. között Tokaj-Hegyalja legjobb éttermei, borai és kézműves mesterei, valamint koncertek, kiállítások és gyermekprogramok várják a családokat, borbarátokat és a komótos gasztronómiai élvezetek híveit.

A Bor, mámor… Bénye sok helyszínen zajló, gasztro- és kulturális fesztivál, amit a remek tokaji borok tesznek teljessé. Az augusztus 20-át megelőző hétvégén mindenki számára nyitottak a helyi borászok kertjei, ahol nem csak a Tokaji borvidék kitűnő borait kóstolhatják meg az ide látogatók, hanem világzenei és jazzkoncerteket hallgathatnak, kiállításokat nézhetnek, előadásokat hallgathatnak vagy egyszerűen csak a fűben heverészve élvezhetik a tokaj-hegyaljai falu hangulatát. A fesztiválokon általában megszokott ételek helyett a borászatok kertjeiben a legjobb zempléni éttermek a helyi borokhoz illő ételekkel, köztük a régióra jellemző fogásokkal várják a vendégeket a nyugodt, komótos tempójú kulináris élvezetek jegyében. A falu piacterén lévő vásárban helyi kézműves mesterek zempléni finomságokat és termékeket kínálnak. A varázslatos hangulatú falu minden egyes helyszíne saját egyéniséggel bír. Itt egy séta felér egy utazással, amelynek során rég nem látott barátokkal lehet összefutni, ismeretlenekkel lehet régi barátként beszélgetni, sok kedves emberrel lehet találkozni, de sehol sincs nagy tömeg. Erdőbényére az egész családdal érdemes útra kelni, hiszen a szervezők számos programmal várják a legkisebbeket is. A szülők bort kóstolhatnak és nyugodtan beszélgethetnek barátaikkal, miközben a gyerekek parafa dugókból és kukoricacsutkából játékot készítenek, vagy éppen táncolni tanulnak.

Részletes program: www.bormamorbenye.hu/programok-2013/



bővebben >
 


Karcsúsodni hőségben a legjobb

A Napsugár Életház egy komplex nyárzáró karcsúsító programmal készül augusztus 16 és 23 között, amely a vegán táplálkozást alapul véve segít megújult formában köszönteni az őszt. Figyelembe véve a meleg időjárást, az Életház egy hőség akcióval is készül és az augusztus 20-i átlaghőmérséklettől teszi függővé a karcsúsító program árát.

Nyakunkon a szeptember, amikor barnán és kipihenten szeretnénk berobbanni az irodába, iskolába és zsebre tenni az elismerő tekinteteket… De ember legyen a talpán, aki nem csábult el a strandbüfé lángosai, jégkrémes pultjai, baráti bográcsok előtt. Nyáron fogyni egyszerűnek is tűnhet, hiszen tombol a dinnye szezon, a barack, a bogyós gyümölcsök és friss zöldek mind kéznyújtásnyira. . De nyaralunk! Csábulunk! A központi kérdés inkább a vízpart és nem a kalória! Életmódot váltani sosem könnyű, kemény elhatározás szükségeltetik hozzá, meg kell találni azt a fajta új utat, mely nem csak testünknek, de lelkünknek is tökéletes irányt mutat. A Napsugár Életház karcsúsító programja már egy létező életmódon alapul, mely hosszú évek óta bizonyít és mely egyénre szabott és hosszú távú megoldást kínál mindenkinek, szakértői segítséggel, és egy olyan táplálkozásmód bemutatásával, mely növényi étrenden alapul. A karcsúsodás a hét végére egy plusz csodás eredmény, a lényeg az életmódváltásban van, mely most hő kedvezménnyel vehető igénybe.

A hét alatt alkalmazott növényi étrend mellett szóló legfontosabb érv, hogy segít egészségünk hosszú távú megőrzésében, illetve megelőzhető általa a legtöbb civilizációs betegség is. A növények gazdag vitamin-, nyomelem- és enzimforrások, ezzel biztosítják a jó emésztést, a fontos tápanyagok bejutását a szervezetbe, valamint azok helyes felszívódását is, gazdag rosttartalmuk pedig elősegíti a salakanyagok megfelelő időben való távozását. A vegán étrend egyik bizonyított következménye az immunrendszer megerősödése, hiszen – bár sokan nem tudják, de - a növényi ételek tökéletes egyensúlyban tartalmazzák a szénhidrátot, a fehérjét és a zsírokat. Növényi étrend mellett sokkal kisebb az esélye a magas koleszterinszint kialakulásának, így csökken a szív- és érrendszeri megbetegedés fellépésének kockázata, és a túlzott mértékű fehérjebevitel káros következményei sem érintik az így élőket. A veganizmus kicsi, de növekvő mozgalom, már számtalan országban gyarapodik a vegán éttermek száma és számos kutatás szerint az életciklus bármely szakaszában elkezdhető. Fontos tudni, hogy bármilyen növényi alapú étel lehet vegán. A hétköznapi, állati alapanyagok nélkül készített vegán ételek közé tartozik a ratatouille, a falafel, a hummusz, a vegán burrito, a rizs és bab is. A vegán konyhában elterjedten alkalmazzák az olyan alapanyagokat, mint a tofu, a tempeh és  a szeitán. Növényi tejszínt és növényi tejet, például mandula, gabona,  vagy szójatejet használnak a megszokott  tehén- vagy kecsketej helyett. A vegán étrend frissessége és üdesége önmagában élmény, hiszen csendben olvasztja a centiket, kalóriaszámlálgatás nélkül. Tartósan kontúr-, kedv és közérzet javító!

A Napsugár Életház ebbe a világba nyújt betekintést augusztus 16 és 23 között. Számtalan programmal és izgalmas teendővel készülnek, a nap minden reggel speciális zsírégető, alakformáló edzéssel indul, mely után gyógy, sport és mau-uri masszőrök veszik kezükbe az irányítást, lesz nyirokmasszázs és testtekercselés is, mely hozzásegít a méregtelenítő folyamatok beindulásához. Délután a közeli pilisi természetvédelmi területen intenzív Nordic Walking és közös túra váltogatja egymást, mely után édes a pihenés és a hőmérsékletemelkedést elősegítő dalok éneklése, hogy minél kedvezőbben alakuljon a program ára. Augusztus 20.-án pedig nagyon figyelünk, hiszen az akkor mért átlaghőmérsékletnek megfelelő százaléknyi kedvezmény jár minden karcsúsodónak! Karcsúbb test, tömöttebb pénztárca, nem is rossz, igaz? Az esti szaunázások a méregtelenítés mellett a lazítást is szolgálják. A napi karcsúsító menü a vegán étrenden alapszik, mely recepteket helyben meg is tanulhatják a résztvevők, hogy a hét után is zökkenőmentesen folytatódhasson az életmódváltás. A biorezonanciás állapotfelmérés is a program része, amely révén mindenki teljes képet kap saját szervkörének jelenlegi állapotáról és ehhez kapcsolódóan a számukra megfelelő táplálkozási rendszerről. Lesz irányított akvarellfestés, illetve a helyes testi és tudati táplálkozásról szóló “kerekasztal” beszélgetés is, szakértőkkel. A hét megkoronázásaként, hazamenet előtt a külső „ragyogást” fokozandó a ház kozmetikusa kényeztető arcmasszázs- és nappali sminkkel búcsúztat el mindenkit és nyitja meg a kaput egy megújult önképnek! A program részletei: www.napsugarelethaz.hu


 

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé
2013. június 13.-16. Békéscsaba, Városi Sportcsarnok zöldövezete

Négy napon keresztül ismét minden csapból sör fog folyni Békéscsabán! Magyarország legnagyobb sörfesztiválja és egyetlen csülökparádéja idén június 13. és 16. között várja a látogatókat. A rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, valamint a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása. A négynapos fesztivál több csemegével, különlegességgel is szolgál. A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó, amelynek tartalmát ingyen mérik ki a látogatók számára. Nem csak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol mintegy 100 fajta csapolt sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók. Idén a hazánkban ismert nagy sörgyárak mellett bemutatkoznak a házi kézműves sörfőzdék is, akik számos sörkülönlegességet hoznak el a fesztiválra. A kézműves sörfőzdék mellett a fesztiválon bemutatkozik Csehország és Belgium is, amelyek különlegesebbnél különlegesebb sörökkel mutatják be országuk sörkultúráját. Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján a hagyományokhoz híven a sört 1 l-es korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei, amelyből a szervezők előzetes számításai alapján várhatóan mintegy 1000 hordó fog fogyni.

A szervezők a sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeznek meg: mintegy 10 tonna kerül a tányérokba. Lesz itt füstölt, főtt és grillezett csülök, és persze a hagyományos szaftos-ragadós csülökpörkölt sem marad ki a kínálat közül. Utóbbi azért sem, mert vasárnap csülökpörkölt főző versenyt rendeznek 100 csapat részvételével, ahol a baráti-családi társaságok megmutathatják, hogy ki hogy bánik a fakanállal. A közönséget naponta élő koncertek szórakoztatják, a magyar zenei élet olyan nagyágyúi lépnek a színpadra, mint Ákos, Hooligans, Edda, Apostol Balkán Fanatik, Neoton, Pribojszki Band, vagy éppen a Kossuth-díjas Csík zenekar, akiknek vendége a jól ismert Kispál és a Borz együttes frontembere, Lovasi András lesz.

Idén színházi napokat is tartanak a fesztivál keretein belül a Békéscsabai Jókai Színház közreműködésével, amelynek keretében Straub Dezső, Szomor György, vagy éppen az X-Faktorból megismert Vastag Tamás és Gubik Petra is színpadra lép. E remek napok méltó befejezése lesz a vasárnap esti előadása az Experidance együttesnek, akik a Nagyidai Cigányok című darabjukat állítják színpadra. A rendezvénnyel egy időben zajlik a Magyar Nemzeti Ejtőernyős Bajnokság, ami szintén remek és igazán érdekes kikapcsolódást jelent az ide látogatóknak. Belépő: 1000-3000 Ft. 


 

Nyári sörterror a Főzdefeszten!

Nyári sörterror a Főzdefeszten!

Június 6-án ismét Főzdefeszt lesz a Józsefváros szívében, a Mikszáth Kálmán téren és a Szabó Ervin téren, ahol már ötödszörre csapnak össze az indulatok az egyre divatosabb magyar kézműves sörök körül. A Főzdefeszten most  száz féle magyar kézműves sörre szavazhatunk, ha el tudjuk dönteni, melyik ízlett a legjobban, miközben persze tét nélkül kóstolgathatjuk az európai hagyományos és újhullámos söröket.

De a Főzdefeszt szervezői nem elégszenek meg azzal, hogy finom sörökkel andalítsák el a látogatókat, az ízlésnevelés feladatát is magukra vették azzal, hogy a búzasör tematikájú sörfesztiválon megpróbálnak mindenkit rávenni arra, hogy dobja el a citromkarikát, ami csak árt a búzasörnek. És nem is olyan finoman: a fesztivál alcíme – Weizen Terror – azt sugallja, hogy az erőszaktól sem riadnak vissza azért, hogy leszoktassák a magyar fogyasztót a citromkarika használatáról.

Aki nem ijed meg a búzasörterrorizmustól, az ugorjon le a Kálvin tér mellé, a Palotanegyed legszebb részére, hogy újrakóstolja régi kedvenceit vagy megismerkedjen azzal a tucatnyi újdonsággal - különös tekintettel az új magyar búzákra - amit a magyar sörfőzők a tél alatt kifejlesztettek. 


 

Holdvölgy borest és Francia vacsoraest az Egykettőben

Az Egykettőben még zajlik a DJ verseny, de a hét további programokat is tartogat. Május 15-én szerdán este 7 órától Demkó Natália érkezik a Holdvölgy Birtokról, hogy bemutassa a család borait. Május 16-án, csütörtökön este pedig egy Francia Vacsora keretében hódolhatnak a résztvevők a gasztronómia fellegvárának.

Újabb hölgy csatlakozott a Women’s Wine World sorozathoz, melyet rendszeresen tartanak az Egykettőben. Annak próbálnak utánajárni, létezik-e ilyen kategória, hogy női bor. Bárdos Saci, Matolcsy Sára, Csetvei Kriszti, Gálné Dignisz Éva, Heimann Ági, Szegedi Csilla, a Pfneiszl lányok, Katrin és Birgit és Váli Bogi már jártak a rendezvény keretében az Egykettőben, most újabb hölgy nevével bővül a sor.

Demkó Natália a Holdvölgy Birtokot képviseli. A mádi HOLDVÖLGY Birtok egy születésnapi ajándékhoz, egy kis parcellányi szőlőterülethez kötődik Dörgő-tetőn. A terület felkutatása során a későbbi birtok alapítóját és tulajdonosát, Natália bátyját, Pascalt megérintette Tokaj-Hegyalja varázsa, egyedisége és a benne rejlő lehetőségek sokasága; megalapította a HOLDVÖLGY birtokot, amely mára 25 hektáron, klasszifikált, első osztályú dűlőkben fekszik. Állandó törekvés, hogy az itt alkotott borok  az adott fajta és évjárat tükrében a lehető legpontosabb lenyomatát adja a dűlőknek. A minőség kulcsa minden egyes parcella alapos ismerete, a kompromisszumok nélküli szőlőtermesztés és szüret illetve az ennek megfelelő borkészítés. Natália számára szinte magától értetődő volt, hogy részt vegyen e csodálatos történetben, a birtok felépítésében, amely egyben új távlatokat nyithat a vidék megújulásában és nemzetközi elismertségében. A londoni és a hongkongi piacok mellett most Magyarországon is bemutatásra kerülnek a HOLDVÖLGY borok. Szerdán este 7 órától például az Egykettőben.

Csütörtökön pedig még tudják fokozni. A Gourmet Guides csapata, Merényi Krisztina és Varga Viktória egy ízletes francia vacsorára csábít este fél 7-től. Elvégre is Franciaország a gasztronómia fellegvára, a vendégek pedig ennek a „kulináris erődnek” a meghódítására törnek.

Milyen is francia konyha? Elegáns, változatos és kreatív. Sok gasztroőrület indult a franciáktól, gondoljunk csak az egyik legújabbra, a macaronra. A hatfogásos menüben természetesen ez a mini desszert is kóstolható, de kacsamáj, kecskesajt, rák és marha is szerepel a fogások között. Az Egykettő séfjei, Giczi Andor és Nagy Szabolcs pályafutásuk alatt Franciaországban is megfordultak, és itt ízelítőt kaptak a francia konyhaművészetből. Így minden étel magában hordoz valami jellegzetesen franciásat, hogy az ízutazás minél teljesebb legyen. Akit érdekel az élet és az étel a baguette-en túl is, várják csütörtökön, hiszen amíg a vendégek az ínyencségeket ízlelik, érdekesebbnél érdekesebb információkkal látják el őket. Részletek: www.egyketto.eu


 

Ipacs Zsolt boraira a Mrs Columbo kínál zenei hangulatot

Ipacs Zsolt boraira a Mrs Columbo improvizál zenei hangulatokat

Április 30-án este 8 órakor ismét Wine Orchestra Party a Hotel Nemzetiben a BORIGO-val közös szervezésben. A Wine Orchestra Party programsorozatban a zene ugyanolyan hangsúlyos. A meghívott művészek a borsorhoz mutatják be a zenei menüt.

A Wine Orchestra Party ötletét az adta, hogy egy jó borvacsora nem lehet egész a bor zamatát még inkább kiegészítő és teljessé tevő ételek nélkül, de nem lehet egész jó zene nélkül sem. Zenét komponálni borra? Kifejezni a borban, a jó magyar borban rejlő életérzést a zenével? Miért ne? A magyar lélek számára a zene a levegő, a bor pedig a tűz. Éltető energiák. A Mrs Columbo zenekar a könnyed jazz műfaját képviseli, Ipacs Zsolt borász pedig egyik borát is róluk nevezte el, így nagyobb a boros kötődés, mint gondolnánk. Nem volt kérdés hát, hogy az ő borai kerülnek terítékre a Wine Orchestra Party következő alkalmával.

Időpont: április 30. 20.00 óra

Helyszín: Hotel Nemzeti Budapest, a Blaha Lujza térnél

A program ára: 6500 Ft/fő.           

Asztalfoglalás : 477-4500


bővebben >
 


I. Belvárosi Sajtfesztivál
április 12-14. Erzsébet tér, Design terminál

A Belvárosi Sajtfesztivál 2013. április 12-14. között a hazai és nemzetközi sajtházak legjobb minőségű termékeivel várja a látogatókat. Az első alkalommal megrendezésre kerülő gasztronómiai fesztiválon Magyarország legjobb sajtházai képviseltetik magukat, a látogatók több mint százféle magyar és nemzetközi kézműves sajtcsodát ízlelhetnek meg. A Belvárosi Sajtfesztivál ideje alatt a szervezők ingyenes sajtkészítési kurzussal, "sajtos" látványkonyhával és sajtaukcióval várják az érdeklődőket. 

"A sajt nem csak az egyik legkedveltebb csemege, hanem nélkülözhetetlen kalciumforrás is. A sajt táplálkozás-élettani értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tejből készül, amiről pedig tudjuk, hogy rendkívül hasznos és tápláló eledelünk. A legtöbben mégsem építik be az étkezéseikbe, vagy ha mégis, akkor túlnyomórészt a nagyáruházakban kapható ömlesztett sajtokat választják ahelyett, hogy minőségi, kézzel készült termékeket fogyasztanának. Az igazi kézműves sajtok sokkal finomabbak és egészségesebbek, sőt az áruk sem nagyban tér el silányabb minőségű társaikétól. A Belvárosi Sajtfesztivál ideje alatt 2013. április 12-14. között most mindenkinek lehetősége nyílik hazánk legjobb sajtházai kínálatának megízlelésére. A háromnapos gasztronómiai rendezvényen harminc kiállító, több mint százféle termékét kóstolhatják meg az érdeklődők, miközben megismerkedhetnek a sajtkészítéssel, részt vehetnek látványfőzéseinken, valamint sajtaukción licitálhatnak a legkülönlegesebb sajtokra" - mondta a Belvárosi Sajtfesztivál főszervezője, Necz István.

A látogatók a legkülönlegesebb hazai és nemzetközi sajtok mellett a rendezvényen megtalálják majd a hozzájuk illő legjobb bor és pálinkaházak kínálatát, valamint minőségi szalámi és sonkatermékeket, sőt, gyümölcssajtokat is.A programot jazzkoncertek egészítik ki. További részletek: facebook.com/belvarosisajtfesztival


 

Vegán bál Bécsben

Vegán bál Bécsben

Először rendeznek vegán bált az osztrák fővárosban a hétvégén. A húskerülő rendezvénynek a Badeschiff nevű rendezvényhajó ad otthont, a háromfogásos menüt Christian Petz sztárszakács készíti. Töltött articsóka padlizsánkaviárral és vörös cikóriával, karórépa- és olajbogyóragu kakukkfű-muffinnal, egzotikus sült alma mangóval és ananásszal várja majd az első bécsi vegán bál vendégeit, akik 2013. február 23-án ülhetnek asztalhoz. Az osztrák főváros történetében eddig egyedülálló összejövetel házigazdája az Osztrák Vegán Társaság és a Badeschiff rendezvényhajó. A háromfogásos menüt Christian Petz sztárszakács készíti, aki maga nem vegetáriánus ugyan, de szívesen vállalta a felkérést. A belépő menü nélkül 15, menüvel 45 euró.

„Az osztrákok öt százaléka vegetáriánus, a vegetáriánusok tíz százaléka pedig mindenféle állati eredetű terméket elutasít” – magyarázza Felix Hnat, az Osztrák Vegán Társaság elnöke, a bál ötletgazdája a rendezvény apropóját. Az esten egyébként egy vegán szépségszalon is a vendégek rendelkezésére áll majd, ahol ingyenesen kaphatnak alkalomhoz illő sminket és frizurát.

Jó hír a tisztán növényi eredetű táplálkozás híveinek, hogy hamarosan egy német vegán üzletlánc is megnyitja kapuit az osztrák fővárosban. A tisztán növényi eredetű, rendszerint biogazdálkodásból származó és a fair trade elvei szerint előállított termékeket árusító üzlet áprilistól várja a vevőket a Mariahilferstrasse közelében.

A vegán bál honlapja: www.badeschiff.at



 

Farsangi lesz a Torkos Csütörtök

2013-ban sem marad el a népszerű Torkos Csütörtök. A magyar gasztronómiát népszerűsítő akcióra idén  a néphagyománytól eltérően  kivételesen nem a hamvazószerdát követő csütörtökön kerül sor, mivel az épp  az étterembe járás szempontjából szintén népszerű  Valentin napra esik.

A Magyar Turizmus Zrt. ezért  a gasztronómiai szövetségekkel egyeztetve  2013. január 31-én szervezi meg az akciót Farsangi Torkos Csütörtök néven. Ezen a napon a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak. A TorkosCsutortok.hu oldalon január második hetétől folyamatosan frissülnek az információk arról, hogy mely éttermekben, milyen időpontokban van még szabad hely. Január 14-től lehetőség lesz ingyenesen online asztalfoglalásra is.


 

oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat