.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
Fröccs piknik a Városligetben

Május 20-22 között rendezik meg a IV. Fröccs Piknik a Ligetben nevű rendezvényt a Vajdahunyadvárnál, ahol három napon át gyönyörű környezetben kóstolhatóak meg borfröccsök, valamint sörből, pálinkából, és egyéb italokból készült spriccerek. Természetesen éhesek sem maradnak a vendégek: a szervezők az ország legjobb street food ételeit vonultatják fel a Városligetben. A belépés ingyenes.

Finom ételek és italok, lampionok, utcazene és árnyaserdő - május 20-22 között a Városligetben, a Vajdahunyadvár előtti zöld placcon rendezik meg a IV. Fröccs Piknik a Ligetben nevű programot. A rendezvény fő résztvevője három napon át a méltán híres magyar frissítő ital, a fröccs, amely kezdetben Jedlik Ányos feltaláló által spriccer néven vált ismertté, ám azóta több száz módon készítik és szeretik az emberek.

"Ebben a három gyönyörű napban szeretnénk bemutatni a látogatóknak a legfinomabb és legkülönlegesebb fröccsöket. A borfröccsökön túl italmestereink sörből, pálinkából, és egyéb italokból is készítenek majd nagyszerű spriccereket és természetesen, hogy az egész családnak kedvezhessünk, lesznek alkoholmentes friss gyümölcsfröccseink is" - mondta Necz István főszervező.

Az italok mellett a IV. Fröccs Piknik a Ligetben nevű rendezvényen megtalálhatóak lesznek a legnépszerűbb és legjobb hazai street food konyhák is. 

"Akinek nincs kedve asztalnál ülve fogyasztani, arra kérjük, hozzon magával plédet és piknikezzen velünk együtt a Városligetben, élvezze a gyönyörű zöld területen a finom italokat és ételeket. Természetesen estére sem maradunk látnivaló nélkül: lampionokkal és utcazenével varázsolunk különleges hangulatot a ligetbe" - tette hozzá a főszervező.

Az eseményhez hazánk legnevesebb borházai, legnépszerűbb fröccskocsmái csatlakoznak.


 

Portugál ínyencségek Buda kulturális főutcáján
Borkóstoló, Portugáliát idéző falatok és autentikus kávékülönlegességek a Bartók Béla Boulevard-on

Portugália ízei is megelevenednek a Bartók Béla Boulevard ELEVEN Tavaszán, május 6-8. között. Európa legnyugatibb országa kapta idén a meghívást, hogy az összművészeti fesztivál keretében bemutassa kultúráját, elénk varázsolja magával ragadó hangulatát, annak változatos konyhaművészetével együtt. Buda kulturális főutcájának kávézói, éttermei, borbárjai megmutatják a portugál konyha sokszínűségét, hogy milyen a méltán híres salátafaló lisszaboniak és pacalevő portóiak gasztronómiája.

A Bartók Béla Boulevard valamennyi üzlete, étterme, kávézója, galériája a Gellért tértől a Gárdonyi téren át egészen a Feneketlen-tóig bekapcsolódik a május 6-án kezdődő, harmadik ELEVEN Tavasz kulturális és design fesztiválba, ahol a gasztrokultúra hasonlóan nagy szerepet kap, mint a formatervezés, a zene, a filmművészet vagy az irodalom.

A portugálok köztudottan kedvelik a finom ételeket, ezért a kulináris kínálatban saláták, sajtok, szardíniából készült falatkák, tőkehallal ízesített ételek, süteménykülönlegességek, autentikus kávé, portói bor és megannyi finom, újragondolt portugál étel várja a látogatókat. 

Az ELEVEN hétvégén, a Bor és Kézműves üzletben tartott kóstolók során a tokaji és a portói „szembeszállnak” egymással, hogy kiderüljön, melyik bor miben erősebb.

A portugál kávékultúra szintén megelevenedik a rendezvényen: a Café Gottier-ben eredeti portugál kávé és újragondolt portugál kávésütik kíséretében hallgathatnak előadást a vendégek az ország gasztronómiájáról, receptek, képek, történetek felelevenítésével. 

A Gellért szálló színes, tematikus rendezvényeiről is ismert lett az utóbbi években. Most is parádés programokkal csatlakozik a programsorozathoz: a portugál ízeket is bemutató piacot zenés portugál borvacsora koronázza meg szombat este, és vasárnap portugál Sunday brunch várja az „eleveneket”.

A Bartók Béla Boulevard már az ELEVEN Tavasz előtt hangolódni kezd a portugál napokra. A rendezvény előfutáraként a Kőbányai Fotóklub Portugáliában készült fényképeiből nyílt kiállítás már most megtekinthető a Danubius Hotel Flamencoban.

A BBB részletes kínálata:

Danubius Hotel Gellért:              portugál piac, szombat este a Fado estek hangulatát megidéző borvacsora, vasárnap portugál Sunday brunch

Danubius Hotel Flamenco:         háromfogásos portugál estebéd, ízutazás a Feneketlen tónál (tengeri halak, egészséges saláták, jellegzetes portugál desszertek)

Bor és Kézműves üzlet:               tokaji vs. portói - borkóstoló

Café Gottier:                                    a portugál konyha megismertetése Felde Csilla vetítéssel egybekötött könyvbemutatójával; autentikus portugál kávéval és süteménnyel

Kelet Kávézó:                                   világos pörkölésű kávéból készült italok mellé újragondolt portugál süteményválogatás, mediterrán gyümölcsökkel

Hadik kávéház:                                piknikkosár portugál finomságokból

Divina Delicia:                                 portugál bor és sütemény

Dolce Vita Bor és Delikátesz:    vásár és kóstoló eredeti prémium portugál élelmiszerekből

Tranzit:                                               zenés vacsora portugál ételek felvonultatásával

Időpont: 2016. május 6-8.

Helyszín: Bartók Béla Boulevard (1115 Budapest, Bartók Béla út, a gellért tértől a Feneketlen tóig, a belépés ingyenes)

További információ: https://www.facebook.com/BartokBelaBoulevard/?fref=ts


 

Globalista Konyha: kaukázusi vacsora
Április 5-6.Grand Café Liberté 1054 Budapest, Aulich u.8.

Amikor Olia Hercules tavaly nyáron megjelent első szakácskönyvének címét kereste, Olia nem is töprengett tovább, tudta, megtalálta a tökéletes kifejezést, amiben annyi minden benne van: az erős nők, akik mellett Ukrajnában felnőtt, a szibériai nagymamától az örmény nagynénin keresztül szintén Olia nevű édesanyjáig. A film az oly sokáig áhított szabadságot is jelképezte, hiszen minden, ami nyugatabbra volt, mint a hazája, a szabadság illúzióját keltette bennük.

Egyetemi évei alatt egy évet Olaszországban töltött, itt szeretett bele az evésbe, az ételekbe, a főzésbe. 12 éve költözött Londonba, ahol elvégezte a Leiths Cookery School-t és Ottolenghi éttermeinek konyháiban kitanulta a mesterséget. Receptjei rendszeresen megjelennek a The Guardian, Sainsbury’s és Jamie magazinokban, szerepel a Food Network Red, Hot and Yummy című műsorában. A közelmúltban pedig James Martin, Saturday Kitchen Live című műsorában vendégeskedett.

Elsöprő sikerű szakácskönyvének is köszönheti, hogy az Observer 2015 Feltörekvő Gasztronómiai Sztárjának választotta, ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ráirányítsa a figyelmet a kelet-európai konyhára. „Nem is igazán értem, hogy miért nem jutott ez eddig senkinek az eszébe” – csodálkozik Olia. „Negyedszázaddal a Szovjetunió összeomlása után ideje megmutatni a világnak az ottani élet színeit és ízeit.” Olia előszeretettel ötvözi az angol és nemzetközi ízeket örmény, ukrán, szibériai ételeiben. „Nagyon szerencsés vagyok, hogy megmutathatom a világnak szülőhazám tradícióit” – vallja a food stylistként is rendkívül sikeres Olia Hercules.

 

Április 5-6-án ez a szabadság élmény kerül terítékre a nemrég nyílt Liberté fantasztikus enteriőrjében. "A supra szó szerinti fordítása: asztalterítő, de itt nem ebben az értelemben használjuk, hanem, ahogy az asztalt beborítják a különböző ételek, szinte egymáshoz érve, éppen úgy, ahogy azt a terítő teszi egy hosszú asztalon." – magyarázza Olia, aki az alábbi ételsorral várja a Globalista Konyha vendégeit:

Sáfrányos csirkehúsleves, párolt manti*, tárkony, kapor, koriander, vörös bazsalikom

 Savanyított almapüré, karamellizált zeller, lomo*

Pisztáciás satsivi*, sóban eltett citrom, karfiol, ropogós salotta, gránátalma

Endivia, karalábé, retek és spenót saláta, tkemali*, gránátalma dresszing

Kharkho*

Meggy, rozmaring jelly, babérlevél fagyi, napraforgómag gozinaki*

(*manti - párolt töltött gombóc, *lomo - szalonna *satsivi - örmény diós krém, *tkemali - örmény szilvaszósz, *kharkho - örmény marha gulyás, *gozinaki - napraforgó ropogós)

További információ: www.globalistakonyha.com, www.facebook.com/aglobalista


 

Retro édesség és marcipán fesztivál

Trüffelkrémes, meggyes-mákos, bubble gum, konyakmeggyes marcipán, és még lehetne sorolni a számtalan különleges ízt, amivel megújul a marcipán. Sokféle marcipán, no meg törökméz, grillázs, gyümölcsös zselé, mézes házi puszedli, tej- és vajkaramella, valamint kakasnyalóka várja a látogatókat a Retro édesség és marcipán fesztiválon az Akvárium klub termében március 14-15-én. A kiállítás ingyen látogatható, nyitva: 10-20 óráig.

A két nap alatt nem csak a felnőttek, a gyerekek is választhatnak programokat. Lesz arcfestés, bohócelőadás és kóstoló. A zenés programok mindkét nap délután 15 órától szórakoztatják a közönséget.

A szervezőket érdemes megismerni: a Királyi Marcipán desszert Kft. Ők a kiállítók, a marcipán finomságok készítői, a fesztivál megálmodói. A fesztivált hagyományteremtő szándékkal rendezik, hogy a nagyközönség minden évben megismerhesse a régiek mellett az új ízeket is. A csokis- mandulás-gyümölcsös csodák mind kézműves termékek, sőt, a többi édesség is, amit készítenek. Ebből nem engednek, ez a védjegyük! Kiváló magyar alapanyagokat használnak, kivéve a mandulát, mivel országunkban kevés terem a felhasználókhoz képest.

A Királyi Marcipán mind a magyar, mind külföldi fogyasztók kedvence, többek között Londonban is jól ismerik desszertjeiket. Sokfelé hívják a családi vállalkozást a világban kiállításokra, fesztiválokra. Mindig találnak új ízeket, figyelik a trendeket, a közönség igényeit. Magába foglalja ez az "ínyenc" izgalmakat és változatosságot kedvelőket, valamint a tradicionális ízvilág szerelmeseinek táborát.

További információk: http://www.kiralyimarcipan.hu/ https://www.facebook.com/Kir%C3%A1lyi-Marcip%C3%A1n-Desszert-556501764375112/

Elérhetőségek: 1052 Bp., Károly krt.26. e-mail: [email protected] Tel.: +36 30 9752616

Királyi Marcipán desszert válogatást nyerhet, ha lájkolja lapunk facebook oldalát, majd a Kapcsolat menüpontban szereplő címre március 15-ig elküldi a helyes választ a következő kérdésre: Hol lesz a Retro édesség és marcipán fesztivál 2016. március 14-15-én?


 

Budapesti Böllérfesztivál a Millenáris Parkban
2016. február 19 - 21

Idén először rendezik meg a Budapesti Böllérfesztivált, 2016. február 19-21. között.  A legjobb, sertésből készült hazai és nemzetközi ételek sorakoznak fel a Millenáris Parkban, mindez minőségi kézműves termékekkel megfűszerezve. A fesztiválon nem csak megkóstolhatják, de meg is tanulhatják elkészíteni ezeket az ételeket. Pénteken retro koncertek lesznek, szombaton mulatós zene egészíti ki a falusi hangulatot, míg vasárnap a népzenéé és a hazai táncházaké lesz a főszerep. A fellépők között ott lesz Korda Gyuri és Balázs Klári, Kis Grófo, Lagzi Lajcsi, Dolly Roll, az Apostol zenekar, Dj Dominique, és Kiki is.

"A gyermekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, és a három nap során egy nagyszabású élőállat bemutatóval és mini állatkerttel találkozhatnak. A színpadon folyamatos programokkal szórakoztatjuk a közönséget. A hagyományokat felidézve klasszikus tanyasi mulatsággal várjuk az egész családot. A legkisebbek örömére egy malac simogatót is felépítünk.  A fesztivál első napján nagyszabású kolbásztöltő médiakupát szervezünk hazai sajtóorgánumok és hírességek csapatainak. Szombaton bárki nevezhet a város legnagyobb kolbásztöltő versenyére, ahová elhozhatják a család legkedveltebb receptjeit. Lesz Falu legszebb lánya választás, malackergető, sőt malacevő verseny is, mind emellett a legerősebb legények összemérhetik tudásukat a falu legerősebb bikája megmérettetésen" - mondta Necz István főszervező.

Állandó programok minden nap 10.00-22.00 között:
Falusi udvar, élőállat bemutató, malacsimogató, sertésfajták a Kárpát-medencében, ingyenes, fűtött gyermek játszóház, korabeli mesterségek kipróbálása az egész családnak. 

FEBRUÁR 19. BÖLLÉRPÉNTEK:

50%-os áron kóstolhatóak meg a kuponfüzetben megjelölt ételek.
16.00-19.00: Média Kolbásztöltő verseny
18.00-22.00: Sláger FM, Magyarország legfiatalabb rádiójának első hivatalos nagy nyitópartyja
18.00: Dolly Roll 
19.00: Dj Dominique –Kiki (Első Emelet zenekar) 
20.00: Korda Gyuri/Balázs Klári 
21.00: Dj Dominique- Kiki (Első emelet zenekar)

FEBRUÁR 20. SZOMBAT
10.00: Disznóvágás
10.00-16.00: Kolbásztöltő Verseny
12.00: Kolbászevő Verseny
14.00: A Falu legszebb lánya, falusi lakodalom
16.00: Kis Grófo
18.00: Dupla Kávé
19.30: Lagzi Lajcsi koncert

FEBRUÁR 21. VASÁRNAP
10.00: Malacfuttatás
11.00: A Falu legerősebb Bikája-erőember verseny
12.00: Kolbászevő Verseny
14.00: Iszkiri gyerekzenekar koncert
16.00: Apostol zenekar koncertje

 


 

Kávébár Bazár

Hetedik alkalommal zajlik a hét végén a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár a körúti, ötcsillagos Corinthia Hotelben. Február 20- 1-én a látogatók a belépőjegy megvásárlásával ötven kiállító több száz termékét kóstolhatják meg. Az évről évre fejlődő kiállítás és show mind a szakmabelieknek, mind a fogyasztóknak rengeteg újdonságot és programot kínál. A két nap országos bajnokságokkal (barista, sommelier, koktél-flair) és izgalmas előadásokkal, bemutatókkal, kísérőprogramokkal zajlik.

Néhány éve még kevesen tudták, valójában mivel foglalkozik egy barista vagy egy sommelier, és a mixerek is inkább hangulatfelelősök voltak a pult mögött, mintsem az íz-kísérletezés mesterei. Mára ez változóban van, az italszakembereinek feladata legalább annyira izgalmas, mint egy kreatív séfé.

 A KávéBár Bazár látogatói bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba, az előadásokon kiderül, mit keres az indukciós lap és a fűszerarzenál a pulton, hogyan kell profi módon kóstolni egy bort vagy párlatot, s barista világbajnokok mutatják meg a kávéízlelést és a pörkölési módok különbségeit. Hazánkban is egyre több mikropörkölő vállalkozás készít kisszériás, prémium kávékat, s ezek a cégek is bemutatkozási lehetőséget kapnak a rendezvényen, de különleges standdal készülnek az ismert, nagynevű márkák is.

 A belépőjegy a programokon, előadásokon való részvétel mellett korlátlan kávékóstolást biztosít, valamint párlatok, koktélok és borsor kóstolását délelőtt tíztől este hét óráig. http://www.kavebar.hu

2016. 02. 20. SZOMBAT

BÁLTEREM

12:00–12:45 Kortárs kávéházi kultúra a tengerentúlon

Ea: Julian M. Denes/Madal Coffee&Brew Bar

13:00–13:45 Alternatív kávéuniverzum otthonra

Ea: Pálvölgyi Krisztián/Mantra Spaciality Coffee Minibar

14:00–14:45 Teák csúcsminőségben, avagy a speciality tea – exkluzív kóstolóval

Ea: Nagy Balázs/Teavolution

15:00–15:45 Pezsgők francia módra, avagy a méthod traditionelle – exkluzív kóstolóval

Ea: Varga Norbert sommelier

16:00–16:45 Bacardi Legacy – 3 döntős – 3 koktélprezentáció

17:00–17:45 Párlatok francia módra – exkluzív kóstolóval Ea: Kaido Laanet/Royal Cognac

18:00–18:45 A kakaófától a csokoládéig – exkluzív kóstolóval Ea: Szántó Tibor

KÁVÉTEREM

10:00–10:30 Ízfelismerés, ízélmény a kávéban Ea: Kis Zoltán, Casino Mocca

11:00–17:00 Cup Tasting Országos Bajnokság

2016. 02. 21. VASÁRNAP

BÁLTEREM

10:00 – 19:00 Magyar Sommelier Bajnokság (14:00 órától nyilvános, 14:30 Par Excellence-díjátadó)

KÁVÉTEREM

10:00–16:00 Latte Art Országos Bajnokság

17:00 – 17:30 AeroPress OB Kávémustra

BÁRTEREM

10:00 – 19:00 Magyar Koktél- és Flair Bajnokság

Mindkét nap szabadon látogathatók a versenyek és előadások, valamint a kóstolóstandok és a kiállítótér.


 

Olasz hetek a Camponában

Ezen a héten nem lesz kevés eső, így nem csoda,  hogy sokan már fejben inkább a nyárra gondolnak. Tengerpart, homok, pizza – hát persze, hogy a napfényes Itália ugrik be sokaknak, milyen jó is lenne ott lenni!

A budafok-tétényi Campona Családi Élményközpont most három hétig olasz hangulattal csalogatja a látogatóit, hiszen 6 homokszobor épül fel a bevásárlóközpontban, amelyek Olaszország csodáit, nevezetességeket, avagy jelképeket mutatnak be. Ezeknek az alkotásoknak az elkészítése egészen más technikával történik, hiszen stabil alapszerkezetre kerül fel a homok, a részletgazdag megmunkálás érdekében pedig ecsetekkel és vésőkkel is dolgoznak az alkotók, sőt a végén egy különleges fixáló spray segítségére is szükség lehet. Ebbe a misztikus folyamatba kukkanthatnak bele a Campona látogatói. Homokszoborként látható lesz majd az „olasz csizma” térképe, rajta a főbb nevezetességekkel, felépül majd a jellegzetes pisai ferde torony is, de olasz hangulatot idéz majd egyebek között Botticelli Vénusza a nagy kagylóval, Michelangelo Dávid-szobra, és Leonardo-aranymetszése, a jellegzetes kör, benne az emberrel.

De természetesen mindemellett hódolhatunk a Camponában az olasz nyelv, kultúra és gasztronómia szépségeinek is, hiszen szombatonként, február 20-án, 27-én, március 5-én és 12-én is izgalmas és színes programok várják az érdeklődőket. A Studio Italia jóvoltából a helyszínen villám olasz nyelvórákat vehetünk, a Cine Citta Café és Restaurant közreműködésével pedig bepillantást nyerhetünk egyebek mellett az igazi olasz kávé, a bruschetta, a tiramisu, a gnocchi készítésébe is. 

Február 15. és március 12. között egyébként is érdemes a Camponában vásárolni, hiszen aki legalább 10 000 Ft értékben vásárol, részt vehet a sorsoláson, ahol vásárlási utalványokat, Tropicarium családi belépőt, főzőtanfolyam- és nyelviskolai utalványt is lehet nyerni, a fődíj pedig egy 1 hetes családi nyaralás Riminiben, 4 fő részére.

Olaszország rajongói, figyelem! Ne hagyjátok ki ezt az élményt, irány Budafok-Tétény, irány a Campona!

Részletes programok itt: www.campona.hu


 

Pödör Black Table Fashion Dinner
2016. február 27. szombat 18.00 óra, Boscolo Budapest Hotel

A Pödör Prémium olajokat és eceteket gyártó Pödör Kft. harmadik alkalommal rendezi meg a Pödör Black Table vacsorát, melynek idén új helyszín, a Boscolo Budapest Hotel ad majd otthont 2016. február 27-én este 18 órától. Első alkalommal érkezik Magyarországra 3 Michelin-csillagos séf, a német Thomas Bühner, aki Wolf Andrással és Fekete Antonióval a New York Kávéház és a Salon Étterem séfjeivel fantasztikus gourmet menüvel készül a február végi rendezvényre.

Az est célja, hogy összehozza a világ legizgalmasabb séfjeit, akik a Pödör prémium olajokra és ecetekre hangolják fogásaikat. Az idei év különlegessége, hogy a gourmet menüsort elismert magyar divattervezők kollekciója vezeti majd fel. Ugyancsak kuriózum, hogy a felkérést elfogadó tervezők még soha nem szerepeltek együtt, egy rendezvényen.

A divatbemutató résztvevői: Caprice Dorottya Diamond Palace, Elysian, Lendra, Maison Marquise by Toth Bori, Naray Tamas, NUBU, Peter Mero, Reka Vago és Stan Ahuja. Közreműködnek a Miss Universe Hungary döntősei.

Az est kiemelt partnerei az AUDI, a Boscolo Budapest Hotel, valamint Európa legnagyobb gyémántközpontja, a Caprice Dorottya Diamond Palace, mely drága és féldrágakövek széles választékával várja az érdeklődőket.

Gasztronómiai csúcsrendezvényt támogat az Audi: A Pödör Black Table idei rendezvényén nem csak a legkiválóbb séfek legizgalmasabb ételei vonulnak fel ismert divattervezők munkájának kíséretében, de az egyik legizgalmasabb autóval, az új Audi R8 Coupéval is találkozhatunk az esemény helyszínén a Boscolo Budapest Hotelben. A prémium Pödör olajok és ecetek összehozzák, az Audi pedig a helyszínre szállítja a gasztronómia és a divat királyait egy estére február 27-én.

A hatfogásos gourmet menü ára 49 900 Ft, Pödör klubtagoknak 39 900 Ft. Asztalfoglalás Tóth Márta – Boscolo Budapest Hotel +36 30 3337 918 [email protected]


 

IV. Budapesti Halfesztivál
2016. február 12-14. Millenáris
Európa legnagyobb halfesztiválja több mint százféle halétellel, különleges halfajtákkal, főzőversennyel, gyermekprogrammal, és könnyűzenei koncertekkel várja a látogatókat új helyszínen, a Millenáris Parkban február 12-től 14-ig. A fellépők között Caramel, Irigy Hónaljmirigy, Dobrády Ákos, 100 Folk Celsius és a Beatrice.

A IV. Budapesti Halfesztivál 2016. február 12-től 14-ig várja a halételek szerelmeseit új helyszínen, a budapesti Millenáris Parkban. Európa legnagyobb halfesztiválján az idei évben több mint 200 kiállítóval találkozhatnak, akik számos különlegességgel, például szegedi óriásbográccsal és óriás harcsasütéssel készülnek. A szervezők ígérete szerint a gasztrofesztiválon minden halból lesz, még a kolbász is. A látogatók világkonyhával, halászléfőző versennyel, a legkiemelkedőbb hazai séfek halpárbajával és külföldi halételekkel is találkozhatnak.

"A fesztivállal mindenekelőtt ösztönözni szeretnénk a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A hal jótékony hatásai köztudottak, a gazdag halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére. Az idei rendezvényen kitüntetett figyelmet kap a szürkeharcsa, vizeink legnagyobb hala. Fontosnak tartjuk azt is, hogy túllépve a hagyományos halászlé fesztiválokon, a klasszikus hazai gasztronómián túl egy kis egzotikumot csempésszünk az eseménybe. A jellegzetes magyar halételek mellett korábban kis ázsiai orosz hangulattal fűszereztük a kínálatot. A nagy sikerre való tekintettel a IV. Budapesti Halfesztivál palettáját még inkább színesebbé tesszük, ugyanis a magyar ízek mellett nem csak az ázsiai -, hanem a nemzetközi különlegességekre is nagy hangsúlyt fektetünk. A rendezvényen megtalálhatóak lesznek az ország minden tájáról érkező halászleveinktől kezdve, az egzotikus sushin, a Pad Thai tésztán, az orosz kaviáron, a francia hallevesen, az olasz branzinon (tengeri süllő), az afrikai tüdős harcsa szalámin át egészen az amerikai Fish& Chipsig" - mondta Necz István, a IV. Budapesti Halfesztivál főszervezője, aki hozzátette: sa rendezvénnyel szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékei (halállomány, árterek, természetes ökológia) és vizei tisztasága védelmének fontosságára.
Mint minden évben, 2016-ban is Magyarország kiemelkedő halas szakmai szervezetei, halgazdaságai csatlakoznak a rendezvényhez.

A IV. Budapesti Halfesztivál a gasztronómiai élmények mellett könnyűzenei koncertekkel, interaktív horgászfaluval, élőhal bemutatóval és gyermekprogramokkal várja a látogatókat egész hétvégén.
További információ: www.budapestihalfesztival.hu

 

Senses of Sofitel

Senses of Sofitel

A Sofitel Budapest Chain Bridge büszkén mutatja be a Senses of Sofitel eseménysorozatot. Az egyedülálló vacsorák alkalmával kulináris különlegességeket, a világ különböző pontjairól érkező Michelin csillagos séfek gasztronómiai alkotásait kóstolhatják meg a vendégek. A gasztronómiai utazás során három vacsora keretében szolgálunk fel egyedi, Paul Bocuse ételkülönlegességeket.

 A SZAKÁCSOK

Gilles Reinhardt - a világhírű 3 Michelin-csillagos Paul Bocuse étterméből, a lyoni L’Auberge du Pont de Collongesból érkezett. Ez az első étterem, amely 50 év alatt még sosem veszítette el a 3 Michelin-csillagot. Gilles 1975-ben született Elzászban. A franciaországi L’Auberge du Pont de Collonges étteremben 1997-ben kezdett el dolgozni, mint segédszakács. 2000-ben Paul Bocuse “jobbkeze” lett. 2004-ben a Meilleur Ouvrier de France versenyen koronázták meg (a versenyt minden negyedik évben rendezik meg, amely során kiválasztják a különböző szakmák legjobb mestereit, ez egy nagyon rangos esemény Franciaországban, melyre már egy évvel előtte készülni kell). Ma a Paul Bocuse étterem főszakácsa. Számára a találkozás és a közös munka Paul Bocuse-zel olyan, mintha egy mesebeli álom vált volna valóra.

Olivier Potier – A Sofitel Montreal volt főcukrásza séfként kezdte pályafutását. Észak-Franciaországból indulva olyan híres gasztronómiai intézményekben dolgozott, mint a La Durée Paris, amely világhírű a macaronjairól. Potier csakis a legjobb minőségű alapanyagokból készíti el alkotásait, melyek közül érdemes megemlíteni a lélegzetelállítóan finom vajas süteményeit. Olivier az egyszerű és letisztult ízeket használja desszertjei elkészítésénél, minden egyes kreációjának más és más különleges textúrát ad. Minden esetben fűszerezi a megálmodott édességeket, először megkóstolja őket, majd az ízek alapján és az arányok szerint fűszerezi. Egyedisége abban is rejlik, hogy elemzi a süteményeit, és ez nagyban megkülönbözteti a többi cukrásztól, hiszen ebben a szakmában ez nem jellemző. A séfek ízlelés alapján fűszerezik az ételeket, a cukrászok viszont a könyvek alapján, a recepteket követve használják az arányokat.

Deff Haupt– A Sofitel Budapest Chain Bridge főszakácsa. A német Deff Haupt híres arról, hogy forradalmian új ízeket varázsol az asztalra. Hamar kiderült róla, hogy a gasztronómia vérbeli fenegyereke, hiszen már pályafutásának legelső két évében három junior főzőversenyt nyert, majd a világ több pontján elismert éttermekben vált vérbeli profivá. Olyan Michelin csillagos éttermekben dolgozott, mint a híres Au Crocodile valamint Paul Bocuse és Joel Robuchon éttermeiben. Németországból indulva, Franciaországon, Chilén és Brazílián át, Kanadán, az Egyesült Arab Emirátusokon keresztül Egyiptomból érkezett Magyarországra, hihetetlenül izgalmas tapasztalatokkal és elképesztő inspirációkkal.

Kóstolja meg a Gilles Reinhardt, Olivier Potier és Deff Haupt által elkészített 6 fogásos vacsora csodánkat, melyhez pezsgőt és különleges borokat kínálunk! Időpontok: 2016. január 28, 29, 30. Érkezés 19:00 óra, gála vacsora 20:00 óra a Paris Budapest Étteremben

 A vacsora ára: 30 000 HUF/fő, mely az ÁFÁT és a szervíz díjat is tartalmazza. Foglalás: [email protected] vagy  a 235-1230 telefonszámon

 A menüt a "bővebben" szóra kattintva tekinthetik meg.

 


bővebben >
 


Globalista Konyha 10

A Globalista Konyha 10. vacsoráját egy picit másképp szeretné megünnepelni.

"Régi vágyunk, hogy külföldön élő, és ott nagy tapasztalatot szerzett magyar séfeket is visszacsábítsunk Magyarországra. Januárban visszahozunk egy kiváló szakácsot, aki megmutatja, mi mindent tanult a japán konyháról Londonban" - meséli Balázsy Panna. 
Kemény Róbert 9 éve Londonban él és dolgozik, és ő volt az első nem japán szakács, aki beállhatott a Yashin Sushi and Bar központi szekciójára, ahol korábban kizárólag japánok dolgozhattak. Róbert ma már a londoni Sushi Surprise étterem (http://www.sushisurprise.co.uk/ tulajdonosa. Most legjobb barátjával, a Norvégiában dolgozó Dlusztus Dénessel tér vissza Budapestre, a kiváló Sushi Sei étterembe, 2 este erejéig.

A Globalista Konyha 10. vacsorájának helye és időpontja

 Sushi Sei étterem, Budapest III.kerület Bécsi út 58, 2016. január 20-21, este 7 óra

Menü:

 Sült és marinált lazac, rákos libamájas sushi, házi tofu

 Tonhal carpaccio, fehér szarvasgombás ponzu zselével, sült póréhagyma

 Füstölt libamell, sütőtökös-szilvás chutney

 Miso cappuccino

 Bárányborda saikyo misoban marinálva, fehér szezámmagos franciabab, burgonya

 Macha tápióka, fekete szezámmagos fagylalt

Jegyvásárlás: www.globalistakonyha.com

Ára fejenként 15 900 Ft. A vacsora ára tartalmazza a felszolgált italokat is.

 

 

 

 


 

Újévi Lencse Nap a Bazilikánál

Hazánkban egyedülállóan, január elsején rendhagyó Lencse Nappal kezdődik az év a Bazilikánál, ahol a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat január 1-jén 22 órakor zárja kapuit.

2016 első napján mindenki megteheti az első lépést a saját szerencséje érdekében. Január elsején ugyanis az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal kezdődik az év a Bazilikánál, ahol a vásár street food kiállítói változatos, a szerencsehozó lencséből készült ételeket is felvonultató étlappal várják a látogatókat. Így nem csak az óévet lehet búcsúztatni az Adventi Ünnepen, hanem az újévet is ünnepi környezetben, kiváló ételek és italok társaságában köszönthetik.

Az ókori Rómából származó hagyomány szerint, aki az év első napján lencsét eszik, annak szerencsében és anyagi jólétben lesz része a következő évben. A lencse ugyanakkor az egyik legrégebb óta fogyasztott emberi táplálék is, és számos jótékony hatása ismert. A magyar népgyógyászat is korán felismerte a hüvelyes növény fogyasztásának kedvező hatásait. A mediterrán térségben és a Közel-Keleten napi szinten fogyasztott lencsét ugyanis az egyik legegészségesebb ételként tartják számon: gazdag fehérje és rostforrás, dúskál a vitaminokban és az egyéb létfontosságú tápanyagokban. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen mind a szerencse lehetőségét, mind a tápláló lencseételeket biztosítják a szervezők a látogatóknak. Reggel 10 órától egész nap az ingyenes korcsolyapálya is várja a szórakozni vágyókat ingyenes koribérléssel. Január 1-jén a rendezvény 22 órakor zárja kapuit.


 

Torta cirkusszal
2015. november 21-22. Millenáris, D épület

A tavalyi nagy siker után idén újra megrendezik a Sütemény- és Tortafesztivált. Az eseményre idén is a tortákat és kiegészítő desszerteket készítő legjobb cukrászatokat, cukrászokat és manufaktúrákat hívták meg. A fesztivál szervezőinek egyik célja, hogy bemutassák a cukrászatok legfrissebb hazai műhelyeit. 2014-ben a tortadesign verseny témája az Alice Csodaországban című mese volt, idén a cirkusz világát idézik fel. 

A kétnapos lenyűgöző desszertszalonban a hagyományos sütemények mellett a cupcake-ek és tartelette-ek,a brownie-k, cake popok, macaronok és a csodálatos designtorták várják az édesszájúakat.

A megszokott alapanyagokból készült sütemények mellett az egészségesebb étrendet követők, vagy a különféle étel intoleranciával élők is találhatnak maguknak finomságokat. Ugyanis cukor-, glutén- és, laktózmentes valamint bio alapanyagokból készült édességek is szerepelnek a meghívott cukrászatok kínálatában.

A profi és hobbi cukrászok számára kiírt tortadesign versenyre is a cirkusz különleges hangulata által inspirált pályaműveket várnak. Rangos zsűritagok szavazatai alapján választják ki a SütniCake tortáját, amelyet a többi versenyművel együtt bemutatnak a fesztiválra érkezőknek. A gasztroszínpadon népszerű gasztrobloggerek látványos bemutatókat tartanak, és néhány titkos fortélyba is beavatják a közönséget.

 

A fesztivál kiállítói is programokkal, látványos bemutatókkal és kóstolókkal várják a látogatókat, lesz tortadíszítő verseny, cukorcsipke, karamell dísz, macaron- és bonbonkészítő bemutató, gyermekeknek papírtorta készítés,

 

Felnőtt jegy 2200 Ft, Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 1500 Ft, Családi jegy (2 felnőtt+2gyerek): 6000 Ft. A belépés 6 éves korig ingyenes!

 


 


 

Adventi Ünnep a Bazilikánál
November 27- január 2.

Adventi ünnep a Bazilikánál

A Szent István téri adventi vásár idejére varázslatos karácsonyi városrésszé változik a Bazilika környéke. Az ünnepváró hangulatú, karácsonyi fényekbe öltözött világba november utolsó hétvégéjétől léphetnek be a látogatók, akiket öt héten keresztül közel 200 programmal, 80 kiállító kézműves termékeivel, a Zrínyi utcai street food különleges nemzetközi étel- és italkínálatával várnak. Esténként a Bazilika monumentális homlokzatának 3D-s fényfestésében gyönyörködhetnek. A kicsiket idén is hatalmas korcsolyapálya várja a 9 méteres karácsonyfa körül, de süthetnek mézeskalácsot is a vásárban, és mindenki együtt rophatja hétvégenként a táncházban. Az új évi hagyományokat követve január elsején Lencse Napot tartanak, ahol a szerencsehozó újévi étel – többféle receptúrával elkészítve – minden gasztro kiállítónál és street food árusnál kapható lesz.

Hazánk egyik legjelentősebb egyházi és idegenforgalmi nevezetessége, a Szent István Bazilika előtti tér idén ötödik alkalommal lesz az adventi időszak leglátványosabb, élményekkel teli találkozópontja Budapesten, november 27-től január 2-ig.A téren felállított mesebeli faházakban közel nyolcvan kézműves igényes, előzetesen zsűrizett ajándéktárgyai között válogathatnak, de megtalálhatják itt fiatal tehetségek dizájntermékeit is.

Az adventi vásár a Bazilikánál idén újabb színfolttal gyarapodik. A tavaly debütált és nagy sikert aratott street food az idén az egész Zrínyi utcát uralja majd: az utcát teljes hosszában gasztro kiállítók töltik meg különleges ételekkel, adventi ínyencségekkel, a nemzetközi konyha ízeivel.. A Sas utcától a Széchenyi térig a legmenőbb hazai food truckek és street food kiállítók sorakoznak majd fel többek között a ZingBurger, a KolBice, a BudDog, a Paneer, a MexKitchen, a Balkán Grill, a Paneer, a DiVino és a Korhely. A több mint harminc kiállító utcai étkezésre komponált palacsintával, grill szendvicsekkel, levesező bárral, újhullámos lepénnyel és lángossal, pljeskavicával, olasz édességekkel és sós finomságokkal kényeztetik majd mindazokat, akik az adventi időszak legnagyobb street food őrületében szeretnének részt venni.

 

 



 

Márton Napi Libafesztivál Budapesten
november 13-15. Vajdahunyad Vár

Libából készült finomságokkal, Márton napi játszóházzal és libasimogatóval is várják a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő ingyenes Márton Napi Libafesztivál látogatóit a Vajdahunyad Várban 2015. november 13-15. között.

Negyedik alkalommal rendezik meg a Márton Napi Libafesztivált 2015. november 13-15. között a budapesti Vajdahunyad Várban. A szervezők a klasszikusnak számító töltött libanyak, libamáj és ludaskása mellett számos gasztro különlegességgel készülnek. A rendezvény ideje alatt a látogatók kóstolhatnak például helyben frissen készült libatepertőt, és például libaburgert is.

A rendezvényen hagyományőrző programok és Márton napi különlegességek is várják az érdeklődőket. A legkisebbek számára gyermekműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal, korabeli mutatványosokkal, libasimogatóval és parasztudvarral készülnek.

A felnőttek libához illő italokat is találnak majd: a szervezők külön újbor utcával várják a látogatókat, a kiállítók kínálatában pedig házi sörök és isteni pálinkák is megtalálhatóak lesznek.

Pénteken, azaz november 13-án a kijelölt kiállítóknál 50%-os kedvezménnyel kóstolhatóak meg a legfinomabb libából készült ételek és természetesen a hozzájuk illő nedűk. 

A Márton Napi Libafesztiválra ingyenes a belépés.


 

A legjobb budapesti éttermek exkluzív menüt kínálnak a TableFree éttermi napok idején

Alex van Damme, a magyarországi TableFree éttermi asztalfoglalási rendszer ügyvezetője a budapesti Tacos Locos mexikói étteremben tartott sajtótájékoztatón nyitotta meg immáron 9. alkalommal a Tablefree Éttermi Napok foglalási rendszerét. 

A Tablefree közkedvelt online étteremkereső és asztalfoglalási rendszer, amelynek eredeti célja az volt, hogy az idegen ajkúak számára  gyors és átlátható felületet biztosítson éttermi asztalfoglalásukhoz. Az oldal és az étteremleírások - egyedi módon Magyarországon - öt nyelven érhetők el. Mára azonban már a magyar közönség is megkedvelte az oldalt, hiszen azonnal, online láthatjuk, hogy van-e szabad asztal az általunk kiválasztott étteremben, valamint a legkülönfélébb szempontok szerint szűrve kereshetjük meg a kedvünkre való helyeket.

A Tablefree Éttermi Napok most is többszáz vendég részvételére számít, hiszen ez a promóció remek alkalom arra, hogy átlátható, pénztárcánk szempontjából is kiszámítható módon próbálhassunk ki jobbnál jobb új helyeket a városban. A háromfogásos menük ugyanis ezen a héten egységesen 3300 vagy 5500 Ft-ba kerülnek, így biztosan nem kell aggódnunk, hogy az ebédünk vagy vacsoránk során az egekbe szökik a fizetendő számla összege. Néhányan a legkedveltebb fogásaikat kínálják alacsonyabb áron mint általában, míg mások speciális ételeket készítenek erre az eseményre. Az italfogyasztás ezen az összegen felül értendő, de sok helyen erre is készülnek kedvező ajánlatokkal.

 Kipróbálhatjuk Budapest legkülönlegesebb japán, indiai, thai, francia, olasz vagy éppen magyar konyháit többek között a La Perle Noire, Peppers, Chagall Café, Don Leone Restaurant, Buddha Bar, Spoon és Tacos Locos éttermekben, vagy akár a most először csatlakozott Selfie Grill& Bar, Trattoria da Massimo, Jerney Bistro, Itoshii vagy Izakaya Bistroban.

A Tablefree Éttermi Hét vendégei egyszerűen és gyorsan foglalhatják le asztalukat a www.tablefree.hu/hu12 oldalon. A dátum, az időpont, a vendégek száma és az étterem megadása után a vendég azonnal kap egy visszaigazoló e-mailt. Helyek csak korlátozott számban érhetők el, így érdemes mielőbb foglalni!


 

GOURMET VACSORA & KONCERT

GOURMET VACSORA & KONCERT 

2015. október 22-én az Elysée Bistróban, 1055 Budapest, Kossuth tér 13-15.

Házigazda: PÉLY BARNA & ROMHÁNYI ÁRON

unplugged koncert: 19.30-22.00

AZ EST FOGÁSAI, avagy az egyéjszakás menüsor  10 990 ft

APÉRITIF: 
- Gedeon Perle Gyöngyözőbor
- amouse bouche: hátszín carpaccio, édesköménnyel fűszerezett alma
- petit four: passió csokoládétorta

VÁLASZTHATÓ MENÜSOR:
á la Paris:
Előétel: 
Marinált lazac uborka variáció
Bakó Ambrus Rajnai Rizling

Főétel:
Kacsamell édesköményes agnolotti
Etyeki Kúria Pinot Noir

Desszert:
Gesztenyepüré szatmári szilvával
Barta Pince Egy Kis Édes Furmint

á la Piaf:
Leves:
Kacsamell velouté sütőtökös tortellinivel
Apátsági Hemina

Főétel:
Borjúszegy karfiolpürével
Kislaki Bormanufaktúra Birtokvörös

Desszert:
Birsalma panna cotta körtehabbal
Egy Kis Édes Furmint

A regisztráció előzetes asztalfoglaláshoz kötött, amit a 06 1 7864306 telefonszámon, illetve személyesen várnak


 

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál
Őrzött vitrinben lesz látható a csúcspálinka

A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját. A fesztivál vendégpárlata idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája.

Több mint négyszázféle párlattal, a pálinkák mellett kolbászokkal és egyéb kézműves húskészítményekkel, három nap alatt rengeteg koncerttel, vezetett pálinkatúrákkal, pálinkaházasítási programmal, pálinkás édességekkel, gin különlegességekkel, szakmai beszélgetésekkel, és TukTuk járatokkal várja a kulináris élményekre vágyó közönséget az október első hétvégéjén megrendezett Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál.

A két legfontosabb hagyományos magyar vidéki életmódot szimbolizáló termékről  elnevezett rendezvényen a kiváló minőségű pálinkák bemutatása és a koncertek mellett ezúttal jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a szakmai programok és a pálinka-gasztronómia, így azok számára is remek időtöltésnek ígérkezik a három napos fesztivál, akik  a kóstoláson túlmutatóan is érdeklődnek a pálinkafogyasztás kultúrája és a kulisszák mögött zajló varázslat iránt. Idén huszonegy pálinkaház képviseli a pálinkafőzés mesterségének legjobbjait, a kiállítók között megtalálhatók a legkülönlegesebb szuperprémium pálinkákat és párlatokat előállító manufaktúrák is. A fesztiválon hagyományosan egy-egy vendégpárlat is terítékre kerül, amelyet közelebbről is megismerhetnek az érdeklődők: ezúttal a gin különlegességek kerülnek középpontba. 

 „A pálinka a magyar kultúra része, a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke, és ahogy más kulturális értékeket, illik ismerni. Amellett, hogy idén nagy hangsúlyt fektettünk rá, hogy minél színesebb és színvonalasabb zenei produkciókat és előadókat hívjunk meg fellépőnek,  a programokat úgy állítottuk össze, hogy  a szórakozás mellett korosztálytól és a pálinkához kapcsolódó ismeretek mélységétől függetlenül mindenkinek lehetősége legyen elmélyedni a pálinkafogyasztás és készítés világában” - mondta el Maros Róbert,  főszervező.

 Azok számára, akik a pálinkák világának szakavatott ismerőinek vezetésével szisztematikusan szeretnének megismerkedni az egyes tájegységek különböző párlataival, idén 10-15 fős vezetett pálinkatúrákat indítanak a szervezők. A „Csajos” túrát a lágy, különleges párlatok szerelmeseinek találták ki, az „Üt meg hat” pedig inkább pasis, erőteljesebb italokat felvonultató kirándulás a pálinkák világában.

 Akik többre vágynak, mint a puszta kóstolás nyújtotta örömök, azok blendelő kurzuson készíthetik el saját pálinka házasításukat. A programra jelentkezők négyféle szilvapálinkából készíthetnek egyedi, házasított pálinkát, amelynek maguk állíthatják be az illatát, ízét és alkoholfokát. Az újdonsült blendmesterek 2,5 dl-es kiszerelésű, saját címkével és névvel ellátott palackban vihetik haza az egyedi párlatot. (A program előzetes regisztrációhoz kötött. További információ:facebook.com/palinkafesztival).

A napi belépő ára továbbra is 2000 Forint, amely mellé a már-már minden háztartás alapkellékeként szolgáló pálinkafesztiválos kóstoló pohár is jár ajándékba. A kóstolást a jól bevált Hellopaykártyás fizető rendszer könnyíti meg, amely lényege, hogy a feltöltött összeg nem csak a pálinkafesztiválon, hanem később bármely Hellopay kártya elfogadóhelyen felhasználható. Az elfogadóhelyek teljes listáját itt lehet megnézni.  

 A közlekedést a Budapest TukTuk járgányai segítik, amelyek az Akvárium Klubtól indulnak a  várba. Az útiköltség 3000 Ft, mely az utat és a belépő jegyet is tartalmazza. Igénybevételével elkerülhető a sorbanállás, és a vendégek a gyors VIP sávon át juthatnak be a fesztiválra. A fesztivál kapui pénteken 14:00 órakor nyílnak meg, így  aki a kellemes őszi napsütést szeretné élvezi a Budai Vár teraszain, annak már kora délután érdemes kilátogatnia a rendezvényre, majd az este jellemzően inkább a baráti társaságok számára kínál remek programlehetőséget a koncerttekkel, és a megszokott Hunyadi udvarra jellemző hangulattal.

Fejes Imre


 

IX: Étteremhét: megkezdődött a foglalás

Megkezdődött az asztalfoglalás az október 12. és 18. közötti IX. Étteremhétre, melynek keretében a résztvevő több mint 100 felső- és középkategóriás budapesti és vidéki étterem kedvezményes áron kínál minőségi ebéd- és vacsoramenüt. Az Étteremhéten azok is belekóstolhatnak a legjobb éttermek kínálatába akik nem tudnk megfizetni a szolgáltatás teljes árát. 

A vendégek háromfogásos ebéd- vagy vacsoramenüt fogyaszthatnak 3300 forintos áron, az úgynevezett prémium menüt pedig 4900 forintért (vannak éttermek, amelyek négy vagy öt fogást is kínálnak). A prémium menük különleges minőségét több kiváló fémjelzi. Eddig csaknem 120 étterem csatlakozott a programhoz, köztük Michelin-ajánlással rendelkezők is.Kiss Zoltán, a szervező DiningCity.com munkatársa elmondta, hogy idén újdonságként több kiválasztott étteremben egyedi borajánlattal, egy Disznókő Tokaji Kései Szüretből készült borkoktéllal várják a vendégeket.

A programban résztvevő éttermekben limitáltak a helyek, hogy mindenki számára biztosíthassák a legmagasabb minőségű ellátást. Foglalni kizárólag online, a www.etteremhet.hu oldalon lehet. A foglalásról a vendégek e-mailben kapnak értesítést. Érdemes igyekezni, már több étteremben már el is fogytak a helyek!

A tavaszi Országos Étteremhéten a szervezők tájékoztatása szerint több mint 23 ezren foglaltak helyet, és ebédeltek, illetve vacsoráztak kedvezményes áron.


 

Itt a 9. Street Food Show, újra az Andrássy úton
szeptember 19-20.(Bajcsytól a Dalszínház utcáig)

Szeptember 19-20. közt immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Street Food Show-t  a város legimpozánsabb pontján, az Andrássy úton, az Autómentes Hétvége keretén belül. A bevált slágerek mellett lesz sok új árus, kitelepül a Belvárosi Piac Giannival, Szabó Győzővel, Bíró Lajossal, jön Lakatos Márk a tihanyi Lakatos Műhellyel és az erőteljes sörfelhozatal mellett borokat, koktélokat, pálinkákat, pezsgőket is töltenek. Elfogadta az invitálást a város egyik legjobb baszk konyháját vivő Bontxo, almaborban főzött navarrai kolbászukat már nagyon várjuk, ahogy a Callos a la vizcaínát is, azaz a baszk pacalt. Lakatos Márk Tihanyból teleportálja a Lakatos Műhelyt, tangóharmonikás ül majd a ház előtt, miközben például tömhetjük a pacalos baguettet. A Hold utcai Belvárosi Piac napfényre jön. A Bíró Lajos-féle A séf utcája is kimozdul, ahogy Szabó Győző  is itt mutatja be először gőzzel párolt keleti jellegű falatkáit, a steamboókat. Bíró Lajossal és a színésszel tart Gianni is, persze ő marad a tésztáknál. A Panificio il Basilico gondoskodik a kiváló pékárukról, a Zsendice-Bükkisajt pedig a sajtokról, tejtermékekről.

A teljes Karaván is kigurul, tart velük többek között a Tésztafeszítő Kisiparos, a MexKitchen, a Twist & Chips és hát hús…na abból sem lesz hiány, hála a Befaló Billnek, a Meat & Sauce-nak, BudDognak, a Mangalica & Társainak, a PolaPolának, a Pista bá’-nak, A Sonkásnak és a Piknik Utczabárnak. Utóbbi például Fóti fekete sörben és soya szószban pácolja majd a mangalica szüzet, jól körbe süti, bepakolja egy fokhagymás vajjal pirított szezámos baguettbe és házi savanyított zöldséget, ruccolat ad mellé. Már kész is a Mangalica 55 névre keresztelt csoda. A Larus Étterem is kitesz magáért, többek mellett „kínai pálcikás paprikás csirkéhez”, narancsos teryjaki szószban sült sertéstarjás szendvicshez, vaníliás-áfonyás passiókrémleveshez  és „Mars veled”-hez terít. Hogy mi az utóbbi, a helyszínen kiderül.

A Street Food Show-t a kezdetek kezdetén egyfajta kultúrdzsemboriként képzelték el a szervezők.  Persze nem színpadokról bömbölő zenével, meg hájpolt sztárokkal, hanem tehetséges művészekkel.  Akik egyszer csak megjelennek a forgatag közepén, mondjuk felmásznak egy faház tetejére és onnan bazseválnak (mint idén júniusban), gangon zenélnek (mint a Hold utcai piacos időszakban) vagy kénytelen megnyílni előttük a tömeg, mert mondjuk sokan vannak és ’utcaszínházasdit’ játszanak (mint 2014 júniusában). A rendezvény most szeptemberben ezen a fronton is erősebb lesz, mint valaha.

Az árusok listáját a "bővebben" szóra kattintva tekinthetik meg,

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat