napja 
 

Vígmozi október 23-án a Házi Színpadon (Programajánlók - Film)
Vígmozi október  23-án a Házi Színpadon

A Vígszínház rendhagyó módon emlékezik az 1956-os forradalomra. A legendás igazgató, színész és rendező, Várkonyi Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából a rendező 1956-ban készült, ám több évtizedre dobozba zárt filmjét vetítik este fél 8-kor, a Házi Színpadon.Jegyek 300 Ft-ért kaphatók a Vígszínház pénzárában.

Várkonyi Zoltán Keserű igazság című filmje az ötvenes évek első felének hiteles kordokumentuma, melynek különlegessége, hogy a leghosszabban betiltott magyar film, mely az ’56-os forradalom előtti hónapokban készült. A film forgatókönyvét a napról napra változó politikai helyzet folyamatosan átírta.
A történet egy erőltetett munkatempójú építkezésen zajlik, melynek képe hűen mintázza az ország akkori munkaszellemét. A cél: gyors és látványos fejlődés rövid időn belül. Az építésvezető hatalomvágya mindenkit eltipor, így az épület hirtelen süllyedése láttán sem állítja le a munkálatokat, melynek következtében halálos balesetek történnek.
Az 1956 nyarán elkészült film bemutatását a forradalom utáni kultúrpolitika nem engedélyezte, így a premiert harminc évvel később, 1986 októberében tartották, a forradalom harmincadik évfordulóján. A film utólagos premierjére – melyet Várkonyi Zoltán már nem érhetett meg – az egykori Filmmúzeum pincéjében került sor, melyen a színészek közül Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós és Sinkovits Imre is megjelentek.

Rendező: Várkonyi Zoltán
Forgatókönyvíró: Kövesi Endre, Várkonyi Zoltán, Nádasy László
Zeneszerző: Fényes Szabolcs, Farkas Ferenc
Operatőr: Hegyi Barnabás

Szereplők:
Bessenyei Ferenc
Gábor Miklós
Ruttkai Éva
Szemere Vera
Molnár Tibor
Sinkovits Imre

  
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat